The White Lotus, dramedia de succes de la HBO, despre o vacanță în Hawaii care o ia razna, este echilibrul perfect de satiră mușcătoare și ridicol rizibil, cu o crimă misterioasă aruncată acolo, să fie! Este o combinație unică, dar nu tocmai singulară. Dacă sunteți în căutarea unor seriale asemănătoare cu The White Lotus, care să vă facă să chicotiți pe seama mega-bogaților, există o grămadă de opțiuni de calitate.

The White Lotus
The White Lotus

Iluminata Amy – Enlightened

Disecarea problemelor albilor bogați este oarecum fieful creatorului The White Lotus, Mike White, un lucru este evident în primul său serial HBO, Iluminata Amy (Enlightened). Serialul care l-a făcut pe White un îndrăgit al criticii (după ce scenariul lui pentru Școala de rock – School of Rock l-a adus în atenția tuturor, adică), Iluminata Amy are o premisă foarte asemănătoare cu The White Lotus: Directorul executiv înstărit Amy (interpretată de Laura Dern) se redescoperă după o criză de nervi la locul de muncă, datorită unei călătorii reconfortante la un centru de relaxare Hawaiian. La întoarcerea la slujba ei corporativă, este retrogradată într-o poziție insignifiantă, dar Amy se hotărăște să provoace persoanele din conducere pentru a face lumea un loc mai bun, ceea ce nu decurge exact așa cum spera.

Căutări misterioase – Search Party

Dacă misterul central din The White Lotus este ceea ce te-a fascinat, Căutări misterioase (Search Party) este serialul perfect pe care să-l urmărești în continuare. Nu numai că dramedia se învârte în jurul a noi mistere palpitante în fiecare sezon, dar are în comun cu The White Lotus plăcerea de a face haz pe seama elitei rupte de realitate. Înțepăturile sunt îndreptate spre milenialii narcisiști din Brooklyn, mai degrabă decât spre turiștii fără griji, dar atmosfera este foarte asemănătoare.

Nouă străini – Nine Perfect Strangers

Parcă s-au aliniat planetele atunci când Nouă străini (Nine Perfect Strangers) a avut premiera la doar câteva zile după finalul sezonului 1 al The White Lotus – de parcă serialul de la Amazon Prime, cu Nicole Kidman, ar fi fost succesorul spiritual al lui The White Lotus. Asemănările dintre cele două seriale care aduc în prim plan câte o stațiune de relaxare de lux sunt imediat evidente. În Nouă străini, un grup de persoane cu probleme vine la centrul de wellness ridicol de luxos, pentru un sejur de 10 zile, în urma căruia li se promite că vor fi complet transformați. Dar ceva este extrem de ciudat la etericul, enigmaticul lider al complexului de relaxare – Masha (Kidman), ceea ce conduce la un deznodământ tulburător.

Made for Love

În The White Lotus, Rachel trebuie să se lupte cu avantajele și dezavantajele unei „soții trofeu”, iar acest concept este dus până la o extremă înfiorătoare în Made for Love. Comedia noir de la HBO Max are în prim plan o femeie pe nume Hazel (Cristin Milioti) care este ca într-o colivie aurită în conacul dotat cu  tehnologie de ultimă oră, de pe moșia vastă a soțului, de când s-a căsătorit cu inginerul miliardar Byron Gogol (Billy Magnussen). Ani mai târziu, după ce reușește să evadeze, Hazel află că Byron i-a implantat în cap un dispozitiv de urmărire de ultimă generație, care-i permite să vadă și să audă tot ce face ea. Practic este viitorul lui Rachel și Shane cu tentă științifico-fantastică.

Succesiunea – Succession

Când vine vorba de satiră la adresa albilor bogați, Succesiunea (Succession) este rege. Dramedia HBO impregnează competiția brutală pentru putere între frații răsfățați cu ilaritatea neașteptată, în timp ce membrii familiei Roy încearcă întruna și dau greș, să se dovedească demni de a moșteni conglomeratul media al tatălui lor. Nu ne-am fi mirat foarte tare dacă Nicole Mossbacher ar fi avut o ședință pe zoom cu unul dintre Roy în timpul șederii la White Lotus.

Dear White People

Există un singur loc în care privilegiații și pretențiile lor sunt mai evidente decât într-o stațiune de cinci stele: un campus universitar Ivy League. Dragi oameni albi de la Netflix abordează probleme importante și uneori dificile, care implică rasismul, discriminarea legată de culoarea pielii și clasele sociale în rândul studenților înstăriți, dar include întotdeauna și o doză sănătoasă de umor. Chiar avem parte și de o misterioasă societate secretă, care ne va facem să emitem teorii la fel cum am făcut despre acel cadavru din The White Lotus.

Dylan Kickham, Elite Daily, 19 august