Însăși structura noii drame de la Netflix învederează că ar putea oricând să alunece în melodramă – genul de seriale stereotipice care te ating la coarda sentimentală într-un mod care pare manipulator, dar Menajera (Maid) revine întotdeauna la nucleul său realist, impresionant, datorită lui Margaret Qualley. Tânăra vedetă din filmul A fost odată… la Hollywood (Once Upon a Time … in Hollywood) a fost ani de zile la un pas de faimă, iar momentul ei a sosit în sfârșit. Acesta este genul de interpretare semnificativă, fenomenală, care ar trebui să facă furori în timpul sezonului de premiere, la fel cum a făcut Gambitul damei (The Queen’s Gambit) din aproximativ aceeași perioadă de anul trecut, până la recenta ei victorie la premiile Emmy. Qualley este bazată și strălucită, găsind note grațioase de frumusețe care centrează tot ceea ce o înconjoară în acest serial, despre care bănuim că va câștiga o audiență loială, înlăcrimată. Acele lacrimi sunt bine meritate.

Veteranul TV John Wells (Spitalul de urgență – ER, Fără rușine – Shameless) lucrează cu o echipă de producție care le include pe creatoarea Molly Smith Metzler și Margot Robbie pentru a adapta bestsellerul lui Stephanie Land „Maid: Hard Work, Low Pay, and a Mother’s Will to Survive”. Adaptarea unei autobiografii îi conferă serialului Menajera o notă de autenticitate pe care o mulțime de alte proiecte de acest gen nu reușesc să le obțină. Land a trecut prin multe din această poveste, iar producția a căutat, în mod clar, să recreeze acel adevăr.

Citește și: Seriale la care să vă uitați dacă vă place Menajera

Reprezentanta ei în versiunea TV este Alex (Qualley), o tânără cu un copil mic care decide să-și părăsească soțul abuziv, Sean (Nick Robinson) în toiul nopții. Cu doar 18 dolari în buzunar, ea nu încearcă decât să supraviețuiască de la o zi la alta, să adune suficienți bani pentru locuință, mâncare și siguranță pentru ea și fiica ei. Destinul o va purta la un serviciu de menajere condus de Yolanda (Tracy Vilar) și înapoi în viața mamei ei cu tulburare bipolară, Paula (Andie MacDowell, care este, în realitate, mama lui Qualley, ceea ce adaugă o altă notă de realism) și a tatălui înstrăinat, Hank (Billy Burke). De asemenea, se intersectează cu proprietara pretențioasă a unei locuințe, pe nume Regina (o incredibilă Anika Noni Rose), care ajunge să fie mult mai mult decât pare să fie în primul episod.

Menajera (Netflix)
Menajera (Netflix)

Tot serialul Menajera ajunge să fie mult mai mult decât pare la prima vedere. Senzația că ar fi pur și simplu povestea unei persoane disperate, în prag de a rămâne fără adăpost timp de zece episoade, este rapid alungată de personajele interesante și de dorința serialului de a ne oferi străfulgerări clare de umor și bucurie. Distribuția secundară aici este mult mai bogată decât într-o telenovelă tipică, deoarece personajelor precum Sean, Regina și Hank li se oferă povești de fundal complexe. Dar serialul îi aparține lui Qualley, care ancorează aproape fiecare scenă în rolul unei femei a cărei luptă pentru supraviețuire nu este niciodată abuzivă sau câștigată vulgar. Ajungi să-ți pese rapid de Alex, astfel încât fiecare mic act de bunătate de care se bucură sau orice apel la stabilitate pare autentic și ai o strângere de inimă la fiecare eșec. Menajera este din ce în ce mai bun pe măsură ce lui Qualley și restului distribuției li se permite să dezvăluie noi fațete ale acestei drame.

Ceea ce este de admirat cel mai mult la Menajera este modul în care Qualley își disimulează procesul de interpretare. Întotdeauna pare că interacționează cu adevărat, simte și reacționează la ceea ce are în față, făcând greșeli pe parcurs, în timp ce curăță mizeria pe care oamenii o lasă în viața ei.

Brian Tallerico, Roger Ebert, 1 octombrie

Advertisement