Însăși structura noii drame de la Netflix învederează că ar putea oricând să alunece în melodramă – genul de seriale stereotipice care te ating la coarda sentimentală într-un mod care pare manipulator, dar Menajera (Maid) revine întotdeauna la nucleul său realist, impresionant, datorită lui Margaret Qualley. Tânăra vedetă din filmul A fost odată… la Hollywood (Once Upon a Time … in Hollywood) a fost ani de zile la un pas de faimă, iar momentul ei a sosit în sfârșit. Acesta este genul de interpretare semnificativă, fenomenală, care ar trebui să facă furori în timpul sezonului de premiere, la fel cum a făcut Gambitul damei (The Queen’s Gambit) din aproximativ aceeași perioadă de anul trecut, până la recenta ei victorie la premiile Emmy. Qualley este bazată și strălucită, găsind note grațioase de frumusețe care centrează tot ceea ce o înconjoară în acest serial, despre care bănuim că va câștiga o audiență loială, înlăcrimată. Acele lacrimi sunt bine meritate.
Veteranul TV John Wells (Spitalul de urgență – ER, Fără rușine – Shameless) lucrează cu o echipă de producție care le include pe creatoarea Molly Smith Metzler și Margot Robbie pentru a adapta bestsellerul lui Stephanie Land „Maid: Hard Work, Low Pay, and a Mother’s Will to Survive”. Adaptarea unei autobiografii îi conferă serialului Menajera o notă de autenticitate pe care o mulțime de alte proiecte de acest gen nu reușesc să le obțină. Land a trecut prin multe din această poveste, iar producția a căutat, în mod clar, să recreeze acel adevăr.
Citește și: Seriale la care să vă uitați dacă vă place Menajera
Reprezentanta ei în versiunea TV este Alex (Qualley), o tânără cu un copil mic care decide să-și părăsească soțul abuziv, Sean (Nick Robinson) în toiul nopții. Cu doar 18 dolari în buzunar, ea nu încearcă decât să supraviețuiască de la o zi la alta, să adune suficienți bani pentru locuință, mâncare și siguranță pentru ea și fiica ei. Destinul o va purta la un serviciu de menajere condus de Yolanda (Tracy Vilar) și înapoi în viața mamei ei cu tulburare bipolară, Paula (Andie MacDowell, care este, în realitate, mama lui Qualley, ceea ce adaugă o altă notă de realism) și a tatălui înstrăinat, Hank (Billy Burke). De asemenea, se intersectează cu proprietara pretențioasă a unei locuințe, pe nume Regina (o incredibilă Anika Noni Rose), care ajunge să fie mult mai mult decât pare să fie în primul episod.

Tot serialul Menajera ajunge să fie mult mai mult decât pare la prima vedere. Senzația că ar fi pur și simplu povestea unei persoane disperate, în prag de a rămâne fără adăpost timp de zece episoade, este rapid alungată de personajele interesante și de dorința serialului de a ne oferi străfulgerări clare de umor și bucurie. Distribuția secundară aici este mult mai bogată decât într-o telenovelă tipică, deoarece personajelor precum Sean, Regina și Hank li se oferă povești de fundal complexe. Dar serialul îi aparține lui Qualley, care ancorează aproape fiecare scenă în rolul unei femei a cărei luptă pentru supraviețuire nu este niciodată abuzivă sau câștigată vulgar. Ajungi să-ți pese rapid de Alex, astfel încât fiecare mic act de bunătate de care se bucură sau orice apel la stabilitate pare autentic și ai o strângere de inimă la fiecare eșec. Menajera este din ce în ce mai bun pe măsură ce lui Qualley și restului distribuției li se permite să dezvăluie noi fațete ale acestei drame.
Ceea ce este de admirat cel mai mult la Menajera este modul în care Qualley își disimulează procesul de interpretare. Întotdeauna pare că interacționează cu adevărat, simte și reacționează la ceea ce are în față, făcând greșeli pe parcurs, în timp ce curăță mizeria pe care oamenii o lasă în viața ei.
Brian Tallerico, Roger Ebert, 1 octombrie
Andie MacDowell e mama ei și în realitate? Mi-o amintesc pe actriță dintr-un film în care cred că avea vârsta fiicei sale de acum. Green Card, cu Gérard Depardieu. 🙂 E o comedie romantică și pe ambii protagoniști i-am plăcut și-i plac… dintotdeauna, sau de când îi știu. Gérard Depardieu a mai jucat -îmi aduc aminte acum- și în Cyrano de Bergerac, un alt film ce mi-a plăcut mult… 🙂
LikeLike
Pe Andie MacDowell o știi, în primul rând, din Ziua cârtiței. 🙂 Altfel, am văzut și Green Card și Cyrano. Filme simpatice. Apropo de Cyrano, aud că a apărut un nou film cu Peter Dinklage… l-ai fi știut pe Peter Dinklage din rolul Tyrion Lannister dacă te-ai fi uitat la Urzeala tronurilor. 🙂 Well, eu mă bucur. Imi pare un rol foarte potrivit pentru el.
LikeLiked by 1 person
Îl voi căuta, mulțumesc, Jo, fiindcă tare mult mi-a plăcut povestea din Cyrano și așa m-am mai bucurat ori de câte ori am revăzut-o în câte un film…!!❤
LikeLike
Versiunea cu Peter Dinklage de-abia a apărut. A fost super-lăudată la Festivalul de la Telluride, iar Peter Dinklage deja e văzut nominalizat la Oscar. Dar vedem. Între timp, dacă ți-e dor de Cyrano, încearcă Nici n-ai idee (The Half of It) de la Netflix.
https://filmserial.home.blog/2020/06/05/nici-n-ai-idee-un-cyrano-de-bergerac-modern/
LikeLike
Nu-l știam nici pe acesta 🙂 și, bineînțeles, îl voi căuta diseară. Îți mulțumesc tare mult, Jo, mă simt răsfățată…🤗😘
LikeLike
❤️
LikeLiked by 1 person
Huh, sînt la episodul 3…
LikeLike
Și-ți place? 🙂 Aud că este un serial reușit.
LikeLike
Fă-mă să pricep, tipa e cea din Gambitul damei? Dacă da, atunci e desăvîrșită, nici nu mi-ar fi dat prin cap. Iar serialul, pînă acum, e teribil de realist și toți actorii par luați de pe stradă și puși să-și interpreteze propriile roluri. Nici urmă de bucurie și rîs, poate de acum încolo 🙂
LikeLike
Ah, văd că mi-ai răspuns la întrebare. 🙂 Nu, nu-i aceeași actriță. Cea din Gambitul damei este Anya Taylor Joy. Cât despre Menajera, adevărul este că n-ar fi realist dacă ar fi numai necazuri și tristețe. În viața adevărată mai și râzi, faci haz de necaz… așa că așteaptă-te la scene simpatice în următoarele episoade.
LikeLike
Să știi că apare umorul de situație, da, cam prin episodul 3. Eram la 2, dar nu-mi dădusem eu seama. Da, imi place, desi tipa e putin ciudata. Ma rog, e mai atipica decit genul standard de actrite holiudiene.
LikeLike
Faptul că nu-i standard Hollywood ar putea însemna că a intrat bine în rol. Bravo ei! Deci o propunem deja pentru un premiu Emmy în 2022! 🙂
LikeLiked by 1 person
Uite ca cinamatografia demonstreaza inca odata ca un actor talenatat, daca persista, prinde momentul, rolul care sa il aduca in ochii publicului.
Sa stii ca abia dupa ce am citit de relatia familiala dintre cele doua actrite am remarcat asemanarea fizica dintre Margaret Qualley si Andie MacDowell. Cu siguranta ca si talentul l-a mostenit tot de la mama.
Mi se pare un serial de urmarit cu sufletul la gura si o actrita demna de retinut.
LikeLike
Știam de la A fost odată… la Hollywood că-i fiica lui Andie MacDowell. Și într-adevăr seamănă. Altfel, mă amuză că, deja, facem lista cu speranțele de la premiile Emmy de anul viitor. 🙂 Semne bune anul are. 🙂
LikeLiked by 1 person
Asa e, Jo!
LikeLike
Pare tare interesant din descriere! Am stat ieri puţin pe Netflix dar m-am dus la ţintă precisă, nu am căutat. Că de obicei, când caut ceva, mai văd dacă a apărut ceva.
LikeLike
Adică? Ce ai văzut ieri? 🙂
LikeLike
Luca şi Întregalde.
LikeLike
Luca am văzut. E simpatic foc. 🙂
LikeLike
Simpatic? Hm. Cred că zici de Luca animat, nu?
LikeLike
Ahh, tu te referi la filmul românesc Luca. OK! Despre ăla probabil o să citesc pe site-ul tău. 🙂
LikeLike
Nuu, nu vei citi, sigur-sigur! 🙂
LikeLike