Serialul original a fost fabulos de nebunesc, plin de oameni îngrozitor de bogați care se purtau oribil unii cu alții. Reimaginarea lui este fatal de serioasă și, din start, sortită eșecului.

Niciunul dintre noi nu și-a dat seama ce bine o duceam în 2007, în bula noastră pre-Covid.

Și aveam și Gossip Girl: Intrigi la New York, o amestecătură perfectă de nebunie, bulele de la buza paharului nostru supra-umplut cu mulțumire de sine. Spunea povestea unui grup de liceeni super-bogați, din Upper East Side din New York, care aveau nume la fel de formidabile ca și viața lor. Blair Waldorf (Leighton Meester – da, actorii aveau nume la fel de incredibile) era Regina stupului, iar cea mai bună prietenă / rivală a ei era Serena van der Woodsen (Blake Lively – vedeți!?). Permutările relațiilor lor cu Chuck Bass (Ed Westwick), Nate Archibald (Chace Crawford), săracii lipiți Dan și Jenny Humphreys (Penn Badgley și Taylor Momsen, care locuiau într-un apartament la mansardă din – ugh – Brooklyn) și Vanessa Abrams (Jessica Szohr) au constituit coloana vertebrală a serialului. Au mai fost și vremurile în care Blair a devenit prințesă de Monaco și Elizabeth Hurley a interpretat-o atât de rău pe șefa și prietena lui Nate timp de 14 episoade, încât e pomenită doar în șoaptă în colțurile cele mai întunecate de pe darknet.

Titulara gossip girl era o bloggeriță nevăzută (căreia îi dădea glas Kristen Bell) care ținea evidența venirilor și plecărilor tuturor, le posta pe toate și stârnea mici furtuni cu fiecare ocazie. Dezvăluirea identității ei la sfârșitul serialului a fost la fel de fabulos de nebunesc ca tot ceea ce fusese înainte. Dacă ați avut ceva de comentat, e clar că ați înțeles greșit cei șase ani de nebunie fermecătoare.

Gossip Girl II, reimaginarea serialului în 2021 este… nimic din toate acestea. O, Doamne, cât am sperat și ne-am rugat să fie bine. Ne gândeam că meritam cu toții, nu-i așa? Cât de naivi am fost să credem că 2021 va lua atitudine și va îndrepta numeroasele greșeli pe care el și jumătatea deceniului trecut le-au comis.

Gossip Girl II relatează aventurile unei noi clase de studenți super-privilegiați. De data aceasta, liderul de facto este un influencer Instagram, Julien Calloway (Jordan Alexander). Apoi mai sunt: iubitul ei, Obie Bergmann IV (Eli Brown), sibaritul priapic Max Wolfe (Thomas Doherty), nefericita Audrey (Emily Alyn Lind) și Aki Menzies (Evan Mock), cel mai bun prieten al lui Obie și iubitul lui Audrey.

Apariția în viața lor a surorii vitrege, secrete a lui Julien, Zoya Lott (Whitney Peak), creează mai multă gelozie, diviziuni în loialitate, atracție sexuală, blufuri, farse și mișculații decât ar putea suporta un iPhone. (Datorită înțeleptei decizii de a înlătura monopolul heterosexual al originalului, posibilitățile de îmbârligare și trădare sunt aproape infinite.) Este aproape imposibil de urmărit, dar asta n-a contat la original. Reimaginarea serialului ar putea supraviețui de asemenea, dacă n-ar fi două defecte majore.

Unul este seriozitatea fatală, care condamnă Gossip Girl II din start. A dispărut efemeritatea flexibilă a originalului. În schimb, aceștia sunt prieteni care-și bat obrazul unii altora pentru presiunea de a se ridica la nivelul anturajului, sau pentru umilirea celor grași sau lipsă de amabilitate (înainte de a continua ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic), dezumflând toate bulele și baloanele care altfel ar fi menținut lucrurile în mișcare ascendentă. Obie este unul dintre „bogații care se simt vinovați” și se implică în acte de caritate. Julien este lidera pentru că este cumsecade. Plicti!

Gossip Girl (HBO)
Gossip Girl (HBO)

Nu că toate aceste lucruri în sine ar fi rele. Dar dacă intenționezi să refaci un serial într-un moment și pentru un public care are nevoie de această cumințenie, nu alege Gossip Girl. Tot farmecul lui era bucuria nespusă de a ne uita la niște tineri indecent de bogați, care beau martini la 16 ani, în cluburi imposibil de rafinate și catharsisul superb (sau schadenfreude) de a vedea oameni îngrozitori care se poartă îngrozitor unii cu alții, în moduri glorios de nemiloase.

Pe lângă ton, Gossip Girl II este șubrezit de conținutul său. Cineva, undeva a făcut alegerea de a le da timp de ecran adulților. Originalul a avut câțiva părinți (și pe omul bun la toate / confidenta lui Blair, Dorota Kishlovsky, interpretată de Zuzanna Szadkowski, de care ne aducem aminte cu plăcere) pentru a oferi intrigi secundare și a le da minorilor un moment de respiro pentru a memora următorul scenariu extraordinar. Acest lucru aproape îi pune pe picior de egalitate – și în cel mai nebunesc mod posibil.

Profesorii, conduși de Kate Keller (Tavi Gevinson, odinioară cea mai aproape de o gossip girl din viața reală; ar fi fost excelent distribuită în rol dacă nu ar fi absolventă a Școlii de Arte Nedramatice E Hurley), sunt intimidați de elevii lor. Ei decid s-o reînvie pe atotvăzătoarea gossip girl (din nou exprimată de Bell) ca mijloc de a-i potoli pe adolescenți, astfel încât Kate și colegii ei să se poată întoarce la îndeletnicirea de a-i modela pe elevi. Este complet stupid și cât se poate de greșit.

Nu sperăm decât că Blair și co se vor întoarce în curând pentru a spulbera chestia asta de pe fața pământului, cu forța disprețului lor inimitabil.

Lucy Mangan, The Guardian, 25 august

Gossip Girl are premiera la HBO, pe 26 octombrie.