Zece nominalizări la Premiile Oscar 2022, inclusiv pentru Cel mai bun film.
Nu dezvăluim prea multe dacă spunem că Zendaya este cea care are ultimul cuvânt în versiunea spectaculoasă a filmului Dune, a regizorului Denis Villeneuve. „Acesta este doar începutul”, spune Chani, luptătoarea acerbă de vis, pe care o interpretează. Iar pentru viziunea lui Villeneuve a romanul lui Frank Herbert din 1965, această epopee de 2 ore și 35 de minute se pare că este doar începutul, deoarece genericul inițial afirmă că aceasta este doar prima parte. Se pare că regizorul lucrează la un scenariu pentru partea a doua, planul fiind de a aduce cartea la viața pe deplin, în mai multe filme – dar nu ca serie limitată pentru televiziune. Dune este destinat celor mai mari ecrane imaginabile.
Citește totul despre Dune
Fără îndoială, Villeneuve s-a născut pentru a adapta „Dune”. Pasionat de roman de când l-a citit prima dată la vârsta de 14 ani, regizorul a avut întotdeauna romanul lui Frank Herbert pe lista de filme pe care ar vrea să le facă. Villeneuve a pătruns cu fidelitate, alături de co-scenariștii Jon Spaiths și Eric Roth – în inima și sufletul viziunii lui Herbert, concentrându-se pe elementul uman al poveștii futuriste, plasată aproximativ 8.000 de ani în viitor, când o criză ecologică declanșează un război teritorial masiv, între două familii – Marile Case Atreides și Harkonnen – pe măsură ce lupta pentru supraviețuire se mută pe impunătoarea planetă Arrakis, cunoscută și sub numele de Dune, așa cum o numesc triburile native Fremen.
Căldura extremă, furtunile de nisip orbitoare, viermii de nisip ucigași și… ei bine, o grămadă de nisip îl fac un loc dificil de cucerit pentru oricine, dar este bogată în Spice, substanța necesară pentru a exista, pentru a alimenta zborurile și a energiza populația în numeroase moduri. Într-un prim plan, Spice arată cam ca boiaua; data viitoare când mergeți la cumpărături veți privi cu alți ochi rafturile pentru condimente.
În mitologia Dune, lumi întregi pot dispărea fără Spice. Realizatorii – directorul de imagine Greig Fraser, designerul de producție Patrice Vermette, designerii de costume Jacqueline West și Robert Morgan, printre alții – au creat lumi pregătite pentru bătălii epice, dar Villeneuve, preocupat de temele predominante din romanul vizionar al lui Herbert, se asigură că totul se desfășoară la un nivel mai intim, ca o saga de familie, o poveste tată-fiu, precum și o poveste mamă-fiu.
Paul Atreides (Timothée Chalamet) este un tânăr căruia i se oferă o oportunitate extraordinară și o misiune periculoasă, de vreme ce frâiele puternicei sale familii sunt puse tot mai mult în mâinile lui de către tată, ducele Leto (Oscar Isaac) și de mama la fel de importantă, Lady Jessica, o preoteasă războinică, interpretată magnific de Rebecca Ferguson.
Paul este neexperimentat, dar dornic să lupte pe Arrakis, unde alianțele vor face diferența în lupta împotriva dinastiei Harkonnen, condusă de nemilosul și maleficul baron Vladimir Harkonnen (un Stellan Skarsgård practic de nerecunoscut, îngropat sub kilograme de proteze) care nu se va da în lături de la nimic pentru a menține controlul asupra acestui pământ sterp și al resursei lui atât de valoroase. Mâna lui dreaptă, Glossu „Beast” Rabban (Dave Bautista), este și mai feroce. Scena este pregătită pentru o bătălie, dar se acordă o însemnătate egală definirii nu doar a lui Paul, ci și a părinților lui. Chiar dacă toate acestea se întâmplă într-un viitor foarte îndepărtat, ele vor părea familiare oricui în ziua de azi.
Problemele cu care ne confruntăm acum – în special modul în care avem grijă de planeta noastră și resursele ei, prin stăvilirea schimbărilor climatice – nu sunt atât de departe de viziunea unică a romanului lui Herbert. Discipoli precum Villeneuve și echipa lui au dat amploare poveștii din roman pe ecran, dar nu au permis ca aceasta să fie copleșită de efecte speciale.

În ceea ce privește efectele speciale, Villeneuve și echipa sa s-au folosit, în mare parte, de tehnica in-camera, deși echipa VFX – condusă de Paul Lambert și Gerd Nefzer – a contribuit cu câteva decoruri uimitoare în tot acel nisip. Demnă de remarcat este și contribuția muzicală masivă a lui Hans Zimmer.
Chalamet, jucând cu seriozitate și eficiență, este perfect distribuit aici, iar atât Ferguson, cât și Isaac sunt excelenți, la fel ca și Skarsgård, care pare să savureze fiecare moment în care-și întruchipează personajul excesiv. Dintre actrițe, Sharon Duncan-Brewster în rolul Dr. Liet Kynes – un personaj imaginat ca bărbat în roman – este foarte bună în timpul scurt de ecran, la fel ca și legendara Charlotte Rampling în rolul Cucernica Maică Gaius Helen Mohiam, care-i oferă sfaturi înțelepte lui Paul, când îi evaluează disponibilitatea de a prelua conducerea. Josh Brolin este credibil în rolul Gurney Halleck, în esență o figură paternă pentru Paul în Casa Atreides, la fel ca Jason Momoa în rolul îndrăznețului Duncan Idaho și Javier Bardem ca Stilgar, vocea experienței pe Arrakis. Lista continuă.
Pete Hammond, Deadline, 3 septembrie
Dune este distribuit în România de Vertical Entertainment și are premiera pe 22 octombrie
Îmi amintesc de Dune… Mi-a picat în mînă pe vremea aia, de 20 si ceva de ani, cînd, o perioadă cel puțin, am citit cam fără selecție tot ce găseam… Numai pe Dune n-am putut 🙂 Mai țin minte că erau multe volume și că m-am chinuit ceva cu primul, pînă m-am hotărît să renunț…
LikeLike
Poate după ce vezi filmul reiei cartea de unde ai rămas. 🙂
LikeLike
No chance, mai ales după ce am citit și subiectul la tine, ador boiaua iute de ardei…!
LikeLike
Eu am înțeles din fraza aceea că o să apreciem mai bine boiaua, nu că ni se apleacă de atâta boia. 🙂 Altfel, eu votez cu boiaua dulce!
LikeLike
… curry? O merge? 🙄😀
LikeLike
Acum mă necăjești. 🙂 N-am mâncat în viața mea curry. Sună iute rău.
LikeLike
E excelenta cartea, mie mi-a placut chiar si varianta veche a filmului, dar despre asta am auzit numai de bine, de la fani foarte, dar foarte pretentiosi. 🙂
LikeLiked by 1 person
Si eu am auzit numai lucruri bune de la fanii cărții care au văzut filmul lui Villeneuve. Sunt cu atât mai curioasă.
LikeLiked by 1 person
E cazul să-mi reîmprospătez memoria prin revizionarea versiunii din ’86, care e oferită de canalul ”AMC”, luni. Să fiu pregătit pentru noua viziune.
LikeLike
Cool! După aceea să ne spui părerea ta despre cele două versiuni. 🙂
LikeLiked by 1 person
Mi se pare oocazie incredibila, sa-ti placa carte atat de mul in adolescenta si apoi sa cresti mare 🙂 si sa reusesti sa lucrezi la un film bazat pe ea! 🙂
LikeLike
Da, Villeneuve este un norocos. Se pare că anii la care s-a gândit la proiect dau roade. Filmul este apreciat.
LikeLiked by 1 person
Abia aștept să-l vizionez! 😊
LikeLike
Într-adevăr! Este un eveniment cinematografic.
LikeLiked by 1 person
L-am vazut. Culmea este ca mie mi-a parut plin de efecte speciale (ca un joc pe computer) si cu prea putin accent pe “latura umana” dar – cum am mai scris – am in minte romanele. Nici nu cred ca poate fi “reprodus” prea bine in film un astfel de roman.
Facand abstractie de roman, mi-a placut filmul. Ma voi repeta aici: un film de aventuri / razboi SF fain.
Productia din 1984 are mult mai multe “interactiuni” intre personaje (e un pic mai “fidel” ideii din roman) si mai putine efecte speciale, doar ca in acel film Paul Atreides (Kyle MacLachlan) e prea efeminat (pentru gustul meu) si nici nu prea l-as putea confunda cu adolescent.
In filmul din 1984 au ales pentru roluri actori “potriviti” (cu unele exceptii); in filmul din 2021 am senzatia ca actorii alesi chiar sunt personajele, ceea ce mi-a placut foarte mult.
LikeLike
Da, întotdeauna există argumente pro și contra, important este să primeze argumentele pro, iar din câte înțeleg așa stă treaba aici. Și mie mi-a plăcut Dune și aștept cu nerăbdare partea a II-a, în care Zendaya are un rol mai mare. 🙂
LikeLike