Actorul suedez în vârstă de 70 de ani și starul din Mamma Mia, Stellan Skarsgård vrea să ne povestească despre Baronul Harkonnen, personajul malefic de 250 kg, adesea gol, din Dune.

Nu este vorba despre o creștere în greutate generată pe calculator pentru transformarea lui completă în giganticul, maleficul baron Vladimir Harkonnen.

Este chiar Skarsgård cu un machiaj complex și un costum protetic pentru întregul corp. Astfel îl creează pe Baronul crud și viclean, care a fost realizat la dimensiunea descrisă în romanele SF „Dune” ale lui Frank Herbert.

Citește totul despre Dune

Transformarea a fost cu atât mai dificilă cu cât „monstrul” lui Skarsgård apare în diferite stadii de goliciune de-a lungul Dune, inclusiv o baie de aburi.

„Harkonnen este mai periculos gol decât în armură”, spune Skarsgård „Răutatea lui vine din interior”.

Stellan Skarsgård - Dune
Stellan Skarsgård – Dune

Pentru realizarea aspectului amenințător a fost nevoie de un proces prelungit. Cinci make-up artiști au avut nevoie de 6,5 ore pentru a aplica costumul de spumă și machiajul complet pe Skarsgård (și două ore pentru a le dezlipi pe toate).

Au fost necesare șapte piese protetice doar pentru fața actorului, iar protezele pentru mâini, peste articulațiile lui, cântăreau aproape 10 kilograme. Skarsgård spune că costumul cântărea, în total, mai mult de 35 de kilograme.

„Deci nu eram atât de greu pe cât arătam. Dar să târâi după mine 35 de kg. și să încerc să mă comport fizic normal este destul de greu”, povestește Skarsgård, care s-a relaxat în timpul sesiunilor de machiaj maraton. “Îți propui să accepți, pur și simplu, situația. Nu intra în panică și stai nemișcat, urmărește experții cum pictează fiecare venă manual. Este destul de fascinant.”

O vestă de răcire ascunsă, neapărat necesară, atașată la un sistem de răcire portabil adăuga la povară ori de câte ori actorul purta ansamblul atotcuprinzător pe platoul de filmare.

„Fără ea, ai face un atac cerebral cât ai zice pește”, spune Skarsgård. “Așadar, aveam un tub mare de-a lungul spinării prin care pompau apă rece tot timpul. N-a fost prea demn, dar m-a ajutat să supraviețuiesc. Cu siguranță. Doar că arăta ridicol, firește.”

Dar Baronul in interpretarea lui Skarsgård este departe de a fi ridicol pe ecran, dând dovadă de o cruzime incomensurabilă, în timp ce el și familia lui conduc planeta plină de resurse Dune și apoi plănuiesc să o ia înapoi de la Casa Atreides, condusă de Ducele Leto Atreides (Oscar Isaac).

Skarsgård și regizorul Denis Villeneuve au vrut să aducă pe ecran un personaj malefic cum nu s-a mai văzut, evitând chipul plin de vezicule pe care l-a avut Baronul Harkonnen (Kenneth McMillan) în Dune din 1984 („îți distrăgea atenția”, spune Skarsgård) și respingând sugestii precum aceea de a adăuga armură personajului atotputernic.

În timpul uneia dintre cele mai cutremurătoare scene vizuale, Harkonnen, rănit, se ridică amenințător dintr-o baie de nămol tămăduitoare, o viziune care a venit din adâncurile subconștientului lui Villeneuve.

„Am avut un vis: să-l scufund pe Baron sub lichid și să iasă la suprafață ca un hipopotam”, povestește Villeneuve.

Scena uluitoare a necesitat „o ispravă inginerească” pentru a reuși, explică Donald Mowat, șeful departamentului de machiaj și hairstyling.

„Cufundarea în acel ulei a fost problematică, deoarece îndepărta machiajul, iar costumul plutea. Am pierdut un costum întreg, făcând găuri în el pentru a-l îngreuna”, spune Mowat.

Nici pentru Skarsgård nu a fost o bucurie să se scufunde în adâncurile tulburi.

„Nu știu ce a fost mâzga aia și mi-a fost puțin frică să întreb”, spune el. „Dar era  un fel de emulsie lipicioasă de apă, nămol, ulei și colorant negru.”

Îi reușește de minune scena, dezvăluie cât de amenințător era Harkonnen. Scena este unul dintre omagiile Dune aduse filmului Apocalypse Now din 1979. Villeneuve îi acordă Skarsgård tot meritul pentru că l-a adus la viață pe Harkonnen.

„Stellan este omul cel mai amabil în realitate, dar poate fi atât de înspăimântător. Iar în acel costum, a fost cu adevărat impresionant”, spune el.

Stellan Skarsgård - Dune
Stellan Skarsgård – Dune

În timpul unei întâlniri dramatice cu Ducele interpretat de Isaac, Harkonnen își arată toată cruzimea, în timp ce mănâncă carne sfâșiată. Skarsgard s-a gândit la delicatesa perfectă pentru personajul lui acaparator.

„Am comandat niște jambon fiert, cu pielea atârnând și tot ce este pe ea”, spune el. „Am fost cât se poate de fericit să devorez pielea de porc flască și carnea aceea grasă”.

Skarsgård a savurat gustarea și interpretarea nemernicului mătăhălos. Dar nu se grăbește să treacă din nou prin transformare pentru a filma continuarea Dune, în caz că proiectul primește undă verde. Skarsgård le-a spus în glumă realizatorilor filmului la premiera de la Festivalul de Film de la Veneția:

„Vă rog, puneți-l pe Harkonnen în continuarea Dune, doar într-o scenă sau două”, își amintește Skarsgård. „Nu vreau să fie prea mult pe ecran.”

 Bryan Alexander, Usa Today, 22 octombrie