Menajera (Maid) este oficial cel mai recent hit de la Netflix. Bazat pe cartea autobiografică a lui Stephanie Land Maid: Hard Work, Low Pay, and a Mother’s Will to Survive, miniseria provocatoare îi aduce pe telespectatori în lumea lui Alex (Margaret Qualley), o mamă singură, care iese dintr-o relație abuzivă emoțional, în speranța unei vieți mai bune pentru ea și pentru fiica ei. Din păcate, Alex își dă repede seama că sistemul nu funcționează în favoarea ei, iar serialul este un portret emoționant și autentic al sistemului social defectuos al Americii, precum și o privire din interior asupra realităților muncii domestice și vieții la limita sărăciei. Nu este nimic facil în subiectul serialului Menajera, dar realismul spectacolului i-a atins pe o mulțime de telespectatori la coarda sensibilă.

Dacă sunteți în căutarea altor seriale care se concentrează pe probleme sociale, sănătate mintală și relația mamă-fiică, iată câteva sugestii captivante, care vă vor aminti de Menajera:
Fără rușine – Shameless
La fel ca Menajera, Fără rușine este produs de John Wells și se concentrează pe o familie care trăiește sub pragul sărăciei. Pentru familia Gallagher, viața în partea de sud a orașului Chicago este o provocare constantă. Fie că este vorba de sora mai mare, Fiona, care jonglează cu mai multe locuri de muncă pentru a menține familia pe linia de plutire financiar sau de Ian, care se confruntă cu diagnosticul lui de tulburare bipolară atunci când există atât de puține resurse disponibile pentru cei cu această afecțiune, serialul nu se ferește niciodată să abordeze subiecte dificile, chiar dacă menține un anumit umor.
Madam C.J. Walker: Milionară prin forțele proprii – Self Made

Este adevărat, are acțiunea plasată într-o eră complet diferită, dar Madam C.J. Walker: Milionară prin forțele proprii este o altă miniserie Netflix care se bazează pe povestea adevărată a unei femei care își schimbă drastic viața. În acest caz, personajul principal este Madam C.J. Walker (Octavia Spencer), care de la condiția de spălătoreasă săracă-lipită devine prima femeie milionară din America, prin intermediul Imperiului ei de înfrumusețare, de produse de păr pentru femeile de culoare.
Jane, mama virgină – Jane the Virgin
Dacă doriți să vizionați un serial care tratează multe dintre aceleași probleme abordate în Menajera, dar care este mai blând în redarea lor, atunci încercați Jane, mama virgină. Acest serial cald despre o tânără care este inseminată artificial accidental la o consultație ginecologică de rutină, prezintă întâmplări intergeneraționale despre legăturile dintre mame și fiice (și bunici și nepoate). De asemenea, atinge problema inegalității sociale și prezintă povestea unei tinere care își urmărește visul de a deveni scriitoare, chiar și după ce a devenit, pe neașteptate, mamă.
Please Like Me
Menajera face o treabă excelentă prezentând relația complicată a lui Alex cu mama ei, care are tulburare bipolară nediagnosticată. Dacă sunteți în căutarea unui alt serial cu o portretizare nuanțată a relației unui copil adult cu un părinte care are o afecțiune mintală, atunci Please Like Me este unul dintre cele mai bune. Această bijuterie australiană se concentrează pe un tânăr de douăzeci și ceva de ani, pe nume Josh, care încearcă să mărturisească familiei că este gay și să se mute acasă pentru a-și ajuta mama care se confruntă cu depresia.
Neortodox – Unorthodox

La fel ca Alex, în Neortodox, Esty (Shira Haas) știe că singura ei speranță de supraviețuire este să scape de relația nefericită care o împiedică să experimenteze pe deplin lumea. În ceea ce o privește pe Etsy, diferența este că face parte dintr-o comunitate evreiască ortodoxă, ceea ce înseamnă că părăsindu-și soțul își părăsește și familia și prietenii și va trebui să respingă credințele religioase cu care a crescut, pentru a începe o nouă viață în Germania.
Lucruri mai bune – Better Things
Lucruri mai bune, care spune povestea unei mame singure, actriță Sam Fox (Pamela Adlon), este o comedie emoționantă despre cum este să fii părintele unor fiice. Locuind în Los Angeles, un oraș nemaipomenit de scump, Sam se străduiește să se descurce, să-și atingă obiectivele legate de carieră și să-și țină fetele în frâu, pe măsură ce cresc. Pe lângă supravegherea fiicelor ei nebunatice, Sam trebuie să țină în echilibru și relațiile cu mama ei, prietenii, colegii și multe altele. Este greu să fii mamă și este nevoie de o tipă feroce ca Sam pentru a reuși.
Sabienna Bowman, Popsugar, 23 octombrie
Am făcut o gafă uriașă, acum îmi dau seama… Cînd vorbeam la mine de distopii si-ai zis de Menajera, m-am gîndit la Slujitoarea (sau Povestea slujitoarei, parcă). Deci da, am văzut Menajera pîna la capăt. Atipic film, ca interpretare și ca fapt că e american. Așa mi s-a părut.
Iar Unorthodox m-a cutremurat, la vremea lui…
Pe restul nu le știu 🙂
LikeLike
Chiar mă miram cum se încadrează Menajera în context, dar cum nu văzusem Squid Games, am lăsat-o cum a picat. Referința la Povestea slujitoarei are noimă, chiar fără să fi văzut Squid Games. 🙂 Menajera este atipic până la episodul 8. E normal, doar este după o poveste adevărată. Dar se termină cu happy end, în stil american. 🙂 Una peste alta un serial impresionant și plin de învățăminte. Mi-a plăcut mult.
LikeLike
Ne recomanzi niste seriale incredibile, Jo, care ar motiva si educa.
Ceva mai serios inainte de Craciun.
LikeLike
Te gândești la Crăciun deja? 🙂 Mda, ar cam trebui să mă apuc de spălat geamurile. Menajeră nu-mi permit. 🙂 Altfel, după ce am văzut Menajera, care m-a impresionat foarte mult, sunt tentată de serialul despre Madam C.J. Walker, mai ales că o apreciez foarte mult pe Octavia Spencer. Dar și restul sunt de văzut și, într-adevăr, ai ce învăța de la ele.
LikeLiked by 1 person
La Menajera încă mă uit, sâmbătă am început, dar văd cu porția. Unorthodox am văzut, mi-a dat fiori. Pe restul le am aici, revin să le notez în telefon. Mulțumesc!
LikeLike
Am văzut Menajera. M-a durut sufletul pentru fata aia, dar este o persoană puternică și răzbătătoare. Un adevărat model. Mă bucur că au făcut serialul.
LikeLike
Nu ştiu cum evoluaeză, nu vreau să ştiu încă, dar ridică multe probleme şi evidenţiază aspecte cât se poate de reale. Poate-şi ridică vălul de pe ochi cei care ar trebui să o facă…
LikeLike
Pentru mine mesajul a fost (deși știam asta) că munca cinstită nu-i rușinoasă. Am admirat-o nespus pe fata asta.
LikeLike
Oh, da. Mă gândeam mai mult la adevărata problemă şi la cei care, în mod normal, ar trebui să ajute, să intervină, măcar să înţeleagă fără să judece.
LikeLike
Tatăl ei? Că mama era dusă rău. 🙂 Dar un personaj cu sufletul pur, mi-a plăcut de ea.
LikeLike
Jo, nu. La societate, la autorităţi, la cei din jur.
Ştiu o tipă care se ocupă de astfel de cazuri şi mai scrie câte ceva pe FB. Fix aşa se întâmplă. Dacă n-ai vânătăi nu te crede nici naiba că eşti abuzată. Dacă nu poţi dovedi că ai un venit stabil şi o locuinţă decentă, deşi ai fugit noaptea cu copilul în braţe, toate şansele să rămâi fără copil şi etc. Repet, sunt abia la episodul 4, nu ştiu ce se va întâmpla, dar cam asta e. Şi da, a scris de multe ori că principala problemă în cazul acestor femei e abuzul financiar. Multe dintre ele sunt dependente de el şi cred că dacă pleacă rămân pe drumuri…
LikeLike
Da, o să înțelegi ce-am vrut să spun cu tatăl mai încolo. Nu m-am gândit la sistem pentru că nu mă mai miră nimic. Și îmi închipui că la noi e și mai rău decât la americani. Alex a avut noroc că-i fată educată. Oare câte stau și suportă abuzul emoțional pentru că-și închipuie că asta merită? Că-i vina lor? Și vorba ta, că nu văd nici o ieșire? 😦 Foarte, foarte trist.
LikeLike
Câtă dreptate ai! Cred că am avea un şoc dacă am afla câte. Şi foarte bine ai spus, crezând că asta merită, că e normal. Of.
Abia aştept să văd mai departe, să aflu de tată! Hai că dacă se mai nimereşte, mai dezbatem şi după 😉
LikeLiked by 1 person
Now that you mentioned it, ar ieși un articol pentru blogul tău. Cred că ar trebui să atragem atenția iar și iar că un astfel de comportament nu-i normal. Nu se știe niciodată când te citește cineva care are nevoie de un mic imbold să iasă dintr-o situație nocivă.
LikeLike
Să termin filmul, să se aşeze puţin gândurile şi… nu zic nu, chiar nu zic. Vedem 😉
LikeLike
Așa! Așa! Bravo! ❤️
LikeLiked by 1 person
Păcat că toate sunt pe Netflix, deci nu voi putea să-ți urmez recomandările. 😦
LikeLike
Lucruri mai bune – Better Things este la HBO. Cumva, însă, nu ți-l recomand. Poate doar în măsura în care te ajută să le înțelegi mai bine pe femei (americane) pentru o viitoare povestire de-a ta. Altfel ți-am atras atenția asupra articolului pentru Maricica. 🙂
LikeLiked by 1 person