Când o jurnalistă veșnic singură traversează întreaga America pentru a-și întâlni bărbatul visat, ea descoperă că a fost păcălită.

Aroma iubirii (Love Hard), regizat de Hernán Jiménez, se concentrează pe Natalie (Nina Dobrev), o jurnalistă din Los Angeles care detaliază întâlnirile ei matrimoniale nereușite, pentru o publicație digitală. Când descoperă că are o mulțime de lucruri în comun cu Tag (Darren Barnet), un bărbat de vis de pe Coasta de Est, ea decide, fără să se gândească prea mult, să-i facă o surpriză de sărbători.

Lucrurile iau o întorsătură neplăcută când Natalie descoperă că a fost păcălită de Josh (Jimmy O. Yang), prietenul din copilărie al lui Tag. Pentru a-și spăla păcatele, Josh se oferă să-i facă lipeala cu Tag.

Filmul, cu premiera la Netflix, pe 5 noiembrie, explorează capcanele întâlnirilor online și modul în care importanța atribuită aspectului fizic poate avea un efect nedorit. Este un mesaj reluat pe tot parcursul filmului, inclusiv cu un comentariu ironic care descrie „Love Actually” drept „un film despre oamenii care se îndrăgostesc în funcție de felul cum arată”.

Josh, escrocul sentimental, este o surpriză plăcută ca protagonist de comedie romantică. Este un lumânărar chinezo-american, care locuiește la subsolul casei familiei și ale cărui pasiuni și traume avem șansa să le aflăm pe parcursul filmului. Yang oferă câteva replici amuzante, cum ar fi atunci când glumește că, în unele culturi, „înălțimea și simetria facială sunt respingătoare”. Iar dinamica competitivă a lui Josh cu fratele său oferă telespectatorilor un motiv să-l îndrăgească.

Aroma iubirii (Netflix)
Aroma iubirii (Netflix)

Dar Natalie, personajul lui Dobrev nu este suficient dezvoltat. Aflăm că este ciudat de preocupată de perfecțiune și este blocată într-o narațiune impusă de munca ei de zi cu zi. Josh este cel care îi propulsează povestea și ea ajunge să nu fie decât recuzită pentru conturarea lui. Prezentând un personaj feminin atrăgător, dar lipsit de substanță, filmul își subminează propria premisă.

Ne amintește de observația făcută de bell hooks, în cartea ei fundamentală “All About Love”, că, în timp ce femeile sunt adesea practicienele iubirii, bărbații ajung să teoretizeze despre asta. Această idee este întărită de un schimb de replici între Natalie și șeful ei. Când ea îi cere să ia o pauză de la relatarea întâlnirilor dezastruoase și îi cere, în schimb, să scrie povestea ei de dragoste din New York, el răspunde: „Trebuie să lași lucrurile serioase în seama jurnaliștilor adevărați, precum Steve”.

Concepción de León, The New York Times, 30 septembrie