Marvel a făcut o mișcare inteligentă angajând-o pe laureata cu Oscar Chloé Zhao pentru a regiza mult-așteptatul Eternii (Eternals) și a introduce zece noi supereroi în canonul său.

Și nu, nu trimite MCU în rândul filmelor artistice de genul lui Nomadland și The Rider, cele mai notabile două filme regizate de Zhao până în prezent. În schimb, pune o nouă franciză importantă și, potențial, mină de aur, în mâinile unui regizor care are în mod clar talentul de a realiza scenele de acțiune și efectele speciale necesare, dar și, mai important, pune accent pe latura umană a lucrurilor.

Eternii este un film inspirat de benzi desenate, desăvârșit și antrenant, care reușește cumva să ne mențină implicați în aventurile acestui grup de luptători și gânditori aparent nemuritori, așa cum sunt împărțiți și definiți, care au făcut ceea ce trebuia pentru a salva în mod consecvent și colectiv rasa umană de ea însăși, încă din zorii umanității, cu aproximativ 7000 de ani în urmă.

Pe măsură ce îi întâlnim în zilele noastre, ei sunt răspândiți pe tot globul, deoarece acești extratereștri nemuritori de pe planeta Olympia au reușit să se integreze în mare parte în populația umană reală, protejându-ne de creaturile malefice, cunoscute sub numele de Devianți. Acestea din urmă fuseseră considerate de mult învinse, dar acum au apărut din nou, forțându-i pe Eternii, conduși de matroana Ajak (Salma Hayek), care are și o legătură directă cu cei mai importanți Celestrials, pentru a-i readuce împreună să salveze, încă o dată, Pământul de la extincție.

La fel ca multe dintre aceste configurații după benzi desenate, Eternii are structura unui western clasic, iar Zhao și co-scenariștii ei (Patrick Burleigh și Ryan și Kaz Firpo) au făcut tot posibilul pentru a oferi fiecărui personaj personalități, abilități, inhibiții și complexități distinctive, pentru ca toți aceștia să ne captiveze pe parcursul a două ore și jumătate.

În mod clar este nevoie de un sat pentru a salva universul și avem unul aici. Cel mai interesant este că Angelina Jolie cedează, în cele din urmă, la calitatea de membru al MCU, distribuită foarte bine în rolul Thena, o luptătoare mai confortabilă cu abilitățile ei în luptă, decât în propria piele. Jolie este frapantă într-un rol care se bazează pe abilitățile fizice mult mai mult decât pe cuvinte.

Impresionantă, de asemenea, este și Gemma Chan (Captain Marvel, Crazy Rich Asians) în rolul lui Sersi, o gânditoare talentată care, deși fidelă îndatoririlor sale de mii de ani, își dorește, de asemenea, să fuzioneze cu rasa umană și cu prietenul apropiat Dane Whiteman (Kit Harrington), care-i reprezintă aici pe muritori. Ea a fost, de asemenea, de-a lungul mai multor secole, legată romantic de Ikaris (Richard Madden), un luptător chipeș, cu un adevărat stil îndrăzneț, care consideră că nu este ușor să menții o relație serioasă pentru eternitate.

Cel mai amuzant dintre acești Eterni este cu siguranță Kingo, interpretat de Kumail Nanjiani, un luptător care acum, într-o pauză după mii de ani în lumina reflectoarelor prin diverse războaie și victorii pentru Eterni, își dorește încă adulația fanilor. Așa că, firește, devine un star la Bollywood. Aceste scene merită prețul biletului, iar Nanjiani se pliază perfect pe motivul super-eroului cu tot panașul și umorul necesar, alături de credinciosul său valet Kurun (Harish Patel).

Eternii - Eternals
Eternii – Eternals

Acțiunea sare de la 7000 î.Hr. și Mesopotamia până la 2500 î.Hr. și Babilon,  de la 400 d.Hr. și Dinastia Gupta până la 1521 d.Hr. și Imperiul Aztec și… ei bine, ați prins ideea. Directorul de imagine Ben Davis filmează totul superb și chiar îi reușesc acele peisaje și apusuri grozave pe care Zhao ni le-a arătat în filmele ei indie anterioare. Zhao își folosește perfect talentul de cineast expert dobândit la o scară mai mică, cu un efect formidabil pe această pânză imensă.

Pete Hammond, Deadline, 3 septembrie