Fără îndoială, Slujba de la miezul nopții (Midnight Mass) a lui Mark Flanagan prezintă propria lui interpretare neconvențională a horror-lui, combinată cu povești cu substanță, ale unor personaje cu care ne putem identifica. El depășește granițele și explorează întâmplări bizare în cel mai natural mod posibil. În centrul narațiunii se află orașul de pescari desuet, nevoiaș de pe Insula Crockett, o comunitate romano-catolică strânsă, cu nimic de care să se agațe decât de credința lor. Sosirea unui misterios om al bisericii, părintele Paul (Hamish Linklater), se dovedește a fi exact întorsătura de situație de care credeau că au nevoie. După ce v-ați delectat cu miniseria de șapte episoade, este de înțeles că vi s-a deschis pofta de seriale horror complexe. Iată câteva sugestii:

Slujba de la miezul nopții (Netflix)
Slujba de la miezul nopții (Netflix)

Penny Dreadful – Povești de groază (HBO)

Penny Dreadful (Povești de groază) ne poartă înapoi la Londra victoriană, unde alcoolismul, crima premeditată și consumul de opiu, printre alte forme de desfrânare, sunt deja la ordinea zilei. Deși narațiunea are o serie de intrigi, în centrul fiecăreia este Vanessa Ives (Eva Green), un medium. Împreună cu aventurierul Malcolm Murray (Timothy Dalton), ea îl angajează pe Ethan Chandler (Josh Hartnett) pentru a vâna o creatură care a răpit-o pe fiica lui Malcolm. Printr-o serie de flashback-uri aflăm poveștile lor trecute, în timp ce se luptă cu creaturi ciudate din prezent. Împătimiții filmelor de groază se vor îndrăgosti de Penny Dreadful, deoarece înglobează în narațiune o mulțime de personaje clasice, cum ar fi Omul-Lup, Frankenstein, Dorian Gray și Contele Dracula.

Dracula  (Netflix)

Poate că este puțin prea evident, dar în mai multe moduri, serialul, adaptat de Mark Gatiss și Steven Moffat, dă o nouă întorsătură unei povești care a fost spusă de un milion de ori. Începe ca un fel de amintire, oferită de Jonathan Harker (John Heffernan), care se pare că ar fi avut o întâlnire cu supranaturalul mult mai puțin plină de farmec decât părintele Paul din Slujba de la miezul nopții. Relatarea timpului pe care l-a petrecut în castelul lui Dracula (Claes Bang) are o amplă precedență la călătoria Contelui Întunericului, din Transilvania în Anglia.

The Terror (Amazon Prime)

Bazat pe disparițiile care au avut loc în realitate ale HMS Erebus și HMS Terror, narațiunea serialului introduce o strop de supranatural în întâmplarea misterioasă. Atenție, The Terror este o altă antologie, dar începe cu echipajul în derivă și încercarea lor de a supraviețui, în timp ce se confruntă cu resurse în scădere și paranoia în masă. Iar dacă asta nu era îndeajuns, avem prezența unei creaturi necunoscute care-i decimează unul după altul. Deși al doilea sezon este construit pe o cu totul altă premisă, este la fel de bizar și împletit cu supranaturalul ca primul.

Evil

Un preot, un psiholog criminalist și un IT-ist intră într-un bar – glumesc, nu-i nici un bar. Cu toate acestea, cei trei fac echipă în această dramă supranaturală pentru a cerceta o serie de evenimente miraculoase improbabile. Evident, nu-i totul distracție, iar asta nu doar din cauza creaturilor înfricoșătoare pe care le întâlnesc. Mai este un alt psiholog care se ține pe urmele lor și al cărui singur scop este să le încurce planurile. În cea mai mare parte, întrebări precum „este asta posibil?” și „care-i cauza acestor întâmplări?” continuă să apară. Am putea spune că Slujba de la miezul nopții inspiră aceeași dorință de a înțelege evenimentele bizare.

The Outsider (HBO)

The Outsider este chiar o adaptare directă a romanului cu același titlu de Stephen King, și este, cu adevărat, un serial care te pune pe gânduri. În ceea ce pare a fi un caz cât se poate de clar, Terry Maitland (Jason Bateman) este arestat pentru uciderea unui băiețel. Problema este că are un alibi solid, cu mult peste mărturia apropiaților care ar avea interes sa-l scoată basma curată.  Pe măsură ce cazul devine din ce în ce mai complicat, polițistul Ralph Anderson (Ben Mendelsohn) se adresează detectivului privat Holly Gibney (Cynthia Erivo), care vine cu metode inedite și neconvenționale de rezolvare a misterului. Inutil să mai spunem că investigația îi conduce într-un punct în care se confruntă cu forțe supranaturale pe care nu și le-au imaginat vreodată.

Castle Rock (HBO)

Nu atât o adaptare a operei lui Stephen King, cât o însuşire a acesteia, serialul se învârte în jurul unui orăşel ciudat, cu acelaşi nume. Este o antologie uluitoare care începe cu povestea unui bărbat pe nume Henry Deaver (André Holland) și a antitezei lui, un fost deținut misterios, cunoscut sub numele de The Kid (Bill Skarsgård). Întoarcerea lui Henry la Castle Rock declanșează o serie de evenimente care te vor face să te întrebi ce este real și ce nu. Per total, spectacolul explorează teme precum: divinitatea, existența unor dimensiuni multiple și lupta dintre bine și rău.

A treia zi – The Third Day (HBO)

A treia zi (HBO)

Această serie limitată spune povestea a două persoane care vizitează separat insula misterioasă Osea, unde lucrurile nu sunt ceea ce par a fi. Împărțit în două părți distincte, Vara și Iarna, serialul se concentrează mai întâi pe Sam (Jude Law), un bărbat marcat de tristețe și bântuit de decizii proaste. Ajunge întâmplător pe insulă și se trezește amestecat în obiceiurile ciudate ale localnicilor. Mai apoi, Helen (Naomie Harris) ajunge și ea pe insulă, fără să aibă habar de întâmplările bizare care o așteaptă.

Collider, 31 octombrie