Rawson Marshall Thurber ne oferă o întrecere amuzantă între escroci și polițiști, pentru a localiza trei artefacte care au aparținut cândva Cleopatrei.

Luând titlul de la numele listei celor mai căutați infractori a Interpolului, Red Notice filmul-năzbâtie al regizorului Rawson Marshall Thurber, despre o întortocheată vânătoare de comori, estompează granița dintre băieții buni și cei răi și, în schimb, se concentrează pe răspunsul la întrebarea care dintre cei doi hoți de artă notorii se pricepe mai bine să încalce legea: maestrul falsificator sarcastic Nolan Booth (Ryan Reynolds) sau rivala lui sofisticată, cunoscută doar sub numele de „the Bishop” (Gal Gadot)?

Scopul lor este să colecteze trei globuri ornamentale – în valoare de aproximativ 300 de milioane de dolari, dar doar ca set – dăruite inițial de Antoniu Cleopatrei, apoi împrăștiate în toate colțurile globului. În timp ce Booth și the Bishop călătoresc în întreaga lume implicați într-o vânătoare de ouă cu mize mari, criminalistul FBI John Hartley (Dwayne Johnson) încearcă să-i aducă în fața justiției, iar rezultatul este un film antrenant, nostim și dinamic.

Scenariul, pe care Thurber l-a scris el însuși, demarează în viteză; Booth fură primul ou al Cleopatrei, scăpând ca prin minune din ghearele lui Hartley, doar pentru a fi prins când ajunge acasă, într-o altă emisferă. Apoi apare the Bishop, șterpelește prada recuperată și îl bagă la belea pe Hartley. Agentul Interpol responsabil – inspectorul Das (Ritu Arya), îl suspectează acum pe fostul profiler FBI că l-a sustras el însuși. Nu după mult timp, Hartley împarte o celulă cu Booth, într-o închisoare la mama naibii, în Rusia.

Influența lui Indiana Jones asupra călătoriei senzaționale a lui Thurber este de netăgăduit. De asemenea, ne amintește și de favoritele retro precum Minciuni adevărate (True Lies) a lui James Cameron (inclusiv un tango sexy în care un pachet de mușchi într-un smoking – Johnson, nu Schwarzenegger, în acest caz – se face iresponsabil de vizibil când este sub acoperire). Dar mai nostimă decât acțiunea retro este dinamica de modă veche dintre acești trei rivali/prieteni, care trebuie să accepte cu prudență să colaboreze, pentru a localiza toate ouăle Cleopatrei. Schimbul de replici spirituale are o nuanță de bufonerie de fiecare dată când partenerii neverosimili Booth și Hartley se ciorovăiesc sau oricând apare the Bishop și-i eclipsează pe cei doi.

Reynolds este unul dintre puținii actori principali contemporani căruia i se permite constant să facă cu ochiul publicului, pe parcursul unui film. Se așteaptă de la aproape toți ceilalți de la Hollywood să interpreteze sau cel puțin să pretindă că dispar în personaj. În aceeași notă, nimeni nu l-ar vedea pe Johnson ca profiler FBI blajin (când Das îi zice că nu arată ca un profiler, el răspunde plictisit „mi se spune adesea”), dar ar fi bine să lăsați neîncrederea la o parte și să vedeți ce face the Rock în rol. Între timp, Gadot, care a fost propulsată pe lista vedetelor de Wonder Woman, cu doar câțiva ani în urmă, ajunge să demonstreze că are și simțul umorului când the Bishop îi tachinează și-i necăjește pe cei doi.

Porecla ei provine de la șah, deși vizionarea Red Notice pare mai degrabă un joc foarte bun de dame, în care jucătorii mențin lucrurile în mișcare, sărind peste mai multe dintre piesele adversarului într-o singură tură. Cei trei se depășesc în mod constant unul pe celălalt, astfel încât ouăle Cleopatrei trec dintr-o mână într-alta des, iar cătușele se prind adesea de încheieturile greșite. Booth și Hartley sunt suficient de mult blocați împreună încât nu au de ales și încearcă să se înțeleagă, în timp ce agentul FBI acum victimă a unei înscenări încalcă nenumărate legi pentru a se reabilita.

Red Notice (Netflix)
Red Notice (Netflix)

Thurber are o abordare deosebită legată de moralitatea acestui întreg furt de obiecte de artă. Primul furt are loc într-un muzeu, dar următoarele două sunt prezentate în esență ca infracțiuni fără consecințe. Al doilea ou aparține unui traficant de arme notoriu pe nume Sotto Voce (Chris Diamantopoulos), în timp ce al treilea este ascuns într-un buncăr nazist secret, plin cu artefacte furate, așa că, în esență, fac o faptă bună. „Căutați o cutie pe care scrie „MacGuffin””, glumește Reynolds, citând termenul lui Hitchcock pentru dispozitivul de altfel neimportant, care pune lucrurile în mișcare într-un thriller. Odată reunite, cele trei ouă nu determină apariția unei raze laser atotputernice din cer (slavă Domnului, deoarece acesta chiar este un clișeu obosit), ci servesc drept cadou de nuntă pentru fiica răsfățată a unui miliardar extravagant – și mai este o a doua surpriză care va eclipsa cadoul la momentul potrivit.

Totul este destul de inteligent, atâta timp cât nu despicați firul în patru. Red Notice ar putea fi interpretarea lui Thurber a filmului Comoara națională (National Treasure), cu la fel de mult ADN din clasicul Gunga Din (1939). Regizorul-scenarist se dovedește foarte priceput la găsirea unor scuze pentru ca aceste personaje să se infiltreze și să scape din locații bine protejate și, deși filmul se bazează prea mult pe o expunere greoaie, se mișcă suficient de repede pentru ca spectatorul să nu se poticnească în – sau chiar să se oprească să pună la îndoială – numeroasele goluri în intrigă. Ca un escroc priceput, filmul îți fură timpul, dar te lasă cu senzația că ai făcut o afacere bună.

Peter Debruge, Variety, 4 noiembrie

Red Notice are premiera la Netflix, pe 12 noiembrie