Mary Anning, eroina din viața reală a filmului Amonit (Ammonite) al regizorului britanic Francis Lee, este un paleontolog renumit din secolul al XIX-lea, ale cărei cercetări și descoperiri legate de fosilele marine din Jurasic de-a lungul Canalului Mânecii au revoluționat știința. Dar pentru că era femeie, Anning a fost exclusă din rândurile oamenilor de știință profesioniști recunoscuți drept pionieri în acest domeniu.

Amonit (HBO)
Amonit (HBO)

În concluzie, Anning (interpretată de Kate Winslet) nu trăiește tocmai viața plină de stimă și recunoaștere pe care o merită, ci trudește pe coasta stâncoasă, bătută de vânturi puternice a Lyme Regis din Anglia, are grijă de mama ei exigentă și bolnavă (Gemma Jones) și vinde suveniruri strălucitoare și lustruite turiștilor în trecere. Este o existență stabilă, la granița sărăciei.

Sosirea lui Charlotte Murchison (Saoirse Ronan) și a soțului ei, Roderick (James McArdle), va schimba totul. El îi cere lui Anning să aibă grijă de soția lui; este „bolnăvicioasă” și are nevoie de aerul proaspăt al mării pentru a se reface. Anning acceptă cu mari rezerve. Femeile devin iubite. Iar Amonit, titlul său preluat de la acele cochilii-fosile în spirală, cu interiorul plin de compartimente sculptate divin, încearcă să exploreze această poveste de dragoste secretă, care după cât se pare – constrângerile epocii, remarcile misogine ale bărbaților – nu are nici o șansă.

Asta în sine se dovedește un punct interesant. La fel ca Anning, Murchison a existat în realitate. Se știe că erau prietene. Întrebarea este, erau și iubite? Documentele istorice nu ne spun, dar sunt multe despre care istoria nu ne spune. Atât de multe din istoria gay au fost făcute invizibile de normele sociale, încât numai imaginația noastră, alimentată de rare fragmente de adevăr, poate umple acele goluri. Sau încearcă.

Cu debutul său în lungmetrajul din 2017, Tărâmul binecuvântat (God’s Own Country), despre un fermier din Yorkshire (Josh O’Connor) și un muncitor imigrant român (Alec Secăreanu) mistuiți de pasiune, Lee și-a croit deja o nișă cinematografică, pe post de cronicar al dorințelor ascunse, care înmuguresc în mijlocul colțurilor celor mai gri și severe ale Angliei. Iubirea într-un loc fără speranță este specialitatea lui. Dar nu peisajul iese în evidență în Amonit, ci actorii. Ronan este puternică așa cum te-ai aștepta, luând un personaj ușor neconturat și dându-i o substanță neașteptată. Nici Jones nu trebuie trecută cu vederea. Acei ochi albaștri ai ei, la fel de impetuoși și brutali ca țărmul lui Lyme Regis, străpung ecranul – și pe noi. I se conferă o posesivitate oțelită care ne trezește curiozitatea în legătură cu ea și, de altfel, în legătură cu fiecare personaj feminin pe care filmul îl examinează superficial.

Winslet are menirea de a o interpreta atât pe fiica acestei matroane autoritare, cât și pe femeia incredibil de inteligentă, extrem de reținută, care trăiește într-o eră regresivă. Chiar dacă filmul îi face parcursul oarecum previzibil, deschiderea lină, dar sigură, a lui Mary față de Charlotte este o plăcere de urmărit. Cu toate acestea, personajul pare la fel de constrâns de formula poveștilor de epocă, despre iubiri interzise, precum și de contextul social al vremurilor. Este ironic, când, în cele din urmă, ea se dovedește a fi, printre altele, o femeie care refuză să fie ținută sub control.

Totuși, o persoană rezonabilă nu s-ar plânge. Și filmul este conceput, aproape prea evident, pentru a atrage un public care își dorește acest lucru mai presus de orice. Ne oferă ceea ce dorim: întrezărim o iubire vorace, exploratoare între aceste femei, ne readuce în memorie constrângerile care le fac iubirea imposibil de imaginat, privirile sugestive pe care asemenea femei și le aruncă una alteia, în loc să spună cu voce tare ceea ce nu se poate spune. Ce nu primim este senzația reală a acelor compartimente interioare evocate de titlul filmului: o curiozitate mai intensă față de propriile omisiuni ale poveștii. Ceea ce are nevoie Amonit este să sape mai adânc și să-și imagineze mai mult – să găsească o proprie Mary Anning care să scoată la suprafață ceea ce se ascunde în interiorul lui.

K. Austin Collins, Rolling Stone, 10 noiembrie 2020

Amonit (Ammonite) are premiera la HBO, pe 14 noiembrie

Advertisement