Șase nominalizări la Premiile Oscar 2022, inclusiv pentru Cel mai bun film.

După ce a scris un plan de 78 de pagini despre cum să crești două campioane de tenis, Richard Williams (Will Smith) din Compton, își antrenează cele două fiice Venus (Saniyya Sidney) și Serena (Demi Singleton) să stăpânească sportul încă de mici. Pe măsură ce cresc, el nu se dă în lături de la nimic pentru a le aduce la vârf, în ciuda tuturor obstacolelor.

Este extrem de dureros să vezi un bărbat bătut în fața copiilor lui. Asta se întâmplă destul de devreme în film, după ce Richard Williams (Will Smith) înfruntă un golan local pentru că flirta cu fiica lui, Venus (Saniyya Sidney). Aflăm că nu este prima dată când i se întâmplă așa ceva acestui tată adesea tratat de sus, adesea respins, adesea umilit.

Regele Richard: Crescând campioni (King Richard), produs de Venus și Serena, este o scrisoare de dragoste către ambiția lui perseverentă, fără de care, spun ele, nu ar fi devenit niciodată cine sunt. Un film biografic care nu pare film biografic, un film despre sport care nu pare ca un film despre sport, este o dramă de familie fără reguli, dar intensă, un omagiu adus dragostei care i-a legat – chiar dacă încăpățânarea tatălui lor a amenințat în mod repetat să distrugă totul.

Lui Richard Williams, în versiunea lui Smith, nu-i pasă de ce cred alții, cu o încăpățânare de multe ori insuportabilă: el este Terminator-ul părinților din tenis, respingându-i pe cei care îl nemulțumesc, neezitând să-i insulte pe cei cu putere, la un moment dat încheie o întâlnire care nu-i place, trăgând o bășină. Este un cocktail de încredere și nesiguranță, mergând adus de spate, lucru care  trădează modul în care se vede cu adevărat. Smith se cufundă în Williams, cu un machiaj minor (în mare parte la sprâncene) pentru a arăta mai altfel – departe de nivelul de deghizare al lui Charlize Theron pentru rolul Aileen Wuornos, dar suficient pentru a nu face din film un spectacol The Will Smith Show. Este cel mai bun rol al lui din ultimii ani.

Totuși, în ciuda faptului că personajul din titlu ocupă centrul scenei, Venus și Serena sunt în lumina reflectoarelor. Tinerele Saniyya Sidney și Demi Singleton oferă o pereche de interpretări vibrante, care transmit talentul incontestabil al lui Venus și Serena, interpretate cu un naturalism care le face pe actrițe să pară ca niște adevărate surori. Întreaga familie pare unită, inclusiv Aunjanue Ellis în rolul Brandi, soția suferindă a lui Richard, care emite o tărie calmă, care ajunge să nu fie chiar atât de calmă atunci când este provocată.

Regele Richard: Crescând campioni
Regele Richard: Crescând campioni

Regizorul Reinaldo Marcus Green s-a lansat cu drama plină de tensiune Monsters And Men, din 2018, care analizează problemele rasiale prin ochii personajelor conflictuale. Rasa este o bătaie de inimă și aici, clocotind în fundal, când Richard penetrează ușile unei industrii alb-strălucitor. Scenariul lui Zach Baylin îl descrie pe Richard ca pe un bărbat care refuză să fie îngrădit, refuză să stea în banca lui, refuză să se lase pe mâinile celor care ar putea dori ca el și familia lui să eșueze. Este hotărât să iasă din Compton.

Regele Richard: Crescând campioni nu reinventează roata, nu servește lovituri nebunești, ci este bucuros să ofere un film pe placul spectatorilor. Dar ceea ce este grozav este ceea ce nu se întâmplă. Nu are momente siropoase. Fără montaje. Fără melodramă. Atinge ritmurile pe care le-ai dori, dar fără a cădea în clișee, cu atât de multă căldură încât ești captivat pe tot parcursul, ovaționându-l pe fiecare Williams de pe ecran. Și arată splendid, cinematografia semnată Robert Elswit învăluind totul într-o lumină aurie… și în iubire.

Pe cât de antrenant și înduioșător ți l-ai dori, acesta este un film de familie extrem de emoționant. Nu aduce nimic revoluționar, dar vine direct din inimă și te atinge la coarda sensibilă.

Alex Godfrey, Empire, 15 octombrie

Regele Richard: Crescând campioni (King Richard) este distribuit în Romania de Vertical Entertainment și are premiera pe 19 noiembrie