Fanii au fost încântați când s-a anunțat că Gillian Anderson se va alătura distribuției sezonului 2 al serialului Ecaterina (The Great) de la HBO – relatarea jucăușă și adesea anacronică a loviturii de stat a Ecaterinei cea Mare (Elle Fanning) împotriva soțului ei, Petru al III-lea (Nicholas Hoult). Anderson a fost distribuită în rolul Joannei Elisabeth de Holstein-Gottorp, mama Ecaterinei cea Mare și, cel puțin în serial, o persoană pe care n-ai vrea s-o calci pe bătături. Când sosește Joanna, fiica ei a reușit cu succes lovitura de stat și mai are doar câteva zile până să nască. Și totuși Joanna reușește să aducă și mai mult haos situației.

Joanna (Gillian Anderson), Catherine (Elle Fanning) - Ecaterina (HBO) Foto: Gareth Gatrell
Joanna (Gillian Anderson), Catherine (Elle Fanning) – Ecaterina (HBO) Foto: Gareth Gatrell

Dar Joanna a fost o persoană reală și, la fel ca cu toate personajele adevărate din Ecaterina, scenariștii și-au permis unele mici invenții. Oricine urmărește serialul probabil se întreabă cât de mult din adevărul istoric se aliniază cu portretizarea lui Anderson. Pentru telespectatorii pasionați de istorie, iată câteva fapte istorice. Atenție, însă! Urmează câteva spoilere din sezonul 2 din Ecaterina.

Joanna n-a fost neapărat atât de influentă

Ecaterina s-a născut Sophie de Anhalt-Zerbst (înainte de a se converti la ortodoxie și de a-și schimba numele). Mama ei, Joanna a fost descrisă ca fiind fiica unor „nobili prusaci minori care aveau mai multe legături sociale decât bani”. Familia Joannei a condus Ducatul de Holstein-Gottorp, care nu avea prea multe pământuri sau bogății. Dar era într-un loc strategic între Danemarca și Germania și pe coasta de est a Mării Baltice. Multe puteri din zonă au văzut regiunea ca un loc pentru care merita să se lupte pentru controlul asupra Mării Baltice și a Europei de Nord, așa că au avut o oarecare influență. Dar, în cele din urmă, Joanna a fost măritată cu prințul Christian August de Anhalt-Zerbst, la 15 ani. Locuise cu ducesa de Brunswick-Lüneburg la Castelul Wolfenbüttel, care se presupune că era un loc plin de viață. Dar după căsătorie, a trebuit să se mute la Stettin în Pomerania, Polonia de astăzi, pentru cariera militară a soțului ei, oraș care i s-a părut destul de plictisitor. Oportunitățile de influență au fost limitate în tinerețea ei.

Nu a fost alergică la arahide

…din câte se știe. Este întotdeauna distractiv când un serial istoric presară intriga cu amănunte despre îngrijirea sănătății la vremea respectivă, ceea ce Ecaterina face din abundență, cum ar fi obiceiul prenatal cu broasca. Când Ecaterina îi oferă mamei ocazia să încerce această nouă delicatesă – arahidele, probabil majoritatea telespectatorilor au prevăzut șocul anafilactic ulterior. Deși probabil că existau oameni alergici la arahide, chiar și în Rusia în anii 1700, aflăm de la National Geographic că primul om de știință care a cercetat răspunsul organismului la alergeni și-a început studiile în 1859, la Manchester, Anglia. Poate că Joanna era alergică la arahide, dar nici unul dintre cei prezenți n-ar fi știut cu ce se confruntă. Și nici n-ar fi avut mijloace s-o salveze.

N-a fost tocmai ”maestra pețitului”

Gillian Anderson - Ecaterina (HBO)
Gillian Anderson – Ecaterina (HBO)

Când Joanna apare în Rusia în vizită la versiunea Ecaterinei din serial,  este pentru că a auzit despre lovitura de stat a fiicei ei împotriva propriului soț. Zvonurile despre rebeliune încurcă planurile Joannei de a-și vedea o altă fiică căsătorită cu un prinț, de data aceasta Ludovic al XIV-lea al Franței. Nici un prinț n-ar vrea să facă parte dintr-o familie cunoscută pentru nevestele care pornesc război împotriva soților. În realitate, singura cealaltă soră a Ecaterinei a murit la trei ani.

În plus căsătoria Ecaterinei se pare că n-ar fi fost ajutată de mama ei. Deși Joanna și-a crescut fiica cu ideea că va face o căsătorie avantajoasă, se pare că alte scheme au avut prioritate. Joanna și Ecaterina au fost invitate la curtea rusă pentru a aranja o uniune între Petru și Ecaterina, de către împărăteasa Elisabeta Petrovna, în 1744. În timp ce erau acolo, Joanna a avut probleme când împărăteasa a descoperit că încerca să susțină interesele prusace la curte, în numele regelui Prusiei, Frederic cel Mare. A fost alungată din Rusia în 1745 și nu și-a mai văzut fiica niciodată.

Ecaterina n-a fost fetița lui mămica.

În timpul scurtei apariții a lui Gillian Anderson, o vedem pe Ecaterina că se resemnează cu faptul că mama ei n-o susține, de fapt, ca lider. Joanna se dovedește a fi destul de conservatoare, cu toate manipulările ei sociale și sexuale. Ea crede că femeile n-ar trebui să se laude că iau puterea de la bărbați pentru că „atunci se ridică pumnii”. Ultima dată când Ecaterina își vede mama în viață, se ceartă violent din cauza insistențelor Joannei de a-i da Rusia înapoi lui Petru. Ecaterinei i se ridică vălul de pe ochi și, într-un târziu, își dă seama că mama ei n-o iubește necondiționat așa cum credea ea. În realitate, Ecaterina probabil că a știut dintotdeauna că mama ei va acorda prioritate propriilor interese politice. Ea a scris despre părinții ei că tatăl ei „o vedea foarte rar”, iar mama „nu și-a bătut prea mult capul cu mine.”

A murit în exil

Probabil că veți fi șocați să aflați că nu a fost de fapt împinsă pe fereastră în timp ce făcea dragoste pasională cu ginerele ei. După moartea soțului, prințul Christian August de Anhalt-Zerbst, Joanna a servit ca regentă pentru fiul ei, Frederick Augustus, până în 1752, când acesta a ajuns la majorat. Cu toate acestea, amândoi au supraviețuit regatului lor. Anhalt-Zerbst a fost invadat de prusaci în 1758 și a încetat să mai existe. Joanna a trăit în exil la Paris, până la moartea ei, la vârsta de 47 de ani, în 1760.

Aimée Lutkin, Elle, 19 noiembrie