Coco Chanel sfătuia odinioară: Înainte să ieşi din casă, uită-te în oglindă şi dă jos un accesoriu. Dar Gucci nu este Chanel, iar Ridley Scott nu este omul făcut pentru minimalism: în Casa Gucci (House of Gucci) face aproape totul la maximum, o farsă haotică bellissimo, atât de plină de personaje supradimensionate și răsturnări de situație telenovelistice încât pare mai puțin film biografic și mai mult duty-free Dynasty.

Citește și: Casa Gucci: O paralelă între personajele reale și cele din film

La 157 de minute, ar putea fi aproape o miniserie, care de fapt ar fi servit mai bine cantității revoltătoare de narațiune bazată pe fapte reale, pe care scenariștii Becky Johnston și Roberto Bentivegna încearcă să o înghesuie în acest interval. Dar sarea și piperul este dragostea dintre Maurizio Gucci (Adam Driver) și Patrizia Reggiani (Lady Gaga). Ea este un foc de artificii, o minionă frumușică, într-o fustă unduioasă, cu vise care țintesc mult mai sus decât biroul de recepție al companiei de transporturi a tatălui ei. El este înalt și zvelt, odrasla cu capul în nori, care preferă să studieze dreptul decât să ocupe locul preconizat în afacerea familiei.

Când se întâlnesc într-un un club de noapte din Milano, în 1978, Maurizio crede că arată ca Liz Taylor; ea crede că arată ca un milionar. El este prea timid și stângaci să facă o mișcare în direcția ei, dar ea nu-i proastă: cu puțină cercetare a terenului și un pic de urmărire insistentă, ea reușește să alinieze planetele pentru o primă întâlnire. Nu trece mult până când el este îndrăgostit lulea de senzația de libertate pe care i-o inspiră și de buzele rujate pe care le lasă pe Vespa lui, chiar și atunci când tatăl (Jeremy Irons, sepulcral într-o serie de halate de mătase) care o dezaprobă,  îl dezmoștenește.

Pentru un minut, perechea se joacă de-a ținutul casei ca niște proaspăt căsătoriți obișnuiți, dar există un vid de putere la Gucci pe care actualul boss, iubitul unchi al lui Maurizio, Aldo (Al Pacino), nu îl poate umple singur – și cu siguranță nu cu propriul fiu, rotunjorul și ușor ridicolul Paolo. (este Jared Leto sub toate acele peruci chele și proteze). Nu după mult timp, Maurizio revine în schemă, cu Patrizia pe post de consigliere loială și Lady Macbeth. Dar când ambițiile ei pentru companie depășesc răbdarea soțului cu „străinii” – iar atenția lui se îndreaptă către o veche prietenă (Camille Cottin din Stillwater) mai potrivită clasei sale – începe să prindă contur un plan B.

Casa Gucci este cel de-al doilea film al lui Scott în acest an după Ultimul duel (The Last Duel), iar la 83 de ani, talentul lui pentru melodramă și punerea în scenă flamboaiantă este în mare parte nediminuat; povestea de pe ecran, cu palatele vaste, scandalurile care țin titlurile ziarelor și conturile bancare elvețiene, pare ca unul dintre acele articole din Vanity Fair, în care depravarea oamenilor bogați prinde viață. În acest sens, are mai multe în comun cu Pentru toți banii din lume (All the Money in the World) din 2017, decât cu Gladiatorul (Gladiator) sau Gangster american (American Gangster). Ceea ce nu înseamnă că Gaga nu apare în ținută de luptă completă: sub salopeta de ski roșu-Ferrari și perucile rebele, ea vibrează cu o intensitate care deseori compensează părțile mai puțin reușite.

Este clar că interpretează ca și cum viața ei ar fi în joc, deși nu este clar dacă este în același film cu co-starurile ei: ridicolul Paolo al lui Leto pare să fie dintr-un fel de comedie tragică; intriga care o privește pe Salma Hayek, în rolul mediumului pe care se sprijină din ce în ce mai mult Patrizia, este farsă pură. Iar Driver, poate pentru prima dată calm și rezervat, este un aristocrat cu capul în nori, care se retrage în spatele numelui său și al jucăriilor lui scumpe ori de câte ori lucrurile devin prea dezagreabile sau dificile.

Casa Gucci
Casa Gucci

După cum indică subtitlul cărții, aceasta este o „poveste senzațională de crimă, nebunie, eleganță și lăcomie”, iar Scott – care a pătruns anterior pe teritoriul imperiilor familiale uber-bogate cu Pentru toți banii din lume – călăuzește totul spre o dramă oarecum de modă veche, plină de staruri, de care studiourile par să se ferească în ultima vreme. Spectatorii, însă, desigur vor fi încântați.

Leah Greenblatt, Entertainment Weekly, 22 noiembrie

Casa Gucci (House of Gucci) este distribuit de Forum Film Romania și are premiera în cinematografe, pe 26 noiembrie.