Lin-Manuel Miranda este oriunde întorci privirea, în sezonul acesta al premiilor. Adaptarea pentru marele ecran al primului său succes de pe Broadway, In the Heights, a debutat în vară. Atât animația Vivo, cât și minunatul lungmetraj cu care debutează în regie tick, tick…BOOM! rulează la Netflix. Senzaționalul muzical Hamilton, a revenit pe Broadway, după ce a primit un Emmy (pentru a-l adăuga la premiile Tony) în septembrie.

Iar acum, dacă toate acestea nu sunt suficiente, vine și Encanto. Miranda a contribuit cu opt piese noi pentru Encanto, inclusiv superba „Dos Oruguitas”. Este primul cântec în limba spaniolă compus de Miranda, cântec care va fi cu siguranță în concurs pentru o nominalizare la Oscar, la fel ca și filmul în sine, la categoria Film de animație, unde este posibil să concureze cu deliciul sezonului de vară al Disney/Pixar – Luca. Cu siguranță Encanto îi va mulțumi pe mulți, în special pe spectatorii mai tineri, prin faptul că pune accent pe o familie mistică magică.

Encanto spune povestea familiei Madrigal, care trăiește în munții Columbiei, unde fiecărui membru al familiei, formată din multe generații, i se oferă un har unic, o putere specială, la cea de-a 5-a aniversare. Dar nu-i un film cu supereroi, aceste puteri sunt mult mai subtile. Dar, cu toate acestea, pe tânăra adolescentă cu ochelari Mirabel (căreia îi dă glas Stephanie Beatriz) o deranjează cu adevărat că este singura dintre frați sau din tribul extins, care a fost trecută cu vederea, dintr-un motiv sau altul. Un sentiment de neliniște pune stăpânire pe ea când își găsește propria putere în încercarea de a-i salva pe cei dragi de ei înșiși; Doar ea pare să vadă că fundația familiei se fisurează – la propriu și la figurat.

Povestea în sine devine puțin stufoasă, cu mai multe personaje care concurează pentru atenția noastră, pe măsură ce Mirabel își urmează propriul curs, chiar dacă alții nu par s-o bage în seamă prea mult. Aceștia sunt matroana Alma (Maria Cecilia Botero), sora mai mare Isabela (Diane Guerro), care este cu adevărat copilul de aur și sora mijlocie Luisa (Jessia Darrow), a cărei super-putere este forța, ceea ce conduce la câteva scene distractive. Părinții ei Julietta (Angie Cepeda) și Augustine (Wilmer Valderrama) au propriile lor ciudățenii.

Copiii vor fi încântați de nelipsita creatură amuzantă, în cazul acesta un tucan căruia îi dă voce Alan Tudyk. Totuși, cel care ne atrage atenția cel mai mult este un membru înstrăinat al familiei, Bruno, exprimat impecabil de John Leguizamo, tipul binecuvântat – sau blestemat – cu abilitatea psihică de a vedea în viitor.

Encanto
Encanto

Miranda găsește cu pricepere modalitatea de a ne prezenta toate aceste personaje – și multe altele – într-o melodie de început: „Madrigal Family”, un exemplu clar al modului său inedit de a face povestea să înainteze cu ușurință. Filmul este plin de tradiția și stilul latino și arată super din punct de vedere vizual.

Pete Hammond, Deadline, 15 noiembrie

De la Common Sense Media:

Discutați cu copiii despre:

• Puteți discuta în familie despre mesajul animației Encanto legat de acceptarea diferențelor culturale, cum să înveți să reconsideri punctele slabe și punctele forte și importanța armoniei în familie. Care sunt alte câteva teme pozitive din poveste?

• Vorbiți despre dinamica familială din film. De ce simte Mirabel că trebuie să-și dovedească valoarea față de familie? Cum demonstrează ea curaj, empatie și lucrul în echipă? De ce sunt acestea trăsături importante de caracter?

• Ce aspecte ale culturii columbiene sunt evidențiate în poveste? Cum joacă costumele, muzica, dansul și mâncarea tradițională un rol în film? Cum este realismul magic, care este asociat cu literatura latino-americană, împletit în narațiune?

Encanto este distribuit de Forum Film Romania și are premiera în cinematografe, pe 26 noiembrie.

Advertisement