Originea ideii unuia dintre cele mai faimoase și îndrăgite filme ale lui Steven Spielberg, E.T. Extraterestrul, din 1982, datează din copilăria viitorului regizor, când a făcut față divorțului părinților, închipuindu-și un prieten extraterestru imaginar.

Asta-i valabil și pentru ideea celui mai recent film al lui Spielberg – și primul musical al laureatului cu Oscar – Poveste din cartierul de vest (West Side Story), prima adaptare majoră pentru ecran a clasicului muzical de pe Broadway, de la filmul din 1961, cu Natalie Wood, Richard Beymer și Rita Moreno.

Steven Spielberg și starurile din West Side Story. (Foto: Amblin Entertainment)
Steven Spielberg și starurile din West Side Story. (Foto: Amblin Entertainment)

„Mă întrebam care ar fi muzicalul potrivit de care să mă apuc. Și nu mi-aș putea uita niciodată copilăria”, spune Spielberg într-un interviu pentru Yahoo! Entertainment. „Aveam 10 ani când am ascultat prima dată albumul West Side Story și nu l-am uitat niciodată.”

„Am reușit să-mi îndeplinesc acel vis și să-mi țin promisiunea pe care mi-am făcut-o mie însumi: trebuie să faci West Side Story.”

Poveste din cartierul de vest din 2021 – cel de-al 33-lea lungmetraj al lui Spielberg – spune, din nou, povestea tumultoasă de dragoste a adolescenților Tony (Ansel Elgort) și María (Rachel Zegler), în timp ce găștile Jets și Sharks de care aparțin fiecare, se luptă în New York-ul anilor 1950.

Dar Spielberg crede că Poveste din cartierul de vest este încă și mai relevant azi.

„Diviziunea dintre oamenii care gândesc diferit este veche de când lumea”, spune Spielberg. „Și diviziunea dintre Sharks și Jets din 1957, care a inspirat muzicalul, a fost profundă. Dar nu au fost nici pe departe atât de divizați precum suntem astăzi.”

„După cum s-a dovedit pe la mijlocul dezvoltării scenariului, lucrurile au luat amploare, ceea ce cred că într-un fel, din păcate, a făcut ca povestea acelor disensiuni rasiale – nu doar divizări teritoriale – să fie mai relevantă pentru publicul de astăzi decât a fost în 1957.”

Scenariul filmului Poveste din cartierul de vest a fost scris de Tony Kushner, iar din distribuție mai fac parte: Ariana DeBose, David Alvarez, Mike Faist, Brian d’Arcy James, Corey Stoll și Moreno.

Kevin Polowy, Yahoo! Entertainment, 24 noiembrie

Poveste din cartierul de vest este distribuit de Forum Film Romania și are premiera în cinematografe, pe 10 decembrie.