Douăsprezece nominalizări la Premiile Oscar 2022, inclusiv pentru Cel mai bun film.
În ghearele câinilor (The Power of the Dog), psihodrama care arde mocnit, despre doi frați la cuțite într-o fermă din Montana anilor 1920, este unul dintre cele mai bune filme ale regizoarei Jane Campion.

Primul lungmetraj al lui Jane Campion în mai bine de 10 ani este un western / psihodramă gotică: misterios, malign, cu un final letal care se strecoară în spatele tău ca un tâlhar. Admiratorii lui Campion vor aprecia scena în care un pian cu coadă este transportat printr-o sălbăticie aridă; opt cowboy filistini sunt obligați să-l care până în salonul proprietarului fermei, simbolul cultural din deșert. Și pe acest instrument, noua doamnă a casei, interpretată de Kirsten Dunst, încearcă să-și perfecționeze interpretarea Marșului Radetzky al lui Strauss, în timp ce proaspătul ei cumnat răutăcios, zeflemitor (interpretat de Benedict Cumberbatch) o încurcă deliberat interpretându-l și el la banjo – lăsându-ne să înțelegem deconcertant că, în ciuda asprimii lui, el este, de fapt, mai talentat la muzică decât ea. Este cel mai amenințător ciupit de strune de banjo de la Eliberarea (Deliverance) încoace.
Cadrul este Montana anilor 1920, unde doi frați conduc o fermă profitabilă: Phil Burbank (Cumberbatch) carismatic dar din topor și George (Jesse Plemons), care abordează un stil de a se îmbrăca și purta pălăriile mai elegant decât asudatul Phil și care aspiră la statutul social înalt al părinților vârstnici, care, evident, le-au plasat afacerea. Phil, un tiran instinctiv, îl numește pe fratele său „grăsuțu’ ”, își încurajează angajații să-și bată joc de el și este obsedat de faptul că George se bazează ca un parazit pe competența lui dură, pe care a dobândit-o de la un fermier carismatic numit „Bronco” Henry, pe care Phil îl adulase odinioară și de la care a învăţat meseria. Dar, de fapt, singuraticul și disfuncționalul Phil se bazează emoțional pe fratele lui liniștit și demn, iar acești bărbați adulți împart dormitorul în casa lor mare, ca niște copii.
Așa că Phil este revoltat când George se căsătorește cu o văduvă din oraș: Rose (o interpretare excelentă a lui Dunst), o fostă pianistă de cinema, care acum este la conducerea unei cafenele, cu un fiu adolescent sensibil pe nume Peter (Kodi Smit-McPhee), care servește la mese și creează pentru acestea, decorațiuni-flori complicate din hârtie, spre batjocura homofobă a lui Phil. Și totuși Phil este în mod ciudat fascinat de frunzele delicate de hârtie ale lui Peter, în ecou vizual cu fâșiile de piele netăbăcită din care mai târziu împletește amenințător o frânghie. De îndată ce Rose se mută în casă, Phil nu face altceva decât s-o hărțuiască, în timp ce ea alunecă în depresie și alcoolism, dar apoi Phil pare să manifeste un ciudat interes patern pentru Peter, oferindu-se să-l învețe să călărească și să-l conducă în sălbăticie pe dealuri îndepărtate pentru a-l învăța meseria de cowboy, așa cum se pare că a făcut odinioară „Bronco” cu el.
Campion a adaptat romanul din 1967 a lui Thomas Savage și a creat ceva deasupra căruia planează un aer de tragedie, disfuncție și groază. Este ceva à la Ibsen, mai ales în scena atroce în care George își invită părinții și pe prietenii lor politici la o cină formală, iar biata, nefericita Rose este incapabilă psihologic să cânte la pian pentru ei. Ocazional, seamănă chiar puțin cu Uriașul (Giant) al lui George Stevens din 1956 (și poate dacă lucrurile ar fi stat altfel, rolul lui Peter l-ar fi interesat pe James Dean) – dar Smit-McPhee aduce ceva insondabil de complex și rezervat comportamentului personajului său, o calitate opacă, care, după marea dezvăluire, capătă semnificație retrospectivă, ca o lovitură de copită de catâr. Spectatorii vor trebui să-i pună cap la cap sensul după genericul final, cu ecou la vocea narativă de deschidere.
Campion se pricepe de minune să confere filmului accente sinistre: biata Rose se împleticește până în bucătărie pentru a vorbi cu bucătăreasa doamna Lewis (Geneviève Lemon) și cu servitoarea Lola (Thomasin McKenzie) și este regalată cu bârfe ciudate și mituri urbane, inclusiv unul despre o femeie decedată, al cărei păr a continuat să crească după moarte, umplând sicriul. Aproape că poți simți frisonul lui Rose de frică și comuniune, imaginându-și că este ca acea femeie chiar atunci. În ghearele câinilor este realizat cu artă și dibăcie: este unul din cele mai bune filme ale lui Jane Campion.
Peter Bradshaw, The Guardian, 17 noiembrie
În ghearele câinilor (The Power of the Dog) are premiera la Netflix, pe 1 Decembrie. Mulțumim pentru cadoul de ziua noastră națională, Netflix!
It is a very interesting film both for the script and the front-line actors. I hope that when I see it, it is how they promote it. Greetings Jo.
LikeLiked by 1 person
I think you won’t be disappointed. I have a very good feeling about this movie. 🐴 In any case, if your remember, do come back after you see it to tell us your opinion.
LikeLiked by 1 person
Acesta pare un film incredibil, Jo.
Unele westernuri au un iz sinistru, si asta e unul dintre ele. Cum ai tradus tu: “cu un final letal care se strecoară în spatele tău ca un tâlhar.”
E o cultura western aparte, cea in care apar mituri, zvonuri, atmsfera colturilor intunecate si pline de panze de paianjeni.
🙂
LikeLiked by 1 person
Da, pare interesant din foarte multe puncte de vedere. Cred că finalul va fi surpriză 🙂 Deja întorc pe toate fețele posibilele scenarii. Azi primează ideea că Rose îl omoară pe Phil. 🙂
LikeLiked by 1 person
După ce au aratat-o atat de firava si timida, ar fi un final neasteptat. Da.
LikeLiked by 1 person
🙂 Vedem!
LikeLiked by 1 person
Păcat că-i doar pe Netflix. 😦
LikeLike
Mie-mi spui?! Așa de mult mi-am dorit să-l văd aseară… Eh! La un moment dat îi vine rândul. E sus de tot pe listă. 🙂
LikeLiked by 1 person
L-am vazut…. Povestea putea fi spusa intr-o ora (doua ore e prea mult!) Unele scene sunt lungite inutil – cred ca e o “moda”, pentru ca si la The Green Knight sunt lungiiiite unele scene. Totul se deruleaza prea lent pentru gustul meu. Finalul ne ia pe neasteptate doar daca nu citim “descrierea” si nu suntem atenti in primele minute.
Din punctul meu de vedere este un film ingrozitor de plictisitor. Cat despre mister…. Poate ca sunt asa de buna la dezlegat mistere incat nu mi-am dat seama ca privesc unul. :)) Ceea ce nu e cazul.
Costumele sunt reusite, decorurile ok, actorii joaca super, dar filmul… Pacat de actori. 🙂
LikeLike
Deocamdată nu mă pronunț, aștept să văd filmul, dar cred că pentru bucureșteanca de mine, cadrele lungi cu peisaje nemaipomenite ar putea fi un punct de atracție. Să nu-mi spui mai multe despre mister. Sunt curioasă dacă o să-mi dau seama singură. 🙂
LikeLiked by 1 person
Am văzut aseară În ghearele câinilor. Mie mi-a plăcut. Foarte mult chiar. Singurul lucru care mi-a displăcut a fost coloana sonoră. Mi s-a părut înfiorătoare. M-am simțit ca biata Rose. 🙂 Dar probabil a fost aleasă intenționat pentru atmosferă. Pe mine m-a marcat. Ai dreptate că finalul este clar de la început. Adică știm cine, dar nu și cum. Mi s-a părut foarte ingenioasă metoda. De la Benedict mă așteptam să fie la înălțime, surpriza a fost Kirsten Dunst. Chiar ar merita o nominalizare la Oscar.
LikeLiked by 2 people
De-ar fi fost un pic mai “concentrat” poate ca mi-ar fi cazut mai bine.
Dada, metoda a fost interesanta – cand a luat “proba” de la vita m-am prins… cu ce.
Din punctul meu de vedere a fost cat se poate de previzibil filmul (mai ales pentru ca am citit “descrierea”). 🙂
LikeLike
Și pentru mine a fost previzibil. Pentru toată lumea. Doar se anunță finalul de la început. Dar nu cred că imprevizibilitatea este atuul filmului. Pot să văd interpretările magnifice. Pot să văd peisajele întinse, dezolante, dar atât de realiste. Pot să văd ingeniozitatea poveștii ca un tot. N-am văzut toate filmele cu șanse la Oscar, dar mă îndoiesc că o să detroneze vreunul The Power of the Dog in preferințele mele. Te anunț dacă așa va fi. 🙂
LikeLike
Mi-a plăcut foarte mult, încărcat de semnificații, de hinturi, doar să le pui cap la cap și știi ce va urma. Și totuși îl urmărești până la final. E fain.
LikeLike
Nu-i așa? Și mie mi-a plăcut foarte mult. Atunci votăm cu The Power of the Dog pentru cel mai bun film la Oscaruri? 🙂
LikeLiked by 1 person