Susan (Olivia Colman) și Chris Edwards (David Thewlis) sunt fugari în Franța. Formează un cuplu de vârstă mijlocie ciudat, oarecum demodat, cu paltoane vechi și încălțăminte comodă. Sunt strâmtorați. Franceza ezitantă a lui Chris nu-i este de mare ajutor la interviurile de angajare. Dar, deși sunt disperați, încă se au unul pe celălalt, o dragoste pe care o exprimă cât se poate de neobișnuit: „Aș mânca un croissant dintr-un tomberon pentru tine”, declară Susan. Încă mai are filmele ei iubite, în special western-urile, în care să evadeze când viața devine prea grea. Dar presiunea crește, iar pasiunea ei pentru obiectele de colecție de la Hollywood le topește rezerva de numerar. Nu pot să se ascundă la nesfârșit. Sunt niște criminali? Nici ei nu mai știu.

Olivia Colman - Misterul din grădină (HBO)
Olivia Colman – Misterul din grădină (HBO)

Întorși în Anglia, însă, întrebările se adună. După ce a fost informată de mama vitregă a lui Chris, Tabitha Edwards, poliția din Nottingham descoperă două cadavre îngropate în grădina din spatele unei case din suburbii. Starea cadavrelor sugerează că au murit în perioada în care părinții lui Susan, Patricia și William Wycherley, au dispărut în 1998. Nemaiavând încotro să se îndrepte, poate că este timpul ca Susan și Chris să se întoarcă acasă și să accepte consecințele. „Cu cât stăm deoparte, cu atât vom părea mai vinovați”, spune Chris.

Misterul din grădină (Landscapers) este scris de soțul Oliviei Colman, Ed Sinclair, un actor și scenarist. Se bazează pe o poveste adevărată. În iunie 2014, Chris și Susan din viața reală au fost închiși pe viață pentru uciderea părinților lui Susan și pentru că au fugit cu 300.000 de lire sterline din bunurile lor. În mâini mai puțin pricepute, aceasta ar putea fi o repovestire polițistă clasică a unui episod sumbru, dar serialul HBO în patru părți are ambiții mai înalte. Dacă conceptul și scenariul îndrăzneț al lui Sinclair îl ridică cu mult peste drama polițistă obișnuită, regia, semnată Will Sharpe, este ceea ce face Misterul din grădină de neuitat. Este o poveste polițistă care este, de asemenea, o comedie, o poveste de dragoste, o meditație asupra muncii creative și, cumva, în ciuda subiectului, o celebrare a excentricității britanice.

Sharpe se impune ca un auteur complex, excepțional în fiecare domeniu al cinematografiei. A câștigat un Bafta pentru cel mai bun actor în rol secundar pentru interpretarea lui din Giri/Haji și un Bafta pentru cel mai bun scenariu-comedie pentru Flowers, serialul pe care l-a scris și în care a jucat – din nou alături de Colman, despre o familie deprimată. Apoi a regizat The Electrical Life of Louis Wain, cu Benedict Cumberbatch, Claire Foy și Andrea Riseborough.

Aici, ca și în Flowers, avem senzația că fiecare cadru a fost creat cu o atenție fixistă pentru detalii. Misterul din grădină este experimental în formă și ton, alunecând în monocrom pentru privirile romantice, eliminând obstacolul dintre actori și spectatori pentru scenele de expunere, sărind prin timp și spațiu, arătându-ne câteva dintre mașinăriile cinematografiei. Dar nu-i vorba doar de aceste înflorituri. Interioarele au o textură rococo opulentă, fără nici un tablou, lumină sau bibelouri la întâmplare. Chiar și o trecere agale printr-o gară devine neobișnuit de grandioasă.

Colman și Thewlis îi transformă pe Susan și Chris într-un fel de Bonnie și Clyde îmbrăcați modern, uniți până la capăt. Au roluri consistente și ancorează momentele mai trăsnite cu personajele lor răbdătoare și credibile. Devotamentul ei alunecă în nevoie de afecțiune; dorința lui de a o proteja îl face orb față de situația lor disperată. Ne pare rău pentru amândoi, ceea ce nu-i de ici de colo, având în vedere evenimentele îngrozitoare care s-au petrecut în realitate. Dar mai sunt și alte interpretări remarcabile, în special Kate O’Flynn în rolul DC Emma Lancing, care formează împreună cu DC Paul Wilkie (Samuel Anderson) un duo sardonic și captivant. Chiar dacă se bazează pe evenimente reale, Misterul din grădină este, de fapt, despre minciuni. Minciunile pe care infractorii le spun poliției să rămână liberi încă o zi; minciunile pe care artiștii le spun în speranța de a descoperi un adevăr nedeslușit; minciunile pe care le spunem oamenilor pe care îi iubim în speranța de a-i menține fericiți, sau poate, într-o zi, de a-i înțelege.

Ed Cumming, The Independent, 1 decembrie

Misterul din grădină (Landscapers) are premiera la HBO, pe 8 decembrie.