Revenirea pe micul ecran a serialului Totul despre sex (Sex and the City), acum intitulat Și uite așa (And Just Like That…), s-a încheiat cu o moarte și a început cu o crimă. Uciderea reputației lui Kim Cattrall. Înainte de a începe, marea întrebare a fost cum avea să explice serialul absența lui Samantha Jones, interpretată de Cattrall, care nu s-a alăturat distribuției datorită unei dispute cu Sarah Jessica Parker.

Iar răspunsul este: Prin înfigerea unui toc Manolo.

Toate articolele despre Și uite așa…

Și uite așa... (HBO)
Și uite așa… (HBO)

Se pare că Samantha s-a mutat la Londra pentru că „sirenele sexy la 60 de ani sunt încă viabile acolo”. Miau! Ea nu mai răspunde la apeluri, în ciuda eforturilor celorlalte trei. „Parcă ar fi moartă”, comentează Miranda. „Credeam că însemn mai mult pentru ea decât un bancomat”, oftează Carrie. „Întotdeauna am crezut că noi patru vom fi prietene pentru totdeauna.”

Știm că oamenii se despart în viața reală. Se mai întâmplă. Dar ideea că Samantha își ignoră cele trei prietene cele mai bune pentru că (așa cum se susține aici) s-a simțit frustrată că a pierdut un contract de reclamă pentru cărțile lui Carrie? Hai să fim serioși! Începutul în această notă acră pare josnic de departe de stilul lor.

Deci RIP Samantha, dar cum rămâne cu restul găștii când le reîntâlnim? Ei bine, Carrie (Jessica Parker) are o căsnicie fericită cu Mr. Big (Chris Noth) și este încă proprietara unui dressing de vis. Charlotte (Kristin Davis) rămâne un amestec între Pollyanna și prințesă de Park Avenue, obligându-și fiica să poarte Oscar de la Renta. Și Miranda (Cynthia Nixon) și-a abandonat cariera juridică pentru a studia pentru un master în drepturile omului.

Și cum abordează serialul faptul că au trecut 17 ani de când le-am văzut ultima dată la televizor? Extrem de prost. Nu atât apropourile la îmbătrânire, cum ar fi conversațiile despre Miranda care își lasă părul încărunțit (Charlotte dezaprobă acest lucru), cât referirile la vremurile de trezire la realitate pe care le trăim.

Miranda face fețe-fețe când își confundă profesoara, o femeie de culoare cu părul împletit în codițe, cu o studentă. Este amuzant, pentru că Miranda este liberala de stânga a serialului și are intenții bune. Dar apoi ajungem la noua ocupație a lui Carrie – colaborator de podcast, unde este prezentată ca „reprezentanta femeilor cisgen”.

Gazda, interpretată de actrița de gen non-binar, Sara Ramirez, se prezintă apoi ca „divă mexicano-irlandeză gay, non-binară” care știe că „nici o persoană nu poate reprezenta toate genurile și orientările sexuale sau o întreagă rasă, iar eu recunosc pe deplin că suntem ființe diverse și complicate aici, pe această planetă minunată și ne străduim să fim cea mai bună versiune a noastră.”

Toate acestea sunt extrem de jenante, pentru că este clar că trebuie să ne identificăm cu Miranda atunci când spune: „Cred că am fost foarte îngrijorată să nu spun ceva greșit în acest climat.”

Cat despre sex? Se vorbește mult despre asta, într-un efort sortit eșecului de a resurprinde sinceritatea originalului. Dar singura persoană care face sex este fiul adolescent al Mirandei, Brady, spre groaza ei.

Sincer, pe undeva este plăcut să le reîntâlnim pe fete. Dar noului serial îi lipsește scânteia din Totul despre sex. Și uite așa… nu-i decât un alt serial.

Și moartea aceea? Este importantă și dă tonul întregii serii.

Anita Singh, The Telegraph, 9 decembrie

Și uite așa… (And Just Like That…) are premiera la HBO, pe 9 decembrie.

Advertisement