Quo Vadis, Aida? al regizoarei de Jasmila Žbanić a fost marele câștigător la cea de-a 34-a ediție a Premiilor Academiei Europene de Film. Povestea luptei unei femei pentru a-și salva familia în timpul evenimentelor adevărate ale genocidului de la Srebrenica din 1995, din timpul Războiului bosniac a câștigat premiul pentru cel mai bun film european, precum și cel mai bun regizor pentru Žbanić și cea mai bună actrița europeană pentru Jasna Đuričić. Quo Vadis, Aida? a fost nominalizat la Oscar la cea de-a 93-a ediție a Premiilor Academiei Americane de Film.

Jasna Đuričić - Quo Vadis, Aida? (Foto: Neon)
Jasna Đuričić – Quo Vadis, Aida? (Foto: Neon)

Alt câștigător care a obținut deja recunoaștere la premiile Oscar este filmul The Father al lui Florian Zeller, care a repetat victoriile pentru Anthony Hopkins ca actor european și pentru scenariul lui Zeller și Christopher Hampton.

Premiile Academiei Europene au trecut cu vederea propunerile de anul acesta pentru nominalizările la Oscar, inclusiv Titane (Franța) al lui Julia Ducournau, The Hand Of God (Italia) al lui Paolo Sorrentino, Compartment no. 6 al lui Juho Kuosmanen (Finlanda), Babardeală cu bucluc sau porno balamuc (România) al lui Radu Jude și The Worst Person In The World (Norvegia) al lui Joachim Trier. (Deadline)

Iată lista câștigătorilor:

EUROPEAN FILM
Quo Vadis, Aida?, dir: Jasmila Žbanić

EUROPEAN DIRECTOR
Jasmila Žbanić – Quo Vadis, Aida?

EUROPEAN ACTRESS
Jasna Đuričić – Quo Vadis, Aida?

EUROPEAN ACTOR
Anthony Hopkins – The Father

EUROPEAN SCREENWRITER
Florian Zeller & Christopher Hampton – The Father

EUROPEAN COMEDY
Ninjababy, dir: Yngvild Sve Flikke

EUROPEAN ANIMATED FEATURE FILM
Flee, dir: Jonas Poher Rasmussen

EUROPEAN DOCUMENTARY
Flee, dir: Jonas Poher Rasmussen

EUROPEAN DISCOVERY – PRIX FIPRESCI
Promising Young Woman, dir: Emerald Fennell

EUROPEAN SHORT FILM
My Uncle Tudor, dir: Olga Lucovnicova