Totul este supradimensionat în Mâna lui Dumnezeu (È stata la mano di Dio; The Hand of God): culorile, personajele, gesturile. Chiar și sfârcurile dezgolite (un motiv recurent, dacă vreți) sunt impresionante. Probabil asta se datorează faptului că filmul cel mai furtunos și mai plin de suflet al regizorul italian laureat cu Oscar, Paolo Sorrentino (Tânărul Papă – The Young Pope), spune povestea unui adolescent – un substitut pentru Sorrentino la tinerețe, la Napoli, în anii 1980 – deși modestul Fabietto (doppelganger-ul lui Chalamet – Filippo Scotti) pare, adesea, mai puțin vedeta filmului cât un pivot într-o narațiune care oscilează liber între comedie și tragedie, melodramă și piesă autobiografică.
Este 1984, iar Fabie locuiește cu părinții și cu doi frați mai mari într-un apartament confortabil, aglomerat, visând la lucrurile la care visează majoritatea copiilor de vârsta lui: sex, fotbal, libertate. Părinții lui sunt încă înnebuniți unul după celălalt, chiar dacă Saverio (Toni Servillo) nu poate rămâne fidel, spre tristețea Mariei (Teresa Saponangelo). Fratele lui amabil, Marchino (Marlon Joubert) îl ia cu el la audiții de actorie și simpatizează cu pasiunea lui pentru mătușa lor tulburată emoțional, Patrizia (Luisa Ranieri), care arată ca Venus pe jumătate de scoică și a cărei sexualitate fățișă transformă chiar și un prânz în familie într-o revelație erotica.
Lăsând la o parte înclinația ei pentru nuditatea publică sfidătoare, Fabie și furioasa și vulnerabila Patrizia încep timid să lege propriul lor fel de prietenie. Dar, mai mult decât rudele interzise, Fabie este pasionat de fotbalul european, iar perspectiva ca superstarul argentinian Diego Maradona să se alăture echipei lui Napoli, îl entuziasmează peste măsură. (Titlul filmului provine de la un gol legendar la Cupa Mondială, marcat, cândva, de Maradona.) Știrea asta și revelația că vrea să-și regizeze propriile filme când va crește, îl mențin cu înfrigurare pe linia de plutire, până ce o întâmplare tragică – care ar putea părea o întorsătură de situație crudă dacă nu i s-ar fi întâmplat în realitate lui Sorrentino — dă totul peste cap.

Există mai mult decât o notă de realism magic în Mâna lui Dumnezeu, cu scenele lui absurde și tablouri Technicolor saturate; o întâlnire fictivă cu Frederico Fellini la o audiție pare mai puțin cameo, cât o viziune a călăuzei spirituale a filmului, binecuvântarea binevoitoare a unui maestru. (Deși singura lui contribuție pe ecran este respingerea fără echivoc a perspectivelor lui Marchino în actorie.) Schimbările de ton ale filmului nu sunt întotdeauna ușor digerabile; farsa și calamitatea sunt tovarăși ciudați, iar intriga episodică, de multe ori, nu face legătura între scene, ci le lasă să se împrăștie capricios, pe parcursul de peste două ore al filmului. Fără îndoială sunt filme mai coezive despre maturizare și altele mai subtile. Dar Mâna lui Dumnezeu nu se străduiește prea mult ca totul să aibă sens; este doar dolce vita unui băiat, scăldată în soarele mediteranean, hormoni și aer sărat.
Leah Greenblatt, Entertainment Weekly, 3 decembrie
Mâna lui Dumnezeu (È stata la mano di Dio; The Hand of God) are premiera la Netflix, pe 15 decembrie.
Povestea filmului îmi sună interesantă și cred că pelicula ar merita, cel puțin pentru peisajele de vis, sau vederile din Napoli, ce m-au bucurat în trailer. 💗
LikeLike
În plus este propunerea Italiei la premiile Oscar. Iată încă un motiv să-l vezi. Subiectul pare simpatic.
LikeLiked by 1 person
Chiar ma gandeam la Fellini la inceputul articolului. Anii ’80 asta insemnau, si fotbal 🙂
Daca Italia vine cu filmul acesta la Oscar, atunci va fii o lupta crancena.
Mersi ca ne-ai anuntat, Jo 🙂
LikeLike
Dacă ar fi să ne luăm după noile nominalzări la premii, filmul acesta are șanse să ajungă la Oscaruri, la categoria cel mai bun film străin. În plus, este la Netflix 🙂 Dacă îl vezi, te rog să ne spui părerea ta.
LikeLiked by 1 person
Pare un film interesant.
LikeLike
Așa îl consider și eu. Am senzația că o să mă înduioșeze foarte mult.
LikeLike
Astept impresiile celor care se vor incumeta sa-l vada – e cert ca nu e in genul celor pe care le voi aminti mai jos.
Nu prea ma atrag filmele italiene, dar am vazut destule mai ales inainte de 1990 – am sentimentul ca actorii sunt… Nu stiu… Nu-mi place cum interpreteaza. 😊
Mi-a placut foarte mult filmul La vita è bella ❤️ – actorii erau firesti, deloc „fortati”. Despre tema filmului nu gasesc cuvinte de apreciere.
La Piovra mi-a placut, in mare parte, pentru ca a fost realist (desi a avut melodrama la greu)
Alt serial care mi-a placut este Gomora – o poveste necosmetizata din interiorul Camorrei (mafia napolitana). E teribil, dar realist, fara cosmetizari inutile.
Si, desigur! Mi-au placut filmele cu Piedone (Bud Spencer). 🙂
LikeLike
Intr-adevar filmul nu este chiar coerent, ici colo secvente cam exagerate as zice eu. Altfel este destul de interesant, dar nu l-as trece prea sus pe o lista de vizionare.
LikeLike
Te-a întristat, nu? Oricum, ai văzut un film bine cotat și ai aflat amănunte despre viața regizorului Paolo Sorrentino. Ai văzut The Young Pope? Dacă nu, ți-l recomand. Mi s-a părut interesant.
LikeLike
Da, este cam trist filmul. Young Pope este si el pe lista!
LikeLike
Young Pope o să te înveselească. 🙂
LikeLike