Toate-s vechi și Neo toate. Dar înainte de a ne cufunda în mitologia Matrix pentru această continuare târzie, dar binevenită, merită să ne amintim ce mastodont greoi devenise genul acțiune-SF spre sfârșitul anilor ‘90: banalul Phantom Menace și două filme cu asteroizi ucigași. La vremea respectivă, The Matrix din 1999 vibra cu idei noi, nu doar acel „bullet time”, ci paranoia internetului, moda hackerilor și (mama-mia!) kung fu. Chiar dacă cele două continuări ale filmului au preluat prea multe din manualul eroului mesianic, fapta bună a fost săvârșită.

Matrix Renașterea (The Matrix Resurrections) nu ar putea fi niciodată la fel de radical ca originalul. Dar meta-scenariul lui Wachowski, David Mitchell și Aleksandar Hemon găsește o cale inspirată înapoi în Matrix: Thomas Anderson (Keanu Reeves) de astăzi – mai bătrân, cu barba căruntă și plete – un designer de jocuri trecut de apogeu, este deprimat în biroul lui din San Francisco. Șefii lui corporatiști (Warner Bros., care demonstrează simțul umorului) doresc o continuare a trilogiei lui clasice, Matrix.

Deja știm că ceva nu este în regulă, iar indiciile se adună: psihedelicul „White Rabbit” al formației Jefferson Airplane pe coloana sonoră; un terapeut servil (Neil Patrick Harris) care prescrie pastile albastre pentru anxietate; priviri frivole din partea acelei mame drăguțe din cafeneaua Simulatte, Tiffany (Carrie-Anne Moss, la fel de feroce după două decenii). Nu după mult timp, un alt Morpheus fercheș (Yahya Abdul-Mateen II) iese dintr-o cabină de la toaleta companiei și ne îndreptăm spre – dinspre? – o realitate diferită.

Matrix Renașterea
Matrix Renașterea

Este o continuare fără prea mari surprize, dar totuși foarte antrenantă. Regizoarea Lana Wachowski are un ochi unic pentru maleabilitatea strălucitoare și editările iscusite, chiar dacă ne este dor de aciditatea verbală a membrului distribuției originale, Hugo Weaving (Jonathan Groff face tot ce poate cu un nou antagonist). Și la fel ca multe dintre epopeile de astăzi, expunerea înregistrează un declin pe la mijloc.

Dar Matrix Renașterea eclipsează filmele anterioare printr-o poveste de dragoste înduioșătoare: Reeves și Moss, confortabili în tăceri, înclină spre o intimitate adultă, atât de rară în blockbuster-uri, care este mai palpitantă decât orice salt de pe acoperiș (deși și acestea sunt destul de grozave). Goana lor cu motocicleta printr-un oraș care explodează, unul dintre ei ținându-l strâns pe celălalt, ar putea fi scena cea mai provocator de sexy a anului.

Joshua Rothkopf, Entertainment Weekly, 14 decembrie

Matrix Renașterea (The Matrix Resurrections) este distribuit de Vertical Entertainment și are premiera în cinematografe pe 24 decembrie.