Patru nominalizări la Premiile Oscar 2022, inclusiv pentru Cel mai bun film.

Puțini cineaști din zilele noastre par să lucreze în tradiția îndelung prețuită a filmelor satire-tăioase, care punctează mai bine problemele lumii. Adam McKay – ale cărui filme au trecut de la farsă pură precum Un știrist legendar (Anchorman) și Talledega Nights,la satire mușcătoare, de actualitate, cum ar fi scenariul premiat cu un Oscar pentru Brokerii apocalipsei (The Big Short) și filmul politic amuzant Vicele (Vice) – se apleacă acum asupra preocupării sale profunde față de criza climatică în continuă adâncire, în ultimul său film plin de staruri – Nu priviți în sus (Don’t Look Up) de la Netflix.

Adam McKay și co-scenaristul David Sirota, abordează încălzirea globală din unghiul unei comete scăpate de sub control, care se năpustește spre Pământ și care amenință să distrugă planeta. Ideea de a prezenta ceva atât de dezastruos prin hohote de râs este bună, deoarece poate că oamenii vor începe să vadă în cele din urmă, că nu-i de glumă cu sănătatea acestei planete.

Cu ajutorul unei distribuții formidabile, McKay aduce pe ecran absurditatea de a avea numai șase luni pentru a evita anihilarea totală, în era rețelelor sociale, a emisiunilor de știri absurde și a stării generale de nepăsare. Nimeni nu pare să înțeleagă mesajul. Este ilar și înfricoșător de plauzibil în același timp.

Leonardo DiCaprio este dr. Randall Mindy, profesor și astronom mărunt, care află că o cometă de coșmar va izbi planeta peste șase luni și aproape sigur ne va șterge de pe fața Pământului dacă nu facem ceva în privința asta și nu ne trezim la realitate înainte sa fie prea târziu.

Cu ajutorul studentei lui, la fel de îngrijorată – Kate Dibiasky (Jennifer Lawrence, din nou în formă maximă), precum și a Dr. Oglethorpe (Rob Morgan), Mindy se pornește să avertizeze lumea, într-un efort care îi duce până la Biroul oval, în fața Președintei Orlean (Meryl Streep) și a fiul ei, șeful de cabinet, Jason (un Jonah Hill foarte amuzant), care nu prea înțeleg urgența și plănuiesc, în schimb, să o dezbată la ședințele comitetului pentru „evaluare”.

Nu priviți în sus (Netflix) Don’t Look Up
Nu priviți în sus (Netflix)

Nici la o emisiune tâmpă de știri – The Daily Rip nu au mai mult noroc. Aici, prezentatorii Brie Evantee (Cate Blanchett) și Jack Bremmer (Tyler Perry) încearcă să treacă glumind peste eforturile din ce în ce mai frenetice ale echipei de a-i determina pe oameni să ia măsuri.

În combinație intră și Mark Rylance, care este un fel de miliardar în stil Zuckerberg/Bezos, cu propriile răspunsuri la moartea iminentă. Mai apare și Timothée Chalamet și chiar și Ariana Grande, aceasta din urmă cu un cântec LOL, care trebuie auzit ca să fie crezut. Chiar ieri s-a anunțat că melodia „Look Up” din coloana sonoră a filmului, a fost preselecționată pentru viitoarele nominalizări la Oscar.

McKay a fost în mod clar inspirat de clasicii genului, de la Dr. Strangelove, care transformă războiul nuclear în comedie, până la Network și Înscenarea (Wag the Dog), printre alte filme de care ne amintim cu drag și despre care recunoaștem acum că n-au fost departe de a atinge unele adevăruri reale. Cu siguranță, spiritul lui Billy Wilder sălășuiește și în McKay. Suntem mai buni datorită lui și de-abia așteptăm să vedem ce va face în continuare… dacă nu aruncăm în aer planeta înainte să aibă ocazia.

Pete Hammond, Deadline, 7 decembrie

Nu priviți în sus (Don’t Look Up), are premiera la Netflix, pe 24 decembrie