Patru nominalizări la Premiile Oscar 2022, inclusiv pentru Cel mai bun film.
Puțini cineaști din zilele noastre par să lucreze în tradiția îndelung prețuită a filmelor satire-tăioase, care punctează mai bine problemele lumii. Adam McKay – ale cărui filme au trecut de la farsă pură precum Un știrist legendar (Anchorman) și Talledega Nights,la satire mușcătoare, de actualitate, cum ar fi scenariul premiat cu un Oscar pentru Brokerii apocalipsei (The Big Short) și filmul politic amuzant Vicele (Vice) – se apleacă acum asupra preocupării sale profunde față de criza climatică în continuă adâncire, în ultimul său film plin de staruri – Nu priviți în sus (Don’t Look Up) de la Netflix.
Adam McKay și co-scenaristul David Sirota, abordează încălzirea globală din unghiul unei comete scăpate de sub control, care se năpustește spre Pământ și care amenință să distrugă planeta. Ideea de a prezenta ceva atât de dezastruos prin hohote de râs este bună, deoarece poate că oamenii vor începe să vadă în cele din urmă, că nu-i de glumă cu sănătatea acestei planete.
Cu ajutorul unei distribuții formidabile, McKay aduce pe ecran absurditatea de a avea numai șase luni pentru a evita anihilarea totală, în era rețelelor sociale, a emisiunilor de știri absurde și a stării generale de nepăsare. Nimeni nu pare să înțeleagă mesajul. Este ilar și înfricoșător de plauzibil în același timp.
Leonardo DiCaprio este dr. Randall Mindy, profesor și astronom mărunt, care află că o cometă de coșmar va izbi planeta peste șase luni și aproape sigur ne va șterge de pe fața Pământului dacă nu facem ceva în privința asta și nu ne trezim la realitate înainte sa fie prea târziu.
Cu ajutorul studentei lui, la fel de îngrijorată – Kate Dibiasky (Jennifer Lawrence, din nou în formă maximă), precum și a Dr. Oglethorpe (Rob Morgan), Mindy se pornește să avertizeze lumea, într-un efort care îi duce până la Biroul oval, în fața Președintei Orlean (Meryl Streep) și a fiul ei, șeful de cabinet, Jason (un Jonah Hill foarte amuzant), care nu prea înțeleg urgența și plănuiesc, în schimb, să o dezbată la ședințele comitetului pentru „evaluare”.

Nici la o emisiune tâmpă de știri – The Daily Rip nu au mai mult noroc. Aici, prezentatorii Brie Evantee (Cate Blanchett) și Jack Bremmer (Tyler Perry) încearcă să treacă glumind peste eforturile din ce în ce mai frenetice ale echipei de a-i determina pe oameni să ia măsuri.
În combinație intră și Mark Rylance, care este un fel de miliardar în stil Zuckerberg/Bezos, cu propriile răspunsuri la moartea iminentă. Mai apare și Timothée Chalamet și chiar și Ariana Grande, aceasta din urmă cu un cântec LOL, care trebuie auzit ca să fie crezut. Chiar ieri s-a anunțat că melodia „Look Up” din coloana sonoră a filmului, a fost preselecționată pentru viitoarele nominalizări la Oscar.
McKay a fost în mod clar inspirat de clasicii genului, de la Dr. Strangelove, care transformă războiul nuclear în comedie, până la Network și Înscenarea (Wag the Dog), printre alte filme de care ne amintim cu drag și despre care recunoaștem acum că n-au fost departe de a atinge unele adevăruri reale. Cu siguranță, spiritul lui Billy Wilder sălășuiește și în McKay. Suntem mai buni datorită lui și de-abia așteptăm să vedem ce va face în continuare… dacă nu aruncăm în aer planeta înainte să aibă ocazia.
Pete Hammond, Deadline, 7 decembrie
Nu priviți în sus (Don’t Look Up), are premiera la Netflix, pe 24 decembrie
yeeee… și chiar sună bine! thanks ❤
LikeLike
Și e la Netflix! 🙂 Mâine, dacă ai timp 2 ore, uita-te la Trei panouri lângă Ebbing, Missouri, la HBO. Nu-i film de Crăciun, dar e foarte bun. Două ore fără pauză de țigară!!!! 🙂
LikeLiked by 1 person
L-am văzut, parcă l-am și comentat cu tine la vremea respectivă… Foarte trist film. Dar mie nu-mi displac.
LikeLike
Ah, filmul e de dinainte de blog. Probabil l-ai comentat cu altcineva… sau cu mine în alt context și am uitat… 🙂 Oricum, merită, într-adevăr. Eu l-am perceput trist doar în prima jumătate. Finalul a fost super!
LikeLiked by 1 person
Da, si pe mine m-a uns pe suflet… 🙂
LikeLike
Nu priviti in sus! sa nu vedeti cum ploua cu sateliti! 😀
*
Un film pe care trebuie sa-l vad! Multumesc de info, Jo! 🙂
Cel mai tare film de gen mi s-a parut a fi Wag the Dog.
LikeLike
Da, ideea cu politicienii corupți care manipulează orice în avantajul lor este prezentă și în filmul de față. Tot Wag the Dog o să fie în top și după ce vezi Nu priviți în sus, însă. Dar merită văzut, totuși.
LikeLike
Abia așteptam acest film! Mulțumim de informare 😊
LikeLike
Cu drag! 💝 Poate un film despre sfârșitul lumii nu-i potrivit pentru Crăciun, dar merită văzut.
LikeLiked by 1 person
Cântecul și vocea Arianei Grande tocmai au devenit preferatele mele. 🥰 Clipul, sau spectacolul în sine îmi pare fascinant…, iar toaleta solistei e din viitor. 🙂 Și eu îmi doresc să văd filmul, Jo. 🌷😘❤ Mulțumesc mult, mult!!
LikeLike
Când o să vezi filmul o să ai și subtitrarea versurilor. E în ton cu subiectul filmului. 🙂 A fost inspirată prezența Arianei Grande în film. Practic ea se adresează tinerei generații din care faci și tu parte. Sper ca după ce vezi filmul să te apuci de reciclat. 🙂 Măcar atât putem face și noi pentru planeta asta.
LikeLiked by 1 person
Chiar așa tânăr se simte spiritul meu? 🙂 Îți mulțumesc, Jo, copilul din mine zburdă fericit, acum… 💗 În privința reciclării, tare bine ar fi să o facem conștient cu toții. Inclusiv copiii, îndrumați de părinți, educatori, firește. Acum de-abia aștept să văd filmul. 🙂
LikeLike
❤️ Da, fără îndoială, lași impresia unei tinere sensibile și talentate.
LikeLiked by 1 person
💝💖
LikeLike
Bifat. Dar… nu știu, parcă l-au făcut în grabă. Sau, în goana de-a puncta anumite cusururi sociale, au lăsat naturalețea pe locul doi. N-are clasa unui film clasic de gen. În schimb, finalul mi s-a părut mult mai reușit.
LikeLike
Au ținut pasul cu cometa pesemne. 🙂 Dar au punctat la marele fix inconștiența unora și neputiința altora. Iar finalul a fost super, într-adevăr.
LikeLike
Poate ca-i si vina mea. Ma uitam la Leo si parca-l vedeam strigind: I am the king of the world…
LikeLike
😀 Bună asta!
LikeLike
Ca personaj, mi-a placut cel mai mult tembelul ala batrin, magnatul tehnologiei, am uitat cum il chema… Chipurile, Bill Gates or whatever.
Iar negrul care conducea NASA… e chiar un caracter foarte trist in film. Dar asta s-a si vrut, ca virful politicii sa desconsidere total virful stiintei.
LikeLike
Actorul este Mark Rylance, Oscar pentru Bridge of Spies. Aproape că nici nu l-am recunoscut cu peruca aia argintie. 🙂 Au fost multe personaje memorabile, dar cel mai mult mi-a plăcut – am fost eu însămi surprinsă 🙂 – personajul lui Timothee Chalamet. Un hipster care crede în Dumnezeu. Perfect! 🙂
LikeLike
Pletosul de la sfirsit? Dap, bun. Sfirsitul a fost, am mai zis, pe masura asteptarilor.
Dar am aceeasi senzatie de graba in rest, care nu-mi trece. Parca s-ar fi grabit sa cuprinda prea multe tipologii si n-au mai stat de fiecare in parte. Sau parca venea cu adevarat o cimeta si voiau sa termine filmul 😀
Tocmai am revazut azi Mr. Brooks. Alta viata… diferenta e clara, daca le pui unul dupa altul 🙂
LikeLike
Ai dreptate cu tipologiile. Suntem atât de diferiți. Fiecare reacționează la o veste ca asta în felul lui. Poate ar fi mers un serial Nu priviți în sus. 🙂 N-am văzut Mr. Brooks. M-am uitat la trailer acum și e prea scary pentru Crăciun. Dar arată a ceva ce mi-ar plăcea cândva. Mulțumesc pentru sugestie.
LikeLiked by 1 person
M-am uitat doar la preview căci am văzut numai actori unul și unul…
Sărbători fericite, Jo!!!
LikeLike
Mulțumesc, frumușica mea. Sărbători fericite și ție. 🎄🎀 La un moment dat va trebui să vezi filmul. Merită.
LikeLiked by 1 person
Crăciun fericit și cu filme bune în fiecare zi îți doresc, Jo! Pe care să ni le tot recomanzi și nouă. 🙂
LikeLike
Crăciun fericit, Petru! 🎄 Am un mesaj de sezon pentru prietenii blogului… m-am trezit târziu, dar ideea rămâne. Sper să-l vezi în următoarele două zile cât ține Crăciunul.
LikeLiked by 1 person
M-ai făcut curios, așa că îl aștept. 😉
LikeLike
Sper sa-l vad si eu curand!
LikeLike
E nostim. Mi-e greu să-mi dau seama dacă va avea un impact asupra celor nepăsători. Personal reciclam și înainte să văd filmul, voi recicla și de acum înainte. Altceva nu-mi stă în putere să fac, din păcate.
LikeLike
Păcat de actori, zic. Mi-e că unii vor vrea să şi-l şteargă din filmografie. 🙂 Dar dacă ar fi să-l compar cu Unbelievable!!!!! (2020) atunci ar fi o capodoperă cinematografică. 😆
LikeLike
Unbelievable sau Unforgivable? În orice caz, mie mi-a plăcut Nu priviți în sus. Chiar m-a amuzat.
LikeLiked by 1 person
Oh, it’s really Unbelievable!!!!! 🙂
Păcat că mi s-a terminat pălinca, l-aş fi revăzut într-o dispoziţie mai bună, poate aş fi găsit şi ceva bun la el. Dar mi-e atît de antipatică Meryl Streep încît… Nah, nu l-aş revedea nici beat pulbere! 😆
P.S. Dacă te încumeţi să vezi “incredibilul” să nu-mi ceri banii înapoi! 😆 😆 😆
LikeLike
Nici măcar n-am auzit de filmul ăsta. Dar la o primă vedere Meryl Streep nu apare în distribuție. Ceva nu rimează aici, dar propun s-o lăsăm baltă. Unbelievable nu-i un film bun. Am înțeles!
LikeLiked by 1 person
Nu, Meryl nu apare în Unbelievable!!!!!, e adevărat. Nici nu am spus asta, doar am făcut o comparaţie între prost şi incredibil de prost, ca filme şi atît. 🙂
Mnoh, corect: prea multă discuţie pentru filme proaste. 😀
LikeLike
Mi-a placut, dar ma asteptam la mult mai mult; mi s-a parut facut pe repede inainte, dar satira e “la locul ei”. 🙂
Yule (Timothee Chalamet) mi-a placut cel mai mult, desi rolul a fost mititel (dar esential, cumva) – l-am recunoscut pe actor pentru ca tocmai il vazusem in Dune.
LikeLike
Exact! De când am văzut filmul, exact asta spun și eu tuturor. Rolul lui Timothee a fost cel mai cel. Sunt de părere că ateul ateilor – dacă se dărâmă pereții în jurul lui – se gândește la Dumnezeu în ultima clipă. Just in case. 🙂
LikeLike