Într-un alt an în care am petrecut mult mai mult timp decât de obicei în interior, televizorul a fost, din nou, un colac de salvare – aducându-ne unele dintre cele mai bune povești din ultimele 12 luni, direct în sufrageriile noastre, exact atunci când aveam cel mai mult nevoie. Iată câteva dintre ele:

Șefa de catedră – The Chair
Șefa de catedră este o comedie remarcabilă, cu episoade scurte, de la Netflix, cu Sandra Oh în rolul primei femei șefă de catedră a departamentului de engleză de la o facultate „Ivy de nivel inferior”. Satira muşcătoare critică nepăsarea decanilor facultății, rupți de lumea studenților lor. Dar nu îi lasă în pace nici pe studenți fără un mic comentariu sarcastic la adresa unei generații mai influențate de o postare pe rețelele sociale decât de acțiunea propriu-zisă sau de faptele reale.
Jocul calamarului – Squid Game esquire
Bineînțeles că trebuie să punem Jocul calmarului în top. Este bun! Este K-drama care a blocat Netflix-ul. Povestea unui tânăr care intră într-o competiție în stil Battle Royale pentru 45,6 miliarde de dolari, Jocul calamarului a devenit unul dintre cele mai mari evenimente ale toamnei. De fapt, din toate timpurile. Premisa dementă, cruzimea oribilă, natura umană în centrul nebuniei? Toate acestea transformă Jocul calamarului într-o oră de divertisment de neuitat.
Timp – Time
Niciunul dintre noi nu este cu totul sfânt; niciunul dintre noi nu este cu totul păcătos. Serialul din trei episoade al lui Jimmy McGovern ilustrează acest lucru într-o manieră captivantă, urmărind doi bărbați – proaspăt condamnatul la închisoare Mark (Sean Bean) și gardianul Eric (Stephen Graham) – în timp ce trec printr-o criză de ambele părți ale gratiilor. Ambii actori sunt într-o formă grozavă, Bean găsind nuanțe într-un bărbat blând, forțat să se întărească pentru a supraviețui într-un mediu nou, brutal, iar Graham făcându-ne să ne pese de un om integru care ajunge să-și compromită valorile. Indiferent dacă au scene împreună sau se confruntă singuri cu problemele, cei doi sunt captivanți pe tot parcursul… la fel și serialul, găsind umanitate într-un sistem inuman.
Menajera – Maid
Ca orice alt serial care a apărut la începutul acestei toamne, Menajera a fost înghițit de fanfara Squid Game. Dar în Top 10 Netflix, în aceeași perioadă, a fost o mică dramă cu o poveste impresionantă. Miniseria o are în rolul principal pe Margaret Qualley, care interpretează o mamă supraviețuitoare a abuzului domestic, care se luptă să scape din relația abuzivă și să creeze un mijloc de existență decent pentru ea și copilul ei. (Puncte bonus pentru includerea în distribuției a formidabilei Andie Macdowell, care se întâmplă să fie mama din viața reală a lui Qualley.) Nici un serial recent nu a atras atenția atât de sfâșietor asupra unor probleme socioeconomice și a obstacolelor peste care trebuie să treacă cei în situația lui Alex pentru a-și îmbunătăți viața.
Ceea ce inițial a fost concepută drept o serie limitată a fost atât de bună, încât HBO a reînnoit-o pentru al doilea sezon. Satira despre oaspeții unei stațiuni de lux dezvăluie treptat colțurile mai întunecate ale unei cărți poștale perfecte. The White Lotus are o distribuție incredibilă: Jennifer Coolidge, Alexandra Daddario, Steve Zahn, Molly Shannon și alți actori ilari, care fac deliciul acestui serial. Iar dacă asta nu-i de ajuns, o crimă misterioasă care își amână marea rezolvare până la episodul final, te va ține captivat pe deplin.
Only Murders In The Building
Prietenia de durată dintre cei doi Martin (Steve și Short) continuă să dea roade creative magnifice în timp ce amândoi se îndreaptă spre vârsta de șaptezeci de ani. Cea mai recentă colaborare a lor ar putea fi chiar cea mai bună de până acum, o comedie-dramă încântător de ciudată în care duoul se reunește și încetează să se ciorovăiască suficient de mult pentru a rezolva o crimă comisă în clădirea lor fastuoasă din New York. Martin și Short ar putea face asta și în somn – Martin este încordat și pretențios; Short imprevizibil și extravagant. Cei doi sunt energizați de prezența tinerească a Selenei Gomez, care-i tachinează neîncetat, în rolul unei pasionate de podcasturi polițiste, care devine al treilea membru al acestui trio inedit. Excentric și adesea foarte, foarte amuzant, Only Murders in the Building este, de asemenea, temperat de momente emoționante neașteptate, pe măsură ce ajungem să cunoaștem personajele mai bine decât ar permite formatul unui film.
Made For Love
Black Mirror, dar e lumină la capătul tunelului. Comedia satirică Made for Love se bazează pe talentul comic al lui Cristin Milioti. Personajul ei, Hazel Green evadează dintr-o căsnicie sufocantă de 10 ani — până când își dă seama că soțul ei, un IT-ist miliardar, i-a introdus un cip în creier. El îi poate vedea fiecare mișcare și o urmărește pentru a-i negocia întoarcerea. Hazel caută libertatea cu ajutorul tatălui ei, interpretat de Ray Romano, care are el însuși o relație neobișnuită. Câteva răsturnări de situație, un delfin serviabil și oameni inadaptați social se alătură și ei acestei aventuri aiurite.
E un păcat – It’s A Sin
Pur și simplu una dintre cele mai cutremurătoare povești pe care le-am văzut vreodată, cu atât mai cutremurătoare prin faptul că se bazează pe evenimente adevărate. Istoria euforică și devastatoare a comunității gay din anii 1980 este povestea pe care Russell T. Davies s-a născut s-o spună, dezvăluind umanitatea și inumanitatea crizei SIDA și reacția societății la aceasta, cu noi răsturnări de situație sfâșietoare în fiecare episod. Scris cu măiestrie și interpretat superb, E un păcat este de neratat.
Hacks
Jean Smart este actrița anului. Am zis! După o apariție țâfnoasă în Crima din Easttown (Mare of Easttown), Smart joacă rolul unei actrițe de stand-up comedy în vârstă, dar încă fabuloasă, pe nume Deborah Vance, care evoluează în toată gloria ei la Las Vegas. În timp ce steaua lui Deborah pare să se estompeze, ea se asociază cu Ava (Hannah Einbinder), o tânără scriitoare de comedie care tocmai a fost „anulată” pentru un tweet. Două lumi diferite vin în contact, iar rezultatul este comedie pură.
Crima din Easttown – Mare of Easttown
Kate Winslet este un detectiv de vârstă mijlocie dintr-un orășel, care investighează uciderea unei adolescente, în timp ce face tot posibilul pentru a-și păstra propria viață pe linia de plutire. Mare Sheehan, polițista taciturnă interpretată de Winslet, este mamă a doi copii, dintre care unul s-a sinucis (bătălia pentru custodie este pentru nepotul lui Mare). Serialul este un studiu de personaj autentic, detaliat și memorabil, care se întâmplă să fie și despre rezolvarea unei crime. Mai mult, este vorba despre banalitatea și chinul vieții de zi cu zi din orașele mici, despre multitudinea de moduri în care femeile, în special, pot fi nedreptățite.
Justin Kirkland, Esquire
De Time n-am auzit, dar nu pot să nu mă gîndesc ca e un rol cam obișnuit pentru Sean Pean :))
LikeLiked by 1 person
Sean Bean e cel care și-a pierdut capul în Game of Thrones. 🙂 Time e la HBO, btw. Dar n-are decât 3 episoade. E greu să te rătăcești. Încearcă-l… cândva.
LikeLiked by 1 person
👏 Crăciun fericit
LikeLike
Uh! Iar am uitat de ultimul episod din Lotusul alb! 😦
“Este un pacat” cred ca il voi cauta.
Multumesc pentru lista, Jo! 🙂
LikeLike
Le-ai văzut pe toate mai puțin pe ultimul???!!! M-am lămurit cât de mult ți-a plăcut Lotusul alb. 🙂
LikeLike
Recunosc că doar ”Lotusul alb” l-am văzut din listă. Și acela la recomandarea ta, pentru care îți mulțumesc!
LikeLike
Incearcă și Time. E la HBO. 🙂 Cred că-i interesant ca tipologii de personaje. În plus, n-are decât 3 episoade. Dacă nu-ți place nu suferi prea mult. 🙂
LikeLiked by 1 person
Trei am văzut, de trei zic că-s foarte faine 😀
LikeLike
Știi deja pe care le-am văzut 💗 (pentru că mi-au și plăcut mult), iar diseară cred că îl voi căuta și eu pe Time, fiindcă simt că-mi va plăcea. 🙂 Îți mulțumesc, Jo!!
LikeLike
Mi- a placut Squid Game. Am vazut cateva episoade din: The Chair, The White Lotus, Only Murders In The Building.
LikeLike
Exact pe Squid Game nu-mi doresc să-l văd. 🙂 Să înțeleg că celelalte nu ți-au plăcut de nu le-ai văzut până la capăt?
LikeLike
Nu zic ca nu mi-au placut, dar nu m-au atras suficient de mult ca sa-mi fac timp sa vizionez si mai multe episoade.
LikeLike
E clar! În materie de seriale nu ne lovim în gusturi. 🙂 Dar nu-i nimic. Vom avea întotdeauna fotografiile cu peisaje. 🙂
LikeLike
Pe ici pe colo ne lovim si in gusturi de seriale! 😀
Doar ca nu am chiar timp pentru toate 😦
La multi ani! Si cat mai multe recomandari sa ne oferi !
LikeLike
Only Murders In The Building ma tempteaza. 🙂
Parca e vreme pentru comedii.
LikeLike
Yep! Oricând e vreme pentru comedii. 🙂
LikeLike
Sefa de catedra si Time par a fi pe gustul meu. 🙂 Multumesc pentru sugestii!
LikeLike
Două seriale cu stiluri total diferite. Dar ambele foarte reușite. Poate după ce le vizionezi te întorci să ne spui părerea ta.
LikeLiked by 1 person
Asa-mi place mie, eclectic. 😀
LikeLiked by 1 person