Când facem cunoștință cu Leda, o profesoară britanică de vârstă mijlocie, aflată în vacanța de vară în Grecia, la început, nu-i nimic neobișnuit la ea. (Olivia Colman transformă banalul în ceva extraordinar treptat, în liniște.) Ea este singură – nu-i nici o problemă – și în mod clar își iubește libertatea; scoate capul pe geamul mașinii închiriate și zâmbește în briza caldă a insulei. Leda își prețuiește intimitatea, iar atunci când o familie gălăgioasă din Queens, tot în vacanță, îi invadează spațiul de pe plajă, ea ripostează rece, dar ferm.

Dar pe Leda o roade ceva mai profund, ceva pe care începem să-l detectăm pe măsură ce Fiica ascunsă (The Lost Daughter) se derulează expert, într-un ritm care îi măgulește pe spectatorii și ascultătorii atenți. Ne facem o imagine despre Leda prin poveștile în paralel a două femei: în primul rând, este o mamă de douăzeci și ceva de ani prăvălită pe un șezlong din apropiere – Nina (Dakota Johnson, excelentă în rol), una din clanul din Queens. Are părul ciufulit și este copleșită de copilul ei și de senzația enervantă de depresie.
Apoi, în flashback, vedem o versiune mai tânără a Ledei însăși (Jessie Buckley, reușind cu măiestrie cel mai dificil rol al filmului), luptându-se să-și împlinească ambițiile academice, în timp ce doi copii neastâmpărați îi macină nervii. „Copiii sunt o responsabilitate zdrobitoare”, spune adulta Leda, nu într-o doară sau cu compasiune, iar noi ne aplecăm înainte, cufundați în acțiune, pregătiți pentru un alt gen de film. Iar când sosește, în sfârșit, filmul respectiv, avem o reacție de recul la cutezanța lui.
O mare parte din această complexitate delicioasă se datorează Elenei Ferrante, pseudonimul autoarei italiene de succes, pe al cărei roman din 2006 se bazează acest film. Dar partea leului din meritul pentru care filmul funcționează atât de bine îi aparține lui Maggie Gyllenhaal, care-și face debutul regizoral cu un proiect în care ar fi putut juca rolul principal cu ușurință. Dar este neașteptat – și semnificativ – că a adaptat ea însăși materialul, alegând o carte cu nu mai puțin de cinci personaje feminine majore. Intuim cineastul adevărat aici, iar Fiica ascunsă demonstrează o încredere în redarea poveștii și un fler tehnic pe care veteranii în cinematografie se străduiesc să le obțină.
În unele momente, Gyllenhaal reduce cu încredere volumul dialogului, rezultând imagini poetice aproape insuportabil de vizionat, precum păpușa unui copil, aruncată de la fereastra unui apartament, care se face țăndări pe trotuar. În altă parte, regizoarea dă la maxim melodia răscolitoare, tânguitoare a Robertei Flack, „I Told Jesus” ca ilustrare sonoră a unei scene sfâșietoare de abandon, ușa de la intrare închizându-se peste rugăminți.
Cel mai impresionant este faptul că Gyllenhaal refuză să-și judece personajele, chiar dacă acestea alunecă într-un comportament confuz și nelalocul lui. Pe insulă, Leda comite o faptă (fără spoilere aici), pe care s-ar putea s-o considerați incalificabilă, ceva cu adevărat răutăcios și, totuși, Colman ne fascinează cu fiecare nuanță și inflexiune. Cu atenție, Gyllenhaal acordă încredere spectatorilor, și anume că vom apela la empatie pentru a explora sursa durerii cuiva. Este o experiență cinematografică de neuitat, cu siguranță – și dacă aveți nevoie de confirmare, una dintre cele mai bune ale anului. Dar este apelul la compasiune cel care o face transcendentală.
Joshua Rothkopf, Entertainment Weekly, 21 decembrie
Fiica ascunsă (The Lost Daughter) are premiera la Netflix, pe 31 decembrie.
S-a făcut, mâine deci.
Apreciez maxim orientarea spre netflix :)) ❤
LikeLike
Doamne ferește! La ce oră te-ai trezit?!!! Azi trebuia să dormi mai mult, să petreci la noapte cum se cuvine. 🙂 Anyway, The Lost Daughter este folosit în aceeași propoziție cu Oscar. Cred că o să mai auzi de el la mine pe blog. Te rog să-l vezi și să ne spui părerea ta.
LikeLike
aia la care am scris era ora mea de relaxare :)))
mă uit, sigur. anyway, am descoperit pe netflix o rubrică nouă, „remarcabile” îi zic ei, unde-s filme mai vechi. dar ce desfătare ieșirea din atîta sex și sînge! abia acum înțeleg care-i treaba cu spălatul pe creier…
pe unele, e drept, le-am mai văzut. Mr Brooks, de ex. însă ce relaxare e un criminal în serie ca Kevin Kostner…!!!
LikeLike
Dacă nu dorm, cad din picioare. Nu mai apucă Kevin Kostner să mă ucidă. 🙂
LikeLike
Parca am mai discutat noi despre Elena Ferrante si cartile ei. Da, era in Septembrie la o conferinta despre exact filmul acesta. La Venetia… desi nu erau noi doua acolo… altfel mi-as fi amintit imediat 🙂
Ah, Jo, asa un film serios pentru 31 decembrie!
Am sa ma uit la el in Noul An.
La multi ani, Jo!!!! Iti doresc sa ai parte de un 2022 cu impliniri, si calatorii, si filme bune si momente zambarete si de neuitat!!!
LikeLike
Mai ușurel cu călătoriile, dar poate vii tu pe aici. 🙂 Altfel, eu însămi am fost uimită de programarea de către Netflix a unui film atât de serios în ajun de An Nou. Dar poate nu-i o idee rea să intrăm în noul an cu un film bun. Să fie tot anul cu filme bune. 🙂 La mulți ani! 🎆🎇
LikeLike
I wish you a new year that removes all evil to make way for health and happiness! May the new year be special, surprising and happy. A big hug JO, Happy New Year 2022. I hope I can continue to enjoy the movie trailers, how well you narrate them and keep us informed with great precision.
Manuel Angel
LikeLike
Thank you, Manuel. 💝 I’ve just wished you inspiration to gladden us with your passionate poetry, but I don’t mind repeating myself. 🙂 Happy New Year! 🎆🎇
LikeLiked by 1 person
Lo mismo para con todo mi cariño.
LikeLike
La multi ani !
LikeLike
masterful movie! I am going to make it the New Year’s Eve watch to usher the New Year in. thanks you for the brilliant posting!
LikeLike
That’s actually a very good idea. I may do the same. 🙂 Happy New Year! ❤️
LikeLike
Am început anul filmelor, adică ieri, că sâmbătă n-am văzut nimic, cu ăsta. Da, ăsta a fost primul film pe anul ăsta şi a fost un început bestial. Să fie aşa toate filmele pe care le voi vedea de acum înainte.
Mi-a plăcut mult! M-a răscolit şi apoi iar mi-a plăcut.
LikeLike
Excelent! L-am amânat pentru că voiam doar chestii vesele. În final m-am uitat la Ultimul duel, care n-a fost vesel, dar mi-a plăcut foarte mult. Deci aș putea spune că și eu am început anul cu un film bun.
LikeLiked by 1 person
Atâtea filme bune îmi apar în cale, încât mi-ar plăcea să pot dilata timpul și -bineînțeles- să nu mai apară nici evenimente neprevăzute, ca aseară, când îmi propusesem ceva și -până la urmă, n-am mai avut timp nici măcar de un episod dintr-un serial. Însă pe filmul acesta îl voi vedea neapărat și în viitorul apropiat, mai ales după ce am citit atât articolul tău, cât și comentariul Potecuței… 🙂
Revin, ca întotdeauna, să-mi las și eu impresiile, după vizionare.
LikeLike
Nici eu n-am apucat să-l văd. Poate in week-end. Neapărat va trebui să facem schimb de impresii. Te aștept cu drag după ce-l vezi. ❤️
LikeLike
Poate în weekend și eu. 🥰
LikeLike