În show-biz se consideră că ianuarie este locul în care filmele se duc să moară, o lună-tomberon pentru studiourile care vor să ardă în liniște proiectele așa și așa, care încă se află în outbox-ul de anul trecut. Faptul că 355 (The 355) a aterizat acolo de două ori deja (a fost inițial programat pentru lansare la începutul anului 2021, apoi amânat din cauza pandemiei) se potrivește destul de bine în această narațiune: altfel de ce ar fi un film de acțiune cu buget mare, cu un grup de actrițe celebre la nivel internațional strecurat pe nesimțite în tărâmul nimănui de după vacanță? Așa că este o surpriză plăcută să constatăm că filmul este adesea distractiv și mult mai inteligent decât balastul de ianuarie – un film de spionaj elegant, menit pentru publicul larg, care merită o soartă mai bună decât moartea lentă în colecția de divertisment de avion, deși probabil acesta este destinul său.

Povestea începe, intenționat sau nu, cu un val de testosteron: un baron al drogurilor columbian, un cumpărător bogat, dar răuvoitor, o echipă SWAT care țâșnește din junglă. Cu excepția faptului că produsul la vânzare nu este pulbere; este un fel de cheie de date dark-web, suficient de puternică pentru a distruge rețeaua unui întreg oraș și a face avioanele să cadă din cer. (în majoritatea filmelor de genul acesta, tehnologia este, în general, atât de avansată încât ar putea fi la fel de bine o baghetă magică). Când steaua morții de mărimea unui smartphone a columbienilor ajunge în mâinile unui membru SWAT speriat (Edgar Ramirez), agenții CIA Mason „Mace” Brown (Jessica Chastain) și Nick Fowler (Sebastian Stan) sunt trimiși la Paris pentru a o recupera. Din păcate, un agent german pe nume Marie (Diane Kruger) are același scop și cunoaște mai bine rețeaua de metrou franceză; cheia sfârșitului lumii le scapă.

După aceea, Mace apelează la o veche prietenă, Khadijah (Lupita Nyong’o), un fost agent MI6 care lucrează acum la Londra ca specialist în tehnologie TED-talky. Acesta este genul de infracțiune pentru care s-a născut, dar o a doua încercare eșuată le lasă doar cu mai puține gloanțe și cu un nou agent de teren extrem de reticent: Graciela (Penélope Cruz), psiholog al serviciilor secrete columbiene, care ar dori foarte mult să nu fie implicată în narațiune și să plece acasă la soțul și copiii ei. În schimb, este recrutată în echipă, împreună cu Marie („inamicul inamicului meu este prietenul meu”) și, în cele din urmă, cu Lin Mi Sheng (Fan Bingbing), un alt agent cu un talent excepțional pentru IT. Urmează urmăriri în viteză prin sukurile marocane și în zgârie-norii din Shanghai, așa cum se obișnuiește când este în joc soarta lumii libere; de asemenea, inevitabil, camaraderia feminină și numărul mare de cadavre lăsat în urmă.

355
355

Scenariul semnat Simon Kinberg (Mr. and Mrs. Smith, franciza X-Men), este deopotrivă ridicol și dibaci: plouă cu replici scurte și arme (pumni, o lampă, chiar și o cochilie de stridii); țepe duble, apoi triple și răsturnări de situație cât cuprinde. Lucrurile familiare bifate de 355 — răufăcători cu barba țepoasă care zâmbesc zeflemitor; scene internaționale strălucitoare; chestii care explodează  – urmează cărările bătute de mii de alte thrillere, iar toată lumea este atât de ridicol de arătoasă, încât, probabil, ar fi trebuit să-i spună De nota zece. Dar povestea are un ritm alert, iar vedetele, care au fost cu ușurință în filme mai bune, elevează materialul atât de ușor, încât tind să facă credibile și cele mai ridicole momente.

De asemenea, bine ascunse în explozia de lumină și în stilul Fight Club al intrigii sunt mici note personale ale personajelor: Mace (Chastain) ucide bărbați masivi cu o eficiență calmă, dar când se confruntă cu schele înalte, se oprește pentru a trage aer în piept, apoi pășește ca o barză beată (sau, mai revigorant, ca o ființă umană). Și Graciela, fermecătoare și panicată în interpretarea lui Cruz, reprezentanta civililor, își folosește talentul pentru terapie în scene care au noimă; când ea și Nyong’o sunt pe ecran, nu este greu să-ți amintești că sunt cel puțin două premii Oscar în încăpere. (Faptul că toate personajele, cu excepția unuia, au peste 40 de ani, deși vârsta nu este niciodată menționată sau măcar subînțeleasă, pare inovator în felul său). Poate că luna ianuarie va îngropa 355, dar pare mai curând genul de film potrivit pentru mijlocul sezonului cinematografic: escapism absurd, plin de staruri, cu străfulgerări pop-feministe și un vino-ncoace indiscutabil.

Leah Greenblatt, Entertainment Weekly, 6 ianuarie

355 (The 355) este distribuit de Vertical Entertainment și are premiera în cinematografe pe 7 ianuarie.