Titlul adaptării cinematografice calde și sentimentale, de către George Clooney, a autobiografiei best-seller a lui J.R. Moehringer, din 2005, implică un joc de cuvinte. În primul rând, The Tender Bar este o aluzie afectuoasă la locul în care are loc o mare parte din acțiunea filmului, dacă acțiune este cuvântul potrivit pentru o poveste care este în mare parte despre cuvinte și sentimente: o tavernă din zona săracă Manhasset, Long Island, numită The Dickens, după scriitorul englez. Dar este, de asemenea, o inversare a cuvântului „bartender”, (barman n.tr.) care este doar unul din lucrurile pe care le-am putea spune despre personajul lui Moehringer, unchiul Charlie, interpretat de Ben Affleck, un autodidact studios și care oferă atât câte o dușcă (pentru obișnuiții prietenoși ai barului) cât și înțelepciune părintească – pe care el o numește „știință masculină” – nepotului său, interpretat de Daniel Ranieri la vârsta de 11 ani și de Tye Sheridan ca tânăr adult.

Tender (blând n.tr.) este, de asemenea, o descriere potrivită pentru tonul blajin, emoționant al acestei povestiri interesante, discrete, ca un polaroid șters, despre maturizare, regizată cu talent de Clooney după scenariul lui William Monahan (Cârtița – The Departed).

Nu se întâmplă nimic deosebit de important în The Tender Bar, care începe în 1973, odată cu mutarea lui JR (Daniel Ranieri) și a mamei lui (Lily Rabe) în casa ticsită și zgomotoasă în care a copilărit, după ce a fost abandonată de tatăl băiatului (Max Martini) — un trântor bețiv, DJ la radio, cunoscut sub numele „Vocea” — care i-a dat lui J.R. numele de familie, dar mai nimic altceva. Filmul este povestea lui J.R., dar figura creionată cel mai bine este Charlie, un tip cumsecade și tată surogat pentru băiatul care nu are alt model masculin.

Când mama îi cere scuze lui J.R. pentru noile lor condiții de viață agitate – o casă plină de mătuși, unchi și veri care trăiesc sub oblăduirea reticentă a bunicului irascibil și flatulent al lui J.R. (Christopher Lloyd) – copilul răspunde că nu îl deranjează. „Îmi place”, spune el. „Sunt rude. Îmi place să am rude.”

Deci ce se întâmplă într-o poveste care se întinde cale de un deceniu și ceva, de la anii când JR descoperă de mic literatura (prin amabilitatea lui Charlie și a unui dulap ale cărui rafturi șubrede sunt pline de cărți) până la anii de facultate ai lui J.R la Yale și un prim loc de muncă in jurnalism? Ei bine, avem o primă dragoste (pentru o colegă de clasă inaccesibilă, interpretată de Briana Middleton); o inima frântă; emoții pentru sănătatea mamei când i se descoperă o tumoare; și ceva băutură care amenință, pentru scurt timp, să devină o problemă pentru tânărul nostru protagonist. (Era de așteptat de la un film care, în mare măsură, are loc într-un bar.)

The Tender Bar Amazon Prime
The Tender Bar (Amazon Prime)

Dar, în cea mai mare parte, umbrele întunecate ale vieții sunt ținute confortabil la distanță, inclusiv problemele lui J.R. legate de absența tatălui. Spre sfârșitul filmului avem o scenă în care J.R. se răcorește oarecum, spunându-i bătrânului său – pe bună dreptate, având în vedere porecla de la radio – „Taci dracului din gura!”

Clooney și Monahan folosesc o formă de povestire discretă: filmul se strecoară în sufletul tău ca un cocktail dulce, la care nu simți alcoolul, după care te lovește puternic și neașteptat. Un ingredient important este Affleck, a cărui interpretare adoptă admirabil tonul potrivit pentru sfaturi practice și afecțiune profundă. Uneori, rolul lui Charlie în poveste pare puțin literar, în lipsa unui cuvânt mai bun: născocit și prea perfect. Și totuși filmul recunoaște acest lucru: „Poate că acesta este momentul în care îmi spui ceva cu adevărat important”, îl provoacă J.R. pe Charlie – într-un punct narațiunii în care te-ai aștepta la un astfel de mesaj. („Las-o mai moale cu băutura,” îi dă replica Charlie, puțin dezamăgitor.)

Dacă The Tender Bar este despre ceva, este despre dragostea familială, nu despre lecții de viață. Dacă pare inteligent și chiar este, are un fel de inteligență emoțională. Dragostea – de oameni, de povestire, de viață – este tema lui care se strecoară pe furiș și te îmbată.

Michael O’Sullivan, The Washington Post, 21 decembrie 2021

The Tender Bar are premiera la Amazon Prime, pe 7 ianuarie