Sidney Poitier, actorul, regizorul, activistul pentru drepturile civile și pionier al umanitarismului, a murit la vârsta de 94 de ani, a anunțat vineri, ministrul Afacerilor Externe din Bahamas.

Sidney Poitier
Sidney Poitier

Primul actor de culoare care a câștigat premiul Oscar pentru cel mai bun actor — pentru Crinii câmpului (Lilies of the Field ) din 1964 — Poitier a fost o figură impresionantă la Hollywood și nu numai, jucând într-o mulțime de filme clasice  precum: A Raisin in the Sun, Ghici cine vine la cină (Guess Who’s Coming to Dinner), În arșița nopții (In the Heat of the Night) și Domnului profesor cu dragoste (To Sir, With Love), pentru a numi doar câteva, asumându-și, în același timp, recunoașterea globală pentru apelurile lui continue pentru drepturile civile, egalitate rasială și demnitatea umană.

În arșița nopții, filmul meu preferat, include o scenă șocantă pe atunci a personajului lui Poitier, detectivul Virgil Tibbs, care răspunde la palma unui bărbat alb în sudul Statelor Unite, pălmuindu-l la rândul lui. Rostirea magistrală de către Poitier a unei replici din film – „Mi se spune DOMNUL Tibbs!” (“They call me MISTER Tibbs!”) – a fost un moment de referință pentru film și un strigăt de raliere pentru dreptate și respect în general. (Replica urma să devină titlul continuării filmului, din 1970, cu Poitier în rolul principal.)

Greg Evans, Deadline, 7 ianuarie

În omagiul ei, Whoopi Goldberg citează versurile cântecului “To Sir, With Love”, de pe coloana sonoră a filmului Domnului profesor cu dragoste. „Ne-a arătată cum să țintim spre stele”, spune ea ca rămas bun.