Al doilea sezon din Euforia (Euphoria) este preocupat de un sentiment moral supra-uzitat. „Nu știu dacă sunt o persoană bună”, spune un personaj cu lacrimi în ochi în timpul primului episod. „Nu ești un tip bun”, declară un altul exasperat mai târziu în sezon. „N-am spus că nu ești o fată bună”, miorlăie un altul.

Ceea ce face o persoană „bună” sau „rea” ar putea părea o preocupare greu de digerat pentru un serial a cărui popularitate izvorăște din portretizarea sumbră și hiper-stilizată a poznelor generației Z. Dar căutarea inutilă a unui răspuns absolut este, de fapt, o strădanie destul de potrivită pentru adolescenții nechibzuiți din centrul serialului HBO.

Euforia (HBO)

Primul sezon din Euforia – o combinație de imagini uimitoare, interpretări fascinante și ocazional intrigă superficială – se încheie într-o notă nefastă. Rue Bennett, protagonista adolescentă stângace și dependentă de droguri  (jucată cu o finețe remarcabilă de Zendaya), stă pe peronul gol, uitându-se cum cea mai bună prietenă și interes amoros – Jules Vaughn, o fată trans simpatică, cu machiaj remarcabil (interpretată cu aplomb de Hunter Schafer), pleacă cu trenul. După ce au pus la cale un plan spontan de a fugi din orașul lor claustrofobic, pe Rue n-o lasă inima să-și abandoneze viața. Jules, care a avut un an dificil ca noul copil la liceul local, se urcă în tren și pleacă. Zdrobită, Rue pornește plângând spre casă. Sezonul se încheie cu o scenă rapsodică a recidivei ei.

Deoarece producția celui de-al doilea sezon a fost întreruptă de pandemie, creatorul emisiunii, Sam Levinson, a lansat două episoade speciale – unul despre Rue și celălalt despre Jules – pentru a satisface apetitul telespectatorilor. Aceste episoade de o oră, plasate în preajma Crăciunului, nu rezolvă în mod explicit drama sezonului precedent. În schimb, analizează urmările sale psihice și ne pregătesc emoțional pentru ceea ce urmează pentru cele două adolescente, a căror relație electrizantă animă serialul. Episoadele speciale confirmă talentul protagonistelor Euforia și anunță o intrigă mai pătrunzătoare: dacă serialul se desprinde suficient de mult de povara interpretării spiritului vremii, s-ar putea concentra pe încercarea personajelor sale de a se înțelege pe sine.

Sezonul 2 ne apropie întrucâtva de realizarea acestei viziuni. Intriga este în mare parte previzibilă, dar problemele cu care se confruntă Rue, Jules și prietenii lor: Cassie (Sydney Sweeney), Maddy (Alexa Demie), Lexi (Maude Apatow) și Kat (Barbie Ferreira), sunt accentuate de interesul mai profund pentru ceea ce le motivează comportamentul. Capacitatea lor de concentrare ar putea fi volubilă, dar dorința lor de a fi iubiți și acceptați nu este.

Totuși, cu toate că Euforia s-a îmbunătățit ca spectacol de ansamblu, excelează din punct de vedere narativ atunci când se concentrează pe dependența lui Rue. La începutul sezonului, ea găsește alinare la Elliot, cu care se poate droga liniștită. Dar, pe măsură ce dependența se adâncește, devine mai greu să-și ascundă recidiva de sponsorul ei, Ali (Colman Domingo), de mama,  Leslie (Nika King), de sora, Gia (Storm Reid) și de Jules.

Zendaya, care a câștigat un Emmy pentru interpretarea lui Rue în primul sezon al serialului, continuă să fie remarcabilă, găsind noi modalități de a întruchipa schimbările eratice ale personajului ei, de la euforie la cruzime, de la nepăsare la furie. Iar zbuciumul interior al personajului lui Schafer, pe care sperăm că serialul îl va explora cu mai multă îndrăzneală, este încă palpitant de urmărit. O înțelegem pe Jules prin expresivitatea ei. Modul în care cele două își exprimă dragostea una față de cealaltă – fie separat, fie în același cadru – constituie punctele forte ale sezonului.

Mesajul lui Levinson despre dragoste și bunătate capătă o vivacitate sporită atunci când se aplică dependenței lui Rue. Parțial, dragostea o determină pe Rue – căreia îi este dor de tată – să folosească droguri. Dar, de asemenea, dragostea stă la baza recuperării ei. Viața lui Rue este invadată de tenebre în acest sezon, pe măsură ce-i trădează în mod repetat pe cei din jurul ei, ceea ce-i determină pe aceștia să inițieze un demers haotic și intens. Disperat, nepractic, dureros și neechivoc, ne reamintește că, în ciuda fiorilor și înfloriturilor pline de efort ale serialului, Euforia merită să fie vizionat în special pentru evoluția lui Rue.

Lovia Gyarkye, The Hollywood Reporter, 9 ianuarie

Euforia (Euphoria) Sezonul 2 are premiera la HBO, pe 10 ianuarie