Cartea pierdută a vrăjitoarelor (A Discovery of Witches) Sezonul 3 intensifică intriga politică și pune în pericol tradiția, configurând un ultim sezon care să se încheie atât cu inimi frânte, cât și cu bucurie și speranță.

Cartea pierdută a vrăjitoarelor (HBO)
Cartea pierdută a vrăjitoarelor (HBO)

Sezonul trecut n-a avut o sarcină ușoară să-i aducă înapoi acasă pe Diana (Teresa Palmer) și Matthew (Matthew Goode), din 1591. În timp ce sezonul 2 a aruncat obstacole credibile în planurile îndrăgitei perechi de a aduce Cartea Vieții în Oxfordul zilelor noastre, a pus în mișcare și niște evenimente tragice  pe care cei doi să le descopere la întoarcere. Deși unora dintre fani s-ar putea să le pară rău după ținuta de epocă și Londra decadentă și suferindă a acelui secol, sezonul 3 nu pierde timp și ne îndreaptă atenția către problemele teribile ale zilelor noastre. Cartea pierdută a vrăjitoarelor Sezonul 3 îmbină lupta împotriva puterii corupte și politica vicleană a creaturilor cu puterea familiei reunite și magia neprevăzută.

Diana nici nu apucă să-și scoată corsetul înainte de a se confrunta cu pierderea lui Emily (Valarie Pettiford), dar este nevoită să lase durerea la o parte pentru a găsi împreună cu Matthew, un remediu pentru furia sângelui, boala care-i afectează pe vampiri. Spre meritul serialului, totuși, o fenomenală Alex Kingston compensează ritmul emoțional lipsă cu interpretarea lui Sarah, o soție îndurerată, care se grăbește să sublinieze că nimeni nu pare să acorde atenția cuvenită pierderii lui Emily.

În esență, Cartea pierdută a vrăjitoarelor a fost întotdeauna despre echilibrul dintre dragoste și pierdere; frică și dorință, iar Sezonul 3 continuă în aceeași notă. Este dificil să echilibrezi intriga principală a poveștii — găsirea paginilor lipsă din Cartea Vieții, astfel încât Diana să poată salva toate creaturile — pe fundalul comploturilor politice sinistre pentru a distruge familia De Clairmont, pe lângă toate dramele interpersonale care apar atunci când toate cele patru specii sunt în aceeași cameră (și în aceleași pat, uneori) cu secole de dramă între descendenții lor.

În ceea ce privește povestea de dragoste de la centrul serialului Cartea pierdută a vrăjitoarelor, sezonul 3 oferă o privire convingătoare asupra evoluției lui Matt și Diana, în cuplu. În timp ce Matthew se străduiește să înțeleagă ce înseamnă nu numai să fii căsătorit, ci și să întemeiezi o familie cu o vrăjitoare din secolul al XXI-lea, Diana îl face, cu adevărat, să pună la îndoială ideile învechite și volatile. În timp ce tensiunea dintre Matthew și Diana a fost întotdeauna în centrul serialului, în sezonul 3 asistăm la modul în care confruntările lor au ecou în sânul familiei, în timp ce lumea creaturilor din exterior încearcă să-i distrugă. Cartea pierdută a vrăjitoarelor sondează dificultățile de comunicare între doi parteneri iubitori și devotați și ne arată că, uneori, căsătoria oferă un conflict mai interesant decât o poveste de dragoste toridă.

Rămâne de văzut dacă Cartea pierdută a vrăjitoarelor Sezonul 3 va putea rezolva numeroasele semne de întrebare pe care le ridică. Din punctul de vedere al intrigii, piesele sunt puse în joc fie pentru ca personajele îndrăgite să salveze situația, fie se dea greș și să suporte consecințele. Judecând după celelalte sezoane, probabil vom avea parte în final de câte puțin din fiecare. Dacă sfârșiturile sunt începuturi, așa cum spune Matthew, orice ar urma pentru creaturile din poveste va fi plin atât de mâhnire cât și de speranță.

Cass Clarke, CBR, 28 decembrie 2021

Toate cele șapte episoade ale Sezonului 3 din Cartea pierdută a vrăjitoarelor (A Discovery of Witches) sunt disponibile pe HBO Go.

Advertisement