În scenele de început ale serialului Crimele din Pembrokeshire (The Pembrokeshire Murders) (HBO), detectivul Steve Wilkins (Luke Evans) împăturește o cârpă de vase, cu genul de precizie care sugerează că este un bun detectiv, dar și că ar fi un coșmar să locuiești cu el. Scena prevestește genul de dramă meticuloasă și compactă care va urma, care se bazează pe detalii criminalistice și instincte ascuțite în timp. Cele trei episoade spun povestea investigației din viața reală a uciderii lui Peter și Gwenda Dixon, cuplul împușcat și jefuit în timp ce se plimba pe o potecă de coastă din Pembrokeshire, în 1989. A fost nevoie de două decenii pentru ca vinovatul să fie adus în fața justiției, iar serialul este o repovestire elegantă a modului în care s-a întâmplat totul.

Luke Evans, Crimele din Pembrokeshire (HBO)
Luke Evans, Crimele din Pembrokeshire (HBO)

Nu avem nici o îndoială cu privire la cine este responsabil pentru acele crime și, în cele din urmă, și pentru altele – nu în ultimul rând pentru că John Cooper, principalul suspect, este interpretat de Keith Allen, foarte bine ales pentru rol – așa că drama trebuie să-și găsească suspansul în afara unui cadru whodunnit. Suntem în 2006, Regina împlinește 80 de ani, iar Tony Blair este încă la conducere. Wilkins, proaspăt întors în Pembrokeshire de la Londra, este gata să redeschidă cazul crimelor de pe coastă, pe care crede că îl poate rezolva. Serialul este captivant si tensionat de la început.

Ancheta inițială a fost plină de probleme, chiar dacă Cooper era în vizor în momentul crimelor. Soția lui suferindă i-a oferit un alibi, acceptat de un ofițer tânăr care se întâmpla să bea în aceeași cârciumă cu suspectul.

Nu după mult timp, Wilkins are o breșă, făcând legătura cu o altă crimă dublă – doi frați uciși într-o fermă în 1985 și un atac sexual violent asupra unui grup de adolescenți în 1996. Ambele se potrivesc modului de operare al crimelor de pe coastă și Wilkins își dă seama că s-ar putea afla pe urmele unui criminal în serie. Intră în scenă Allen, în rolul unui Cooper înfiorător, închis pentru o serie de jafuri și pe cale să apară în fața comisiei pentru eliberare condiționată. Wilkins are nevoie de permisiunea urgentă de a redeschide cazul și a săpa mai adânc. La o audiență, el are de-a face cu paradoxul meseriei: — Unde sunt dovezile tale concrete, Steve? întreabă șefa poliției. „Așteaptă să le găsim, doamnă”, răspunde el grav.

Crimele din Pembrokeshire este plin de interpretări de top. Evans este grozav în rolul lui Wilkins, a cărui singurătate face parte din ceea ce-l stimulează, așa cum se întâmplă în cazul aproape tuturor polițiștilor decenți de la TV. Serialul este rafinat și suficient de înțelept să-i ofere o poveste de fundal pentru a rotunji personajul, recunoscând în același timp că aceasta nu este povestea lui și, de fapt, nici a lui Cooper. Crimele din Pembrokeshire respectă victimele, iar telespectatorii cu greu ar putea să găsească fie și măcar o urmă de glorie în crimele violente, perverse și oportuniste ale lui Cooper.

Drama provine din modul în care poliția îl va prinde în cele din urmă pe Cooper. Se formează un grup operativ care investighează dovezile vechi, pentru a vedea dacă tehnologia nouă ar putea ajuta la identificarea ADN-ului care a fost omis anterior. Cazurile vechi nerezolvate, explică Wilkins, țin 99% de medicina legală, iar rezolvarea acestui caz înseamnă analizarea celor mai mici detalii. Ei caută un indiciu cât de mic care să-l poată lega pe Cooper de scena crimei și de victime în acel moment precis din trecut.

Când un reporter local abordează poliția în legătură cu un documentar despre crime – și el făcuse legătura între crimele din 1985 și 1989 – se pune în lumină pactul fragil dintre poliție și mass-media, care odinioară etichetase poliția drept „incompetentă instituţional” după ancheta iniţială, răcind oarecum relațiile. Dar Wilkins este uns cu toate alifiile, apelează la bunăvoința jurnalistului și-i îndreaptă interesul către o capcană îndelungată și lentă, menită să-l prindă pe Cooper.

Telespectatorii par să devoreze dramele despre crime din viața reală. Serialele de gen mai puțin competente pot să tulbure apele, în special în ceea ce privește dilema dacă este sau nu decent să abordeze poveștile victimelor ale căror rude sunt încă în viață. Dar Crimele din Pembrokeshire este un exemplu perfect despre cum să o faci bine. Dă dovadă de sensibilitate atunci când trebuie și nu pierde niciodată din vedere cine a suferit. În cele din urmă, este vorba despre modul în care victimelor li s-a făcut dreptate, indiferent de cât timp a durat și despre munca de detectiv minuțioasă și precisă de care a fost nevoie.

Rebecca Nicholson, The Guardian, 11 ianuarie 2021

Toate cele trei episoade ale serialului Crimele din Pembrokeshire sunt disponibile la HBO Go.