În Arhiva 81 (Archive 81), cinematograful este un portal figurativ și literal către alte lumi. Ideea că filmele sunt un portal nu este deloc nouă – mai ales în genul horror – dar serialul Netflix, bazat pe podcastul omonim al lui Daniel Powell și Marc Sollinger, găsește, totuși, noi modalități de a însufleți ideea de bază, aducându-le un omagiu numeroșilor maeștri horror, care au deschis calea poveștii lui sinistre despre un tânăr însărcinat cu restaurarea unor casete video despre o calamitate care a lovit o comunitate cu decenii mai devreme.

Călcând pe urmele antologiei lui John Carpenter, Masters of HorrorCigarette Burns, Videodrome al lui David Cronenberg, 8mm: Opt milimetri al lui Joel Schumacher, Ringu al lui Hideo Nakata și Berberian Sound Studio al lui Peter Strickland, precum și Proiect: Vrăjitoarea (The Blair Witch Project) și legiunea lui de progenituri despre imagini găsite (în special franciza V/H/S) — Arhiva 81 prezintă calvarul lui Dan Turner (Mamoudou Athie), un angajat la Museum of the Moving Image din Queens, New York, unde este renumit pentru restaurarea și digitizarea vechilor filme deteriorate.

Archive 81, Arhiva 81 (Netflix)
Arhiva 81 (Netflix)

Arhiva 81 se desfășoară pe două planuri temporale: în prezent, Dan este plătit cu o sumă inimaginabilă de către o organizație misterioasă pentru a restaura și digitaliza niște casete video, care fuseseră deteriorate în urma unui incendiu. Casetele ne conduc la al doilea plan temporal: povestea lui Melody Pendras (Dina Shihabi) se desfășoară în anul 1995, în timp ce ea încearcă să alcătuiască o istorie orală a locuitorilor unui bloc de apartamente misterios din New York, numit The Visser. Dar, pe măsură ce povestea lui Melody este dezvăluită prin intermediul casetelor menționate, în trecut și în prezent încep să apară întâmplări înfricoșătoare, care au un impact rezonant și emoțional atât asupra lui Dan, cât și asupra lui Melody și, cu cât cei doi sapă mai adânc, cu atât mrejele mitologice devin mai complexe.

Primul sezon de opt episoade este plin de genul de răsturnări de situație, mistere și personaje captivante care au transformat seriale precum Lost și mai recentul Yellowjackets în obsesie. Și, deși primul sezon al Arhiva 81 rezolvă o mulțime din mistere (avem chiar și un episod întreg cu povestea de origine în flashback), au rămas destule semne de întrebare pe care telespectatorii să le întoarcă pe toate fețele până când apare al doilea sezon.

Adam Chitwood, The Wrap, 14 ianuarie