Un polițist tulburat, traumatizat după ce a asistat la moartea unui coleg. O mamă hotărâtă să se răzbune după ce fiul ei a fost ucis. O locație excepțională pe malul mării. Și un terapeut cu un violoncel în birou. Scenele de început ale serialului Bestia trebuie să moară (The Beast Must Die) bifează toate atributele unui thriller rafinat. Avem parte și de o casă mare, plină de oameni bogați și oribili și sculpturi urâte.

Adaptat după romanul lui Cecil Day-Lewis, Bestia trebuie să moară este o poveste intensă și contemplativă despre durere, răzbunare și privilegii, în mod constant o vizionare captivantă prin trio-ul de interpretări principale excelente, din partea lui Cush Jumbo, Billy Howle și Jared Harris.

Bestia trebuie să moară (HBO)
Bestia trebuie să moară (HBO)

„O să omor pe cineva”, spune Frances, personajul lui Jumbo la începutul primului episod, cu o voce de-o intensitate înfricoșătoare. Ea a suferit o pierdere recent: o excursie de Paște pe Insula Wight s-a încheiat cu o tragedie, când fiul ei a murit într-un accident de mașină, iar șoferul a fugit de la locul faptei. Poliția locală, cu o abordare lasă-mă să te las în combaterea criminalității, a renunțat la caz. Apatia lor o îndeamnă pe Frances să ia lucrurile în propriile mâini, pornind o investigație după ce un pont de la un localnic morocănos o conduce la Lena, un top-model frumos și trist, cu un secret.

Dându-se drept romancieră care scrie o poveste polițistă, Frances reușește să se facă binevenită în casa cumnatului Lenei, George, un om de afaceri bogat și detestabil, interpretat de Harris. Când nu-și torturează verbal fiul de 13 ani doar de amorul artei, conduce mașini scumpe la viteză maximă pe șoselele de coastă ale insulei – și există un vehicul suspect de bușit, ascuns într-un șopron de pe proprietatea lui întinsă. Ar putea fi el ucigașul? „Dacă ești suficient de deștept să scapi nepedepsit, probabil meriți să scapi”, îi spune el noului său oaspete, în același timp arogant și profund sinistru.

Nou intrat în combinație este detectivul Nigel Strangeways (Howle), cel mai recent recrut al forței de poliție de pe insulă. Afectat de PTSD după ce a fost martorul decesului unui coleg ofițer, el are sesiuni cu un terapeut (Nathaniel Parker) și, între timp, se străduiește să accepte abordarea laissez-faire a noilor săi colegi cu privire la treburile polițienești. În plus, încearcă pe ascuns să umple golurile pe care predecesorul lui le-a lăsat în ancheta de mântuială a acelui accident cu autor necunoscut. Este un rol care îi cere lui Howle să oscileze între extreme emoționale, dintr-o clipă într-alta, lucru care îi reușește cu brio.

Peisajul este uluitor, coloana sonoră este disonantă și tulburătoare, iar Geraldine James se distrează de minune în rolul surorii oribile a lui George, Joy. O snoabă desăvârșit, ea dispare pentru perioade lungi de timp pentru „proceduri” și sugerează că poliția ar fi o adunătură de ticăloși pentru că „sunt cu toții străini… sau nordici”. Jumbo este, fără îndoială, atracția principală a serialului. În rolul unei Frances îndurerate, ea este magnetică, acum se clătina sub greutatea pierderii suferite, acum este cu ochii alerți și calculată, reușind cu abilitate să câștige încrederea țintei ei. Oare investigația de amatoare a lui Frances l-a prins în mreje atât de repede pe făptaș? Poate că nu, dar s-o vezi pe Jumbo în acțiune este fascinant.

Katie Rosseinsky, Standard Co., 27 mai 2021

Toate episoadele serialului Bestia trebuie să moară (The Beast Must Die) sunt disponibile pe HBO Go.