Laureatul cu două premii Oscar, Asghar Farhadi, reușește să ne încânte, din nou, cu această poveste complexă a unui datornic care încearcă să facă o faptă bună.

Un erou (A Hero) - Amazon Prime
Un erou (A Hero) – Amazon Prime

Rahim (Amir Jadidi) este eliberat condiționat pentru două zile de la închisoarea datornicilor, când iubita lui, Farkhondeh (Sahir Goldoust), găsește întâmplător o grămadă de monede de aur. Sigur, grămada este într-o geantă care nu îi aparține, dar a fost abandonată într-o stație de autobuz, așa că ea decide că monedele sunt ale găsitorului. Perechea plănuiește să amaneteze monedele de aur și să plătească o parte din datoriile lui Rahim, dar, până la urmă, decid să returneze banii proprietarului. Totuși, în Un erou (A Hero) această dramă morală ironică a regizorului iranian Asghar Farhadi (Nader și Simin, o despărțire A Separation, Clientul – The Salesman), nici o faptă bună nu rămâne nepedepsită.

Gestul simplu al lui Rahim devine bârfa orașului și, la fel ca un tweet devenit viral, este rapid scos din context. Bârfa se răspândește prin orașul Shiraz, transformându-i povestea într-o ispravă de noblețe, iar pe el într-o figură publică neașteptată. Este o oportunitate pe care Rahim o primește cu brațele deschise, dornic să-și îmbunătățească reputația. Jadidi este formidabil în rolul unui bărbat a cărui figură abătută se topește în mod miraculos în fața aparatului de filmat. Postul local de știri îi înghite povestea pe nemestecate.

„Unde pe lumea asta oamenii sunt omagiați pentru că nu au făcut ceva rău?” spumegă Bahram (Mohsen Tanabandeh), creditorul antagonist al lui Rahim. Între timp, o organizație de caritate organizează o strângere de fonduri pentru a-l ajuta pe condamnatul reformat. În apelurile lui către public, Rahim îl implică pe fiul său, care are un impediment sever de vorbire, ca un fel de recuzită care să inspire milă. De admirat, Farhadi este ambivalent față de „eroul” lui și stăpânește tonului filmului magistral; ceea ce începe amuzant și aproape ca o farsă, se transformă rapid în ceva jalnic și cât se poate de serios.

Simran Hans, The Guardian, 9 ianuarie

Un Erou (A Hero) are premiera la Amazon Prime, pe 21 ianuarie