„We Don’t Talk About Bruno” – cântecul din cel mai recent hit al Disney, Encanto – a doborât recorduri, devenind cel mai de succes cântec dintr-un film de animație Disney, din ultimii 26 de ani. Și nimeni nu este mai uimit decât compozitorul său, Lin-Manuel Miranda.

Lin-Manuel Miranda la premiera Encanto, din New York (Foto: Astrid Stawiarz/Getty Images / Disney)
Lin-Manuel Miranda la premiera Encanto, din New York (Foto: Astrid Stawiarz/Getty Images / Disney)

„Sunt surprins că este „Bruno”, mărturisește Miranda, în vârstă de 42 de ani, în exclusivitate pentru revista People, despre succesul piesei. „Simt că acesta este „Send in the Clowns” al meu, care a fost cel mai mare hit al regretatului Stephen Sondheim și, probabil, cel mai neprevăzut dintr-o carieră incredibilă și o viață închinată muzicii. Dar nu mă supăr!”

Săptămâna aceasta s-a raportat că „We Don’t Talk About Bruno” a depășit melodia premiată cu Oscar din Frozen „Let It Go”, ca cel mai mare hit Billboard Hot 100 din filmografia animată Disney.

În cântec, membrii familiei magice Madrigal cântă despre Bruno (John Leguizamo), ruda lor dispărută, binecuvântată cu capacitatea de a vedea în viitor, care s-a volatilizat în mod misterios într-o bună zi, după ce a făcut o predicție despre eroina filmului, Mirabel (Stephanie Beatriz).

Miranda spera că sunetul straniu al melodiei nu va juca un rol doar în „povestea cu fantome” a absenței lui Bruno, ci și în modul în care fusese interpretată legenda profețiilor sale.

„Mi-a plăcut ideea că tot ceea ce a prezis este super-previzibil”, remarcă Miranda. „Bineînțeles că ești stresat în ziua nunții tale și, dacă sentimentele tale controlează vremea, va ploua. E normal să se întâmple așa. Da, peștișorii aurii mor repede! Așa că am vrut să fie unul din acele lucruri care par înfricoșătoare la prima trecere, dar atunci când vezi filmul a doua oară, îți spui: „Ah, dar asta se întâmplă în mod firesc.” Și toată lumea vede aceste predicții în cea mai proastă lumină, când de fapt nu sunt decât niște gânduri negre.”

Cât despre acel vers antrenant, pe care nu poți să nu-l fredonezi „Bruno-no-no”, acesta i-a apărut lui Miranda instantaneu în minte, când a luat în considerare Bruno ca potențial nume pentru personaj.

În cele din urmă, Miranda spune că este fericit că a creat ceva care se află acolo, alături de melodiile îndrăgite din catalogul animat Disney.

„Este cu adevărat o onoare”, spune el. „Sunt aici și stau de vorbă cu revista People, datorită erei de aur a musicalurilor Disney din 1989 până în 1994, în care [compozitorii Little Mermaid, Beauty and the Beast și Aladdin] Alan Menken și Howard Ashman pur și simplu nu s-au putut opri din scris cântece de succes. Acestea m-au făcut să mă îndrăgostesc de muzicaluri. Când compun, urmăresc acel sentiment pe care l-am avut când l-am văzut pe crabul Sebastian cântând „Under the Sea” — acea imponderabilitate totală, probabil primul moment în care mi s-a făcut pielea de găină într-o sală de cinema. Compun pentru acea fostă versiune a mea de nouă ani. Așa că nu numai să fiu în compania lor, ci și să fi creat ceva care rezonează cu copiii de acum, înseamnă mai mult decât pot exprima.”

Dave Queen, People, 21 ianuarie