Cu excepția unui film din 2019 (și a unei continuări cu premiera mai târziu în acest an), absența dramei de epocă cu aristocrați a lui Julian Fellowes, Downton Abbey a lăsat un gol în atmosfera culturii pop. Da, l-am umplut cu Bridgerton și Ecaterina (The Great), dar acele seriale se joacă frivol cu anacronisme de rasă, limbaj și pofte trupești. Fellowes nu are nevoie de atâta trivialitate postmodernă; este mai mult interesat de punctul în care vechiul întâlnește noul, unde tradiția vine în conflict cu modernitatea și cum tehnologia și progresele sociale micșorează lumile celor pentru care viața așa cum a fost, i-a servit destul de bine. De data aceasta, cu Epoca de aur (The Gilded Age), el abandonează bătrâna Anglie pentru America, iar rezultatele sunt pe cât de impresionate, pe atât de periculos de familiare.
Toate articolele despre Epoca de Aur
Epoca de Aur în sine, desigur, se referă la anii de boom de la sfârșitul secolului al XIX-lea, când Revoluția Industrială a schimbat peisajul americanilor avuți. Acesta a fost momentul în care Rockefeller-ii, Carnegie-ii și J.P. Morgan-ii din lume au devenit proeminenți, feroviarii și baronii înavuțiți ilegal care au profitat de forța de muncă ieftină și de mecanizare pentru a aduna averi care să rivalizeze cu cei cu sânge albastru, a căror bogăție provenea de secole. Acum, cei nouveau riche aveau capital literal și social pentru a pătrunde în crema societății, iar aristocrații se zbârleau la ideea că cei inferiori au ajuns la nivelul lor.
Aceasta este dinamica de la baza celui mai nou serial al lui Fellowes, care transferă toate costumele de epocă exorbitante și tensiunile de clasă toride peste Atlantic, fără să zburlească prea multe pene. În centrul atenției nu este un conac izolat pe câmp, ci două case față în față, pe o stradă animată din New York, în 1882. Una aparține familiei van Rhijns, o familie bogată de generații condusă de văduva zbârcită Agnes van Rhijn. (Christine Baranski, care aruncă vorbele de duh acide la fel de elegant precum contesa văduvă a lui Maggie Smith), care locuiește acolo cu sora ei mai cumsecade, dar mai puțin norocoasă, Ada (Cynthia Nixon).
Cealaltă? Un conac nou construit, cu încăperi înalte și aspirații și mai mari, produsul magnatului feroviar George Russell (Morgan Spector) și al soției lui, Bertha (Carrie Coon). În timp ce George este ocupat să-și construiască imperiul (adică să mituiască consilierii municipali și să submineze concurenții), Bertha urmărește cu îndârjire acceptarea înaltei societăți. „Nu-i vreau pe foștii prieteni”, îi spune ea lui Morgan. „Vreau alții noi.” Dar să legi o prietenie, mai ales cu o matroană încăpățânată precum Agnes, se va dovedi a fi problematic.
Situația se complică și mai mult odată cu sosirea nepoatei lui Agnes și a Adei, Marian Brook (Louisa Jacobson, fiica lui Meryl Streep), care vine din mediul rural din Pennsylvania pentru a locui cu ele, după ce moartea tatălui o lasă fără bani. În tren, se împrietenește cu o tânără de culoare pe nume Peggy Scott (Denée Benton), o scriitoare aspirantă care vine să locuiască cu familia în Brooklyn. În curând, Marian este prinsă între mai multe lumi diferite – aristocrați și parveniți, albi și negri, bărbați și femei – în timp ce războiul social pentru noua orânduire de clasă a Americii continuă.
Dar cu toată distribuția și decorurile impecabile, Epoca de Aur mușcă ocazional mai mult decât poate mesteca. Scenele individuale strălucesc, dar ritmul este destul de inconsecvent, iar intrigile secundare majore par să intre și să iasă din peisaj fără surle și trâmbițe.

Epoca de aur aduce toate punctele forte și slabe ale Downton Abbey într-un mediu yankeu. Este superb și elegant pus în scenă, cu tot fastul reconfortant pe care îl permite decorul de epocă. Iar Fellowes pare mai înclinat să critice în mod deschis diferențele de clasă și rasă ale Americii decât a fost în nostalgia lui însorită, pentru Anglia regelui George. Dar cât de critic poți fi față de forțele care au construit o bogăție atât de ostentativă, atunci când punerea în valoare a acelei bogății face parte din atracție? Doar timpul ne va spune dacă experimentul transatlantic al lui Fellowes va funcționa sau dacă acest tip de formulă e de-acum răsuflat.
Clint Worthington,Roger Ebert, 20 ianuarie
Epoca de aur (The Gilded Age) va avea premiera la HBO, pe 25 ianuarie.
Vai, Fellowes este extrem de talentat. ‘Gosford Park’ inca easte unul dintre filmele mele preferate, cu o poveste surprinzatoare . ‘The Tourist’ a fost surprinzator de placut. De ‘Titanic’ nu mai pomenesc.
‘The Gilded Age’ imi aminteste de ‘Ellis Island’. Mi-as dori mult sa il vad 🙂
LikeLike
Wow! Am văzut toate filmele enumerate, dar sincer, nu făcusem legătura cu Fellowes. Uite cum sunt ignorați scenariștii… Și mi-au plăcut foarte, foarte mult toate. Mulțumesc că mi-ai spus. N-am să-i mai uit numele.
LikeLiked by 1 person
Ma bucur 🙂
Vai, cum a putut sa-mi scape o referinta la Baranski? Pentru mine ea e cap de afis. 🙂
LikeLike
Christine Baranski e formidabilă, într-adevăr, dar aici… cel puțin primul episod, îi aparține lui Carrie Coon. Mi-a plăcut enorm cum își interpretează personajul. Ce păcat că nu poți să vezi serialul. Sigur ți-ar fi plăcut.
LikeLiked by 1 person
Am sa il astept 🙂
LikeLike
Zilele astea, pe B1, a rulat un film intitulat <em?Autobiografia lui ceausescu. Auto-biografie???🙂 A început cu îngroparea lui Dej. Mi-a făcut pielea de găină.
LikeLike
Să știți că și eu m-am strâmbat la alegerea neinspirată a titlului. Serialul n-are nici o vină. Dar pentru noi, românii Epoca de aur are conotații atât de negative. Chiar că ți se face pielea de găină…
LikeLiked by 1 person
Dacă-i la HBO, îl văd oricum. Să văd dacă sunt de acord cu cronica de mai sus. 🙂
LikeLike
🙂 Chiar te rog să te întorci și să ne spui părerea ta. Eu sunt hotărâtă să-mi placă. 🙂
LikeLiked by 1 person
Am văzut aseară primul episod și mi-a părut rău că nu au fost disponibile și alte episoade, atât de mult mi-a plăcut.
LikeLike
Downton Abbey a fost atat de laudat de cei care l-au vazut incat am incercat sa-l vad, dar nu m-a prins. 😊
LikeLike
Ăsta-i mai bun decât Downton Abbey, zise Jo care n-a văzut nici Downton, nici Epoca… deocamdată. Sincer, am o presimțire bună în legătură cu el. Cred că o să-mi placă.
LikeLike
Am văzut primul episod ieri și mi-a plăcut foarte, foarte mult. Știu că pe alocuri nu ne lovim în gusturi, dar mi-ar plăcea să-l încerci. Recomandat de mine, nu de criticii cu nasul pe sus. 🙂
LikeLike
Un regal în această perioadă plină de mediocritate vizuală !Clasa nu se dezminte! Se înscrie cu brio în șirul filmelor care ilustrează superba perioadă antebelică și post ,dominată de art nouveau și secession,continuare a celebrei belle époque! Aceeași temă,a cuceririi Angliei de astă dată o găsim în splendidul ,,The Buccaneers”,miniserie 1995!
LikeLike
Perioadă nu activitate!☹
LikeLike
N-am văzut ”The Buccaneers”. Dar sună interesant. Mulțumesc pentru recomandare. Cât despre The Gilded Age, este, într-adevăr, un regal. Sunt foarte încântată și aștept cu nerăbdare următorul episod.
LikeLike
Aș mai sugera ,,Berkeley Square” 1998 ,Upstairs,downstairs”1971 și continuarea ,,Stăpani și servitori” Upstairs downstairs 2010.(BBC)
LikeLike
Toate demne de reținut, mulțumesc frumos. Numai de-aș avea timp… Până una-alta, însă, ne uităm mâine la al doilea episod din Epoca de aur. De-abia aștept! 🙂
LikeLike
Berkeley …sorry
LikeLike