Deși prezintă imagini uluitoare și un univers SF expansiv, la baza serialului Crescuți de lupi (Raised By Wolves) a fost dintotdeauna un proiect mai intim: explorarea lumii emoționale interioare a Mamei și a Tatălui, doi androizi însărcinați de creatorii lor atei, cu misiunea de a crește copii umani. Întrebarea dacă aceste mașini sunt capabile de evoluție emoțională reală este una din temele care bântuie Sezonul 2. Suntem, din nou, invitați să-i privim pe Mama și Tata cum se străduiesc să păstreze un echilibru între identitatea programată de părinți protectori și lumea care adesea pare complet indiferentă, dacă nu chiar de-a dreptul ostilă, pentru ei și copii lor.

Crescuți de lupi, Sezonul 2 (HBO)
Crescuți de lupi, Sezonul 2 (HBO)

Spre deosebire de un serial precum Westworld, în care gazdele AI sunt atât de realiste încât sunt practic imposibil de distins de oamenii care le-au creat, androizii din Crescuți de lupi sunt în mod evident roboți, ceea ce face ca felul în care Mama (Amanda Collin) și Tata (Abubakar Salim) se confruntă cu alegerile morale să fie încă și mai fascinant. Într-o scenă de la începutul Sezonului 2, Tata o asigură pe Mama că este „bună” și putem vedea o serie de emoții trecând peste chipul ei încordat, nu tocmai uman. Ce înseamnă „bunătatea” pentru o mașină? O ajută impulsurile umane pe Mama să fie un părinte mai bun? Sau adaugă complicații misiunii centrale a echipei? Și, poate cel mai frapant, când copilul natural al Mamei, de forma unui șarpe, reapare în zona tropicală, instinctele ei îi vor dicta să-l omoare sau să-l protejeze?

Deși dornic să ia în considerare complexitatea emoțională a mașinilor create de om, Sezonul 2 din Crescuți de lupi încearcă, de asemenea, să creeze personaje umane care demonstrează o profunzime similară. Dacă primul sezon s-a concentrat pe pericolele fanatismului religios, Sezonul 2 subliniază modul prin care colonizatorii atei sunt la fel de cruzi, înguști la minte și inumani, ca omologii lor Mitraici. Fie că sunt loiali unui zeu al soarelui binevoitor, precum Mitraicii sau idolatrizează o mașină creată de atei care este numită cu dragoste (și înfiorător) „The Trust”, oamenii din Crescuți de lupi par adesea modelați după o idee abstractă despre cum ar putea fi o persoană, mai degrabă decât după oameni reali cu povești, experiențe și motivații unice.

Toate articolele despre Crescuți de lupi

Aceste probleme de evoluție a personajului sunt legate de ritmul problematic încă din Sezonul 1; intrigile încâlcite ajung să pară că vor să ne distragă atenția, în loc să avem parte de povești care se dezvoltă natural. Acest format păstrează chiar și personajele centrale la distanță de telespectatori. În loc să cerceteze pe deplin psihologia din spatele fiecăruia dintre copiii unici ai Mamei, mulți dintre care au fost răpiți inițial, în primele episoade din sezonul doi copiii sunt folosiți doar ca mijloace interschimbabile pentru a sublinia felul cum Mama și Tata își ating potențialul maxim. De asemenea, în timp ce diferite personaje au de-a face cu numeroase situații periculoase, rareori ai sentimentul real că aceste experiențe vor provoca vreo evoluție sau schimbare autentică, ceea ce face ca scenariile cu mize din ce în ce mai ridicate să pară mai puțin importante.

Rezultatul este un serial care, deși fascinant, nu ajunge niciodată să fie pe deplin satisfăcător. În timp ce Crescuți de lupi este în mod clar interesat de explorarea universului său expansiv, serialul pare mai convingător atunci când petrece mai puțin timp în compania coloniștilor umani îndelung suferinzi și se concentrează mai mult pe lumea emoțională interioară a protagoniștilor roboți. Unul din punctele forte ale serialului este să urmărim cum Amanda Collin și Abubakar Salim întruchipează atât de expert personajele Mamei și Tatălui, adăugând subtilitate, nuanță și profunzime personajelor care încă învață cum să-și înțeleagă propriile instincte. Deși continuă să petreacă destul de mult timp analizând peisajele frumoase și obsedante, cu nuanțe de sepia și criticând vag natura crudă și războinică a oamenilor, Crescuți de lupi este cel mai captivant atunci când avem ocazia să vizionăm chipul Mamei în prim-plan, în timp ce  încearcă să împace ceea ce vrea să facă cu ceea ce știe că ar trebui să facă.

Arielle Bernstein, AVClub, 27 ianuarie

Crescuți de lupi (Raised By Wolves) are premiera la HBO, pe 3 februarie.