Serialul SF de succes de la HBO va răspunde la câteva întrebări și va ridica altele în acest al doilea sezon.

Citește și: Crescuți de lupi: Finalul Sezonului 2 explicat de Aaron Guzikowski

Serialul Crescuți de lupi (Raised by Wolves) are unul dintre cele mai interesante titluri ale emisiunilor SF de pe micul ecran.

Când a avut premiera la HBO în 2020, epopeea regizată de Ridley Scott nu numai că avea același titlu cu o melodie U2, dar și ridica tot felul de întrebări interesante. Cine sunt lupii? Sunt androizii supranumiți Mama (Amanda Collin) și Tata (Abubakar Salim) care sunt însărcinați să țină în siguranță un grup mic de copii pe o planetă străină? Sau sunt cele două facțiuni la cuțite – ateii și mitraicii – al căror război le-a răpit un viitor fericit generațiilor viitoare?

Mai mult decât atât, este chiar atât de rău să fii crescut de lupi? Cu siguranță n-a fost tocmai rău pentru Romulus și Remus, frații mitici care au fost alăptați de o lupoaică și au fondat Roma.

Toate articolele despre Crescuți de lupi

În orice caz, Crescuți de lupi urmează să aprofundeze misterele titlului său atunci când primele două episoade din Sezonul 2 vor avea premiera joi, 3 februarie, la HBO Go. Potrivit creatorului serialului, Aaron Guzikowski, titlul este la fel de potrivit ca întotdeauna.

„Evident că aplicația este mai largă acum în ceea ce privește lupii, ca să zicem așa”, spune Guzikowski într-un interviu pentru Den of Geek. „Merge dincolo de părinți și copii. Acum se aplică, de asemenea, societății. Lucrurile se extind în acest sens, deși tema este aceeași.”

Primul sezon al serialului Crescuți de lupi a fost uneori o experiență confuză. Viața Mamei, a Tatălui și a copiilor lor de pe planeta Kepler-22b a fost cât se poate de extraterestră – planeta fiind populată de plante exotice, teren arid și monștri necunoscuți. Paradoxal, Sezonul 2 simplifică puțin lucrurile introducând și mai multe personaje. Mama, Tatăl, Campion (Winta McGrath) și restul tinerilor din grija lor, sunt acum alături de facțiunea atee preferată a Mamei și a Tatălui și încearcă să-și ducă viața într-o lume inospitalieră.

Deși mama vorbește idilic (și pasional) despre creatorul ei, bătrânul Campion, acest grup de atei nu este neapărat format din gânditori profunzi, sofisticați, așa cum cei mici au fost lăsați să creadă. Chiar și Sue, în suflet atee (Mary înainte de a fura chipul și identitatea unei femei mitraice) se adaptează printre ei cu dificultate.

„Oamenii care au supraviețuit nu sunt neapărat cei mai deștepți sau cei mai luminați, ci cei mai nemiloși – mai ales printre atei”, spune actrița Niamh Algar, care o interpretează pe Sue. „Spre deosebire de mitraici, care erau toți nobili sau oameni bogați care au putut să-și cumpere un loc pe nava spațială, ateii sunt duri.”

Pe lângă faptul că-i prezintă pe ateii nou-sosiți la sfârșitul Sezonului 1, Crescuți de lupi continuă să urmărească povestea celeilalte jumătăți a războiului civil care a zguduit Pământul. Religia cunoscută sub numele de Mitraism a fost unul dintre aspectele cele mai fascinante ale Sezonului 1. Mitraismul este un cult religios real din istoria occidentală, acum dispărut, datând de la figura mitică romană Mithras din secolul I d.Hr. Adepții lui Mithras și ai zeului soarelui Sol erau cunoscuți drept idolatrizatori ai Misterelor Mitraice.

Crescuți de lupi, Sezonul 2 (HBO)
Crescuți de lupi, Sezonul 2 (HBO)

Nu se știe dacă Pământul din Crescuți de lupi este Pământul nostru în viitorul îndepărtat, când mitraismul a pus stăpânire pe celelalte „trei mari” religii avraamice sau o versiune alternativă, în care zeii romani au rezistat în era tehnologică. Guzikowski spune că serialul va aborda în cele din urmă natura mitraismului „Teluric”. În Sezonul 2, însă, este mai preocupat de versiunea mitraică pe care o dezvoltă profetul recent iluminat Marcus (Travis Fimmel).

„El încearcă să aducă (Mitraismul) într-un loc mai intim, mai uman”, explică Guzikowski, „în opoziție cu ceea ce se întâmpla pe Pământ, care era mai degrabă un catolicism modern, de conjunctură, cu pompă și fast și toate lucrurile legate de putere și ierarhie. Vom explora asta mai adânc, dar probabil mai mult în versiunea lui Marcus.”

Poate că versiunea lui Marcus mai blândă și prietenoasă a Mitraismului ar fi evitat cu totul războiul civil de pe Pământ și, prin urmare, evenimentele din Crescuți de lupi. Dar bănuim că întâmplările din Sezonul 2 vor demonstra că omenirea a adus lupii Pământului cu ea, pe Kepler-22b.

Alec Bojalad, Den of Geek, 1 februarie

Primele două episoade din Crescuți de lupi (Raised by Wolves) vor avea premiera la HBO Go, pe 3 februarie

Advertisement