Chiar și fanii înfocați ai scenaristului-regizor german Roland Emmerich vor recunoaște că farmecul lui a pălit considerabil de când a cucerit Hollywood-ul cu Ziua Independenței (Independence Day), în care Casa Albă a fost spulberată cu o rază laser și Will Smith i-a tras un pumn în nas unui extraterestru.
Cel mai recent blockbuster al său pare de-a dreptul melancolic, chiar dacă melancolia este exprimată prin intermediul unui film SF siropos. Titlul Moonfall are înțeles literal. Luna a ieșit de pe orbită și se apropie treptat de Pământ, amenințând omenirea cu taifunuri, cutremure și ploi de meteoriți.
Ultima noastră speranță este grupul obișnuit de nonconformiști: un fost astronaut epuizat (Patrick Wilson), un adjunct NASA fără compromisuri (Halle Berry) și un adept al teoriilor conspirației ciudat, dar inimos (John Bradley).
Dacă vă întrebați cum de toate acestea sunt posibile chiar teoretic, se lasă de înțeles de la început, că luna nu ar fi corpul solid pe care ni-l imaginăm, ci o „megastructură” găunoasă construită de extratereștri; faptul că Bradley rostește cuvântul „megastructură” cu fiecare ocazie posibilă este încercarea cea mai apropiată a filmului de o glumă de succes.
Chiar dacă efectele speciale de tip „imprevizibil” ar fi mai consecvente, ridicolul total al filmului ar face imposibil să luăm în serios amenințarea distrugerii globale, fie și numai pentru o clipă. Pământul este măturat de tsunami și zgârie-nori se prăbușesc, dar totul pare ca și cum ne-am uita la un screensaver.
Există mai multă vigoare în punctul culminant din spațiul cosmic, datorită designului de sunet al lui Ryan Stevens Harris, precum și al imaginilor – deși faptul că Emmerich sugerează comparații cu 2001: A Space Odyssey este, fără îndoială, o idee proastă.
De asemenea, trece o veșnicie până ajungem la spectacol, aparent singurul motiv de existență al filmului. O mare parte din prima oră este plină de scene interioare plictisitoare, care redau problemele emoționale ale eroilor și ale celor dragi lor.

Prin toate acestea, actorii parcă au fost lăsați să se descurce singuri. Wilson și Berry evoluează competent, dar fără entuziasm; Bradley muncește din greu pentru hohote de râs, dar nu stârnește decât câteva. Charlie Plummer, în rolul fiului adolescent al lui Wilson, oferă o interpretare care definește „emoția ternă”, deși nu putem ști dacă asta s-a intenționat.
Vizionarea Moonfall îți dă senzația înfiorătoare că Emmerich nu este versat în ironie. Nuanța și credibilitatea s-ar putea să nu fie punctele lui forte – dar, cu atât de mult timp acordat construirii acestor personaje, este posibil să credem că îi pasă de ele și că ar vrea să simțim la fel. Poate s-a gândit că vom fi impresionați de faptul că sunt uniți ca o familie surogat, chiar dacă civilizația se prăbușește în spatele lor și milioane, dacă nu miliarde, de cadavre se adună în afara ecranului.
Jake Wilson, The Sydney Morning Herald, 3 februarie
Moonfall este distribuit în Romania de Vertical Entertainment și are premierea în cinematografe pe 4 februarie
Joooo!
Ce s-a intamplat cu tine de nu mai esti “dulcică” cu filmele 😊😊😊
LikeLike
Sunt „dulcică” acolo unde este cazul. 🙂 Dacă te plicti într-o zi, apasă pe numele înroșit al lui Patrick Wilson și citește cronica pentru Bătălia de la Midway. Și pe filmul ăsta l-am făcut praf. 😀 Mă rog, nu eu, înțelegi…
LikeLike
Pb mea cu filmele care apar in ultima perioada este ca aproape in toate filmele realitatea e ceva intre cea oferita de jocurile pe PC si realitatea normala, de zi cu zi.
Incep sa regret cinematografia de pe vremuri, atunci cand nu erau atatea efecte speciale pt ca nu exista tehnologia necesara.
Jo, promit ca o sa ma uit la primul film pe care o sa-l recomanzi dar care o sa fie fara crime, violuri si droguri.😊
LikeLike
Și nici poveste de dragoste leșinată, îmi închipui. Altfel ți-aș fi recomandat Book of Love. 😀
LikeLike
Ba-mi plac filmele frantuzesti care-s povesti de dragoste, francezii stiu sa adauge o anumita senzualitate. Americanii, parca-s masini de sex 😂😂 Totusi e dificil de gasit acum un film unde femeile nu-s “de plastic” si unde n-au buze “de maimuță” 😂😂😂
LikeLike
Ahhh, îți plac filmele de dragoste franceze? Atunci îți recomand Deux ( https://filmserial.home.blog/2021/02/12/deux-o-iubire-nebuna/ ). Te-am lovit în pălărie, nu? 😀
LikeLike
Nuuuuuuuu🙈🙈🙈🙈
Film cu “pensionare” care-s si LGBT 😂😂😂😂
Nu-s atat de “USRist” 😂😂😂😂, mai pe “clasic” n-ai? 😂😂😂
LikeLike
😀 Eram sigură că te lovesc în pălărie. Dacă vrei film eurpean, nu neapărat francez, încearcă norvegianul Cea mai rea fată din lume. Titlul sună bine, nu? 🙂
LikeLike
Amelie – film frantuzesc…. ce zici?
Intr-un timp erau la sf de sapt pe TVR2 filme frantuzesti. Toate erau filne care aveau o tema, aveau emotie, trairi …
LikeLike
Nu te contrazic în legătură cu cinematograful european. Fără îndoială este net superior Hollywoodului. Iar Amelie mi-a plăcut foarte, foarte mult De altfel Audrey Tautou este o frumușică și o talentată.
LikeLiked by 1 person
Pai nu prea am vazut fratuzoaice urate prin filme 😂🤣🤣🤣🤣
LikeLike
PS: Exista un film francez care se numeste “Jo”,😂😂😂, dar nu stiu daca te uitai tu la filmele cu Louis de Funes 😊
LikeLike
Ha! Nu, nu știam de filmul ăsta… de Jo adică. Dar sunt curioasă. Nu știu, însă, cât de ușor se pot vedea filme franceze vechi pe internet la dreapta…
LikeLiked by 1 person
Filmul e pe youtube. Limbi straine cunosti, asa ca vizionare placuta 🤣🤣
LikeLike
OMG! E tot filmul pe youtube?!! Jesus!
LikeLiked by 1 person
Dupa aceasta descriere cred că o sa vad acest film abia peste câțiva ani din plictiseala, cand va fi dat la televizor din lipsa de altceva mai bun.
LikeLike
Cam așa ceva. 🙂
LikeLiked by 1 person
Mno, îl las pe mai târziu, că parcă-i prea mult cu atâtea sfârşituri de lume. Deocamdată e deajuns că am văzut Don’t look up. 😀
LikeLike
Yep! Și eu simt la fel. Ne ajunge un film-dezastru până una-alta. 🙂
LikeLiked by 1 person
Ups! E bine de stiut, in amanunt. Oricum nu l-as fi avut in vedere. 🙂
LikeLike
Vorba lui Potecuță, ne ajunge un film-dezastru pe semestrul ăsta: Nu priviți în sus. 🙂
LikeLike