Serialul Epoca de Aur (The Gilded Age) are acțiunea plasată în 1882, o perioadă de dezvoltare fără precedent în Statele Unite. În peisajul social mai larg, magnații căilor ferate profită din plin, baronii îmbogățiți ilegal sunt în ascensiune, iar corupția se extinde. Termenul „Gilded Age” în sine provine de la o expresie inventată de Mark Twain și Charles Dudley Warner în romanul lor din 1873 „The Gilded Age: A Tale of Today”. Unele familii au dobândit o avere uriașă în această perioadă, dar zgârie această pojghiță de aur și expui multitudinea de probleme sociale de care cei bogați au profitat din plin.

Deși Epoca de Aur spune, în mare parte, povestea unor personaje fictive, serialul prezintă și câteva persoane din viața reală, care au fost integrate impecabil în poveste. Iată cât de bine respectă Epoca de aur ce s-a întâmplat în realitate, precum și unele cazuri în care se abate ușor de la cursul istoriei.

Este conflictul dintre aristocrați și parveniți din Epoca de Aur bazat pe fapte istorice?

La vremea Epocii de Aur, Statele Unite erau încă relativ tinere în comparație cu statele din Europa. În timp ce familiile din Anglia aveau titluri nobiliare, familiile din Statele Unite se foloseau de bani pentru a dobândi putere. Dar, adesea, doar bogăția nu era suficientă pentru a pătrunde în înalta societate. O familie care s-a impus drept străjeri ai înaltei societăți a fost familia Astor, fapt desprins din realitate. Pe atunci, era o practică obișnuită ca femeile să lase „cărți de vizită” la casele elitei sociale, precum familia Astor, pentru a fi trecute pe o „listă de invitații”. Ward McAllister, o altă figură din viața reală care își va face apariția în serial în episoadele viitoare, o ajută pe doamna Astor să păstreze acest status quo. În episodul 1 din Epoca de Aur, Bertha Russell, interpretată de Carrie Coon, lasă deja o carte de vizită la doamna Astor. Adevărul este că a existat adesea un conflict între străjerii „aristocrației” și „parveniții” care doreau să pătrundă în înalta societate, precum familia Russell.

Carrie Coon - Epoca de Aur (HBO)
Carrie Coon – Epoca de Aur (HBO)

Ce personaje din viața reală apar în Epoca de Aur?

O serie de figuri din viața reală își fac apariția în Epoca de Aur. Cei din familia Astor, denumiți odinioară „Proprietarii New York-ului”, sunt reprezentați de doamna Astor (Donna Murphy) și fiica ei Carrie (Amy Forsyth), în serial. Epoca de Aur ni-l va prezenta și pe Ward McAllister (Nathan Lane), un apropiat al doamnei Astor. Un bărbat care se preocupă de viețile altora, McAllister este cunoscut pentru că a inventat sintagma „cei patru sute”, referindu-se la numărul de oameni din New York cu care merită să te bați pe burtă și numărul de persoane care ar încăpea în sala de bal a doamnei Astor (deși, în realitate, ar putea acomoda cu mult mai puțin decât atâția). Familia Crawley din Downton Abbey îi cunoștea pe cei din clanul Astor; Cora se referă la J.J. Astor în primul episod.

Donna Murphy - Epoca de Aur (HBO)
Donna Murphy – Epoca de Aur (HBO)

Potrivit distribuției, vor apărea și alte câteva figuri din viața reală, inclusiv Clara Barton (Linda Emond), cunoscută drept „Florence Nightingale a Americii” și fondatoarea Crucii Roșii Americane, precum și T. Thomas Fortune (Sullivan Jones), activist, jurnalist talentat și fondatorul The New York Globe. O serie de alte personalități și-au făcut deja apariția rapid în episodul 1 din Epoca de Aur sau sunt menționate pe scurt, cum ar fi un descendent al lui John Adams, sau când doamna Russell enumeră toate familiile la care a lăsat cărți de vizită, cum ar fi Vanderbilt.

Noua casă imensă a lui George Russell a fost proiectată și construită de Stanford White. White a fost un arhitect la modă din New York, care a proiectat clădiri pentru mulți oameni bogați, precum și atracții turistice populare din New York, cum ar fi Arcul de triumf din Washington Square și Madison Square Garden. El a fost considerat una dintre figurile proeminente ale perioadei Renașterii americane. Stanford White a dus o viață scandaloasă care s-a încheiat cu uciderea lui.

Cât de bine tratează Epoca de Aur problemele rasiale contemporane

Denée Benton - Epoca de Aur (HBO)
Denée Benton – Epoca de Aur (HBO)

Peggy Scott, interpretată de Denée Benton, este o scriitoare de culoare în drum spre New York, când o întâlnește pe Marian Brook (Louisa Jacobson) la începutul episodului 1. După ce Peggy îi împrumută lui Marian niște bani pentru a merge cu trenul spre New York, Agnes van Rhijn (Christine Baranski) o angajează ca secretară personală. Membrii personalului lui van Rhijn sunt divizați în opinia lor despre Peggy; în timp ce unii nu văd de ce nu ar trebui să i se ofere un loc de muncă adecvat, alții cred că ea și alte persoane de culoare încearcă să le fure locurile de muncă și că nu ar trebui să aibă încredere în ei. Părerile lor diferite sunt cât se poate de reprezentative pentru Statele Unite în acel moment; chiar dacă sclavia fusese abolită, tensiunile rasiale erau încă la cote înalte.

De ce a fost Epoca de Aur o perioadă de schimbări majore?

În timp ce Downton Abbey relata modul în care familiile proeminente încep să-și piardă poziția, Epoca de Aur se concentrează asupra perioadei în care familiile parveniților încă își făceau drum spre vârf. Sfârșitul anilor 1800 a adus cu sine o creștere economică fără precedent. Prima cale ferată transcontinentală a făcut ca estul și vestul să fie accesibile în doar câteva zile de călătorie, iar perfecționarea tehnologiilor de comunicații au făcut ca țara să pară puțin mai mică decât înainte. Salariile au crescut substanțial între 1860 și 1890, mai repede decât creșteau în Europa și, ca atare, în Statele Unite au venit mulți imigranți. De îndată ce industrializarea a luat avânt, era nevoie de mai mulți muncitori. Totuși, odată cu aceasta a apărut o disparitate substanțială între venituri. În această perioadă, Statele Unite încep să afle ce înseamnă ca resursele țării să fie controlate de un număr restrâns de aleși.

Erika St. Denis, ScreenRant, 26 ianuarie