Cum să fie un succes fulminant? Ce ne-ar putea satisface? Nu putea fi doar mai mult Totul despre sex (Sex and the City), în care era vorba despre patru femei necăsătorite care încercau să descopere cine sunt și ce își doresc, într-un loc în care ar putea spera să fie sau să aibă orice și-ar imagina. Femeile alea s-au dus! Orașul acela s-a schimbat!

Totuși, nu puteau fi nici 10 episoade de viață de maritală fițoasă și încălțăminte de designer. Nu, confortul ar fi părut prea evident, iar absurdul ar fi părut prea artificial. Dar Și uite așa… (And Just Like That…) a mers înainte cu curaj, chiar și fără Samantha Jones (Kim Cattrall), iar lumea l-a urmărit în fiecare săptămână, gata să răspundă cu noi meme despre cât de mult îi displăcea personajul Che Diaz.

Acum, primul sezon (încă nu este clar dacă vor fi mai multe) s-a încheiat și nu ne rămâne decât să ne aducem aminte de cele 10 episoade de televiziune ușor confuze. Ce nu ne-a plăcut? Ce am tolerat? Citiți mai departe o opinie despre reușitele și ratările serialului Și uite așa…

Sarah Jessica Parker, Cynthia Nixon, Kristin Davis - Și uite așa... (HBO)
Sarah Jessica Parker, Cynthia Nixon, Kristin Davis – Și uite așa… (HBO)

Rateu: Timpul??!!!

În primul rând, Și uite așa… nu se întâmplă în realitate. Haideți să fim clari în privința asta încă de la început. Timp de aproximativ 40 de minute pe săptămână, ne-am pus ochelarii roz și am intrat într-o minunată lume nouă, care seamănă doar superficial cu a noastră (unde există încă pandemie!), sau chiar cu cea a originalului Totul despre sex. Iar una dintre cele mai derutante caracteristici ale „Carrieverse 2.0” a fost tratarea absolut surprinzătoare a timpului.

Poate că acest lucru a avut de-a face cu episoadele mai lungi decât cele ale seriei originale, care au fost jumătate de oră compacte, petrecute învârtindu-ne între cele patru femei, poveștile lor cu diferite grade de gravitate sau absurditate, dar conectate prin vocea din off a lui Carrie, întotdeauna punând o nouă întrebare despre sex, oraș, și toate cele. Dar acum n-am mai avut întrebări unificatoare ale episoadelor (doar încheieri drăgălașe) și nici o cronologie clară pentru toate câte s-au întâmplat. Episoadele păreau să zăbovească, dar poveștile care necesitau mai multă atenție dispăreau aparent în aer (e chiar așa de  ușor să scapi de alcoolism???). Ca să nu mai pomenim de elipsele înnebunitoare la care s-a recurs cu cruzime atunci când eroinele noastre aveau întâlniri în metropole străine, pline de farmec: Paris, Franța și Cleveland, Ohio.

Ne dăm seama în final că întregul sezon s-a desfășurat pe parcursul unui an și nici măcar nu încercăm să ghicim cât de mult din acel timp a fost doar montajul care schimba anotimpurile în timp ce Carrie își scria memoriile pline de durere și cât de mult a fost acțiunea reală a lui Și uite așa…., atât de ciudat a fost ritmul. Acest serial a avut un tempo pe care nimeni n-a putut dansa.

Reușită: Moartea lui Mr. Big

Uau, da, am spus asta – și nu numai pentru că, la scurt timp după premiera serialului, Chris Noth a fost acuzat de mai multe femei de agresiune sexuală (acuzații pe care el le-a negat). Nu, pur și simplu din punctul de vedere al experienței vizionarii acestui serial, era clar că Big trebuia să moară. În primul rând, începuse să fie jenant să se mai refere la el drept „Big”. Acesta a fost un nume de cod de pe vremea când ne uitam la un serial care punea sub semnul întrebării ideile contemporane despre iubire și cum este să fii femeie, ceea ce nu mai facem; Am aflat numele adevărat al lui John la finalul serialului, deoarece fusese în mod oficial retrogradat de la un vis năzuitor evaziv, la un bărbat de vârstă mijlocie din viața reală (felicitari!).

Ideea este că Big a fost întotdeauna mai convingător ca idee generală decât ca partener romantic. Acest lucru nu a fost niciodată mai evident decât în ​​timpul scenei domestice fericite, chinuitoare dintre el și Carrie din primul episod al Și uite așa…, pe parcursul căreia tachinarea lor conjugală a părut chiar mai teatrală și mai interpretată decât flirturile lor pe vremea când Carrie era plină de nesiguranță. Văzându-i de fapt, funcțional împreună, a părut nefamiliar și chiar neplăcut. Și în plus – prima lor întâlnire a dat startul lui Totul despre sex; este perfect simetric și corect ca pierderea lui să dea startul lui Și uite așa… Omul trebuia să moară. Acel Peloton a prins ocazia și a profitat de ea.

Rateu: Ispășirea păcatelor

În ciuda faptului că a fost înaintea timpurilor în multe privințe, este adevărat că Totul despre sex, care a avut premiera în 1998, nu era la înălțimea standardelor din 2022 în ceea ce privește reprezentarea rasei, genului sau sexualității. Este clar că echipa de creație Și uite așa… a vrut să corecteze acest lucru. Dar, având doar 10 episoade – și mai mult decât atât, o grămadă de ani de schimbări culturale semnificative de compensat – din păcate, nu a putut prezenta personaje care să reprezinte o gamă mai largă în ceea ce privește rasa, genul și sexualitatea într-un mod care să pară natural sau adevărat. Nu, mai întâi serialul s-a autopedepsit cu mai multe umilințe pentru o Miranda total în afara problemei, apoi s-a grăbit să mărească anturajul fiecărui personaj principal cu noi persoane de culoare, care interacționau cu omologii lor din distribuția principală într-un mod care le ilumina explicit experiență culturală. Intenția a fost în mod clar foarte bună, dar, din păcate, a părut un pic forțată.

Sarita Choudhury - Și uite așa... (Foto: Craig Blankenhorn/HBO)
Sarita Choudhury – Și uite așa… (Foto: Craig Blankenhorn/HBO)

Reușită: Seema!

OK, nu poți să n-o iubești! Pentru un serial care a fost atât de mult despre puterea prieteniei feminine, Totul despre sex chiar a neglijat să lege prietenii noi și să le permită să înflorească înaintea ochilor noștri. Iar Și uite așa… ne-a oferit asta! Și deși fabuloasa agent imobiliar interpretată de Sarita Choudhury a reprezentat partea lui Carrie din inițiativa – din păcate, transparentă – fiecare-personaj-principal-primește-o-prietenă-de-culoare, ea a fost un adaos demn în viața doamnei Bradshaw – și merita o prezentare mai bună.

Rateu: Digital Samantha

S-au scris deja atât de multe despre nevoia noastră disperată de a o avea pe Samantha, dar, totuși, nu avem de gând să ne lăsăm descurajați de propria noastră redundanță. Ne-am gândit întotdeauna la ele ca reprezentând cele patru elemente: Carrie este aer, Charlotte este apă, Miranda este pământ și cine altcineva ar putea reprezenta focul decât Samantha f—ing Jones? Din păcate, din motive cu care suntem prea familiarizați în acest moment, Samantha a existat doar în telefonul lui Carrie și în imaginația noastră. Cu alte cuvinte, Și uite așa… nu a avut foc (deși Seema a făcut tot posibilul!), și cred că știm cu toții de ce.

Sara Ramirez, Cynthia Nixon - Și uite așa... (Foto: Craig Blankenhorn / HBO)
Sara Ramirez, Cynthia Nixon – Și uite așa… (Foto: Craig Blankenhorn / HBO)

Reușită ȘI Rateu: Che Diaz

Recunoaștem că este un subiect controversat. După cum știm, aproape nimic și nimeni din memoria recentă nu a dat-o în bară mai rău decât Che Diaz (Sara Ramirez), din punct de vedere conceptual sau comic. Cu toate acestea, ne-a unit pe toți atât de strâns altcineva sau altceva? Cine ar fi putut ghici, în primul episod, că Miranda l-ar lăsa pe Steve parțial surd, pentru un comedian de stand-up și autor de podcast non-binar cu exact o (1) glumă – variante restrânse pentru „fii tu însuți” – și că această persoană ar deveni celebră pe baza a cât de complet și cât de profund a perturbat aprecierea noastră colectivă față de Totul despre sex? Este o ispravă destul de uimitoare, dacă ar fi să fim cinstiți. Și în ecosistemul ciudat și suprarealist al lui Și uite așa… – pe care, să nu uităm, cu toții am fost vrăjiți în mod inexplicabil să continuăm să-l urmărim – pare atât o victorie ciudată, cât și  horror.

Mary Sollosi, Entertainment Weekly, 3 februarie