Oscars 2022

Steven Spielberg devine prima persoană nominalizată la Oscar pentru cel mai bun regizor, în 6 decenii diferite

Regizorul filmului Poveste din cartierul de vest (West Side Story) bate recordul pe care-l deținea împreună cu Martin Scorsese, devenind primul regizor nominalizat în 6 decenii diferite.

Steven Spielberg și distribuția din Poveste din cartierul de vest
Steven Spielberg și distribuția din Poveste din cartierul de vest

De la prima lui nominalizare pentru Cel mai bun regizor pentru filmul Întâlnire de gradul trei (Close Encounters of the Third Kind) din 1978, Steven Spielberg, în vârstă de 75 de ani, a primit recunoaștere individuală din partea Academiei, pentru regia filmelor Raiders of the Lost Ark (1981), E.T. Extra-Terrestrial (1982), Schindler’s List (1993), Saving Private Ryan (1998), Munchen (2005) și Lincoln (2012), câștigând premiul atât pentru Lista lui Schindler, cât și pentru Salvați soldatul Ryan, la ceremoniile din 1994, respectiv 1999.

Jane Campion devine prima femeie cu două nominalizări la Oscar, pentru cel mai bun regizor

Regizoarea filmului În ghearele câinilor (The Power of the Dog) a primit a doua nominalizare Oscar pentru Cel mai bun regizor, la 28 de ani după ce a obținut primul ei premiu pentru Pianul (The Piano).

Troy Kotsur este al doilea actor surd din istoria Oscarurilor, care primește o nominalizare

Starul din CODA Troy Kotsur a fost nominalizat pentru Cel mai bun actor în rol secundar. Marlee Matlin, co-starul lui din CODA, a fost prima persoană surdă care nu numai că a fost nominalizată, ci a și câștigat un Oscar în 1987, pentru Copii unui Dumnezeu mai mic (Children of a Lesser God).

Denzel Washington își extinde recordul ca cel mai nominalizat actor de culoare din istoria Oscarurilor

Laureat de două ori cu Premiul Academiei, Denzel Washington a obținut cea de-a zecea nominalizare la Oscar pentru interpretarea lui în filmul lui Joel Coen, The Tragedy of Macbeth.

Olivia Colman și Jessie Buckley primesc nominalizări pentru interpretarea aceluiași personaj, în același film.

Olivia Colman, Jessie Buckley – Fiica ascunsă

Cele două joacă personajul Leda, din filmul lui Maggie Gyllenhaal, Fiica ascunsă (The Lost Daughter).

Foștii nominalizați recunoscuți de Academie pentru interpretarea aceluiași personaj, în același film sunt duo-ul din Titanic Kate Winslet și Gloria Stuart – ambele nominalizate la ceremonia din 1998, pentru interpretarea personajului Rose DeWitt Bukater, în filmul de succes al lui James Cameron – și Winslet, din nou, la ceremonia din 2002, pentru interpretarea personajului Iris Murdoch alături de Judi Dench (ea însăși nominalizată anul acesta pentru Belfast) pentru interpretarea unei versiuni mai în vârstă a aceluiași personaj, în Iris.

Cuplul din viața reală Kirsten Dunst și Jesse Plemons sunt ambii nominalizați la Oscar pentru În ghearele câinilor

Jesse Plemons, Kirsten Dunst - În ghearele câinilor
Jesse Plemons, Kirsten Dunst – În ghearele câinilor

Avem un cuplu la putere din The Power of the Dog: atât Kirsten Dunst, cât și Jesse Plemons, care joacă în filmul de western de la Netflix și sunt împreună în viața reală, au obținut nominalizări la premiile Oscar pentru film. Aceasta este prima nominalizare la Oscar pentru fiecare dintre ei.

Cei doi nu sunt singurul cuplu din viața reală care va ajunge pe covorul roșu al Oscarurilor ca o pereche de nominalizați: Penélope Cruz și Javier Bardem au primit ambii nominalizări la categoria Cea mai bună actriță pentru Madres pralelas, respectiv Cel mai bun actor pentru a Being the Ricardos.    

Lin-Manuel Miranda are o șansă la EGOT

După ce a câștigat trei premii Tony, trei Grammy și două Emmy-uri, compozitorul are o nouă șansă de a câștiga un premiu al Academiei cu Encanto, care a fost nominalizat la mai multe premii Oscar marți, inclusiv pentru cel mai bun cântec original – Dos Oruguitas.

O mulțime de actori din franciza Spider-Man au primit nominalizări

Andrew Garfield, Kirsten Dunst, J.K. Simmons
Andrew Garfield, Kirsten Dunst, J.K. Simmons

Una din marile surprize ale nominalizărilor de ieri, a fost numărul mare de actori care au jucat într-un film Spider Man de-a lungul timpului și care au ajuns pe listă. Andrew Garfield, care l-a interpretat pe însuși Omul-Păianjen în două filme și a reluat rolul într-un cameo în Omul-Păianjen: Niciun drum spre casă (Spider-Man: No Way Home) din 2021, a obținut o nominalizare pentru portretizarea compozitorului de teatru muzical Jonathan Larson, în Tick, Tick… Boom!

Kirsten Dunst, originala Mary Jane din filmele cu Tobey Maguire în rolul Omul-Păianjen, a primit, de asemenea, prima ei nominalizare la Oscar pentru rolul secundar din În ghearele câinilor (The Power of the Dog). Co-starul ei, Benedict Cumberbatch, a obținut o nominalizare pentru Cel mai bun actor, iar el joacă un rol crucial în cel mai recent film Spider-Man – Dr. Strange.

Apoi este laureatul cu Oscar, J.K. Simmons, care a obținut o nominalizare pentru interpretarea lui William Frawley în Being the Ricardos. El a jucat în mai multe filme din franciza Spider Man, înfățișându-l pe editorul/redactorul șef al Daily Bugle – J. Jonah Jameson, în filmele lui Sam Raimi, precum și în filmele mai recente ale MCU.

Entertainment Weekly, 8 februarie