Crima din Orient Express (Murder on the Orient Express ) din 2017 s-a dovedit a fi un mare succes în rândul publicului, care s-a înghesuit să vadă o distribuție stelară de suspecți, forfecați de regizorul / starul Kenneth Branagh, care l-a interpretat pe faimosul detectiv belgian Hercule Poirot. Branagh este acum din nou în spatele aparatului de filmat și în fața lui, reluându-l pe Poirot pentru Moarte pe Nil (Death on the Nile), adaptarea uneia dintre cele mai faimoase povești polițiste ale lui Agatha Christie. El a adunat o altă distribuție stelară de suspecți, de data aceasta blocați împreună nu într-un tren, ci pe un vapor cu aburi, care navighează pe Nil.
La fel ca Orient Express, care fusese anterior adaptată pentru marele ecran de Sidney Lumet, în 1974 și care a obținut mai multe nominalizări la Oscar, inclusiv una pentru Albert Finney în rolul lui Poirot, Moarte pe Nil a fost, de asemenea, transpusă într-un film plin de staruri, în 1978, cu Peter Ustinov în rolul lui Poirot. Este un mister cu multe substraturi, dar se concentrează pe granița dintre iubire și gelozie în rândul personajelor sale bogate și exact pe aceeași idee se axează și scenaristul Michael Green când ține în echilibru un ansamblu de roluri fascinante pentru actori, dintre care toți trebuie priviți drept suspecți-probabili pentru Poirot și mâna lui dreaptă, Bouc (Tom Bateman). Ca întotdeauna într-un whodunit semnat Christie, există o mulțime de posibilități cârmite cu măiestrie printre răsturnările de situație și întorsăturile intrigii.
În esență, este vorba despre luna de miere a lui Linnet Ridgeway (Gal Gadot) și a proaspătului ei soț, atrăgătorul Simon Doyle (Armie Hammer), care fusese anterior într-o relație cu Jacqueline de Bellefort (o splendidă Emma Mackey) care rămâne îndrăgostită de el, în ciuda faptului că i-a fost „furat” de cea mai bună prietenă. Ei sunt cu toții la bordul lui S.S. Karnak, împreună cu alți câțiva invitați la o sărbătorire veselă a tinerilor căsătoriți, întreruptă de crimă.
Alăturându-se paradei călătorilor frumos îmbrăcați și acoperiți de bijuterii se află mama lui Bouc, Euphemia, o pictoriță renumită (Annette Bening), un nou personaj pentru această versiune. Russell Brand este Linus Windlesham, un medic aristocrat și odinioară logodnicul lui Linnet. La bord îl avem și pe vărul lui Linnet, avocatul Andrew Katchadourian (Ali Fazal); camerista ei Louise (Rose Leslie); și nașa ei Marie Van Schuyler, care este oarecum controversată din cauza tendințelor ei comuniste recent descoperite, la bord cu asistenta și companioana ei, doamna Bowers. În versiunea din 1978, această pereche a fost interpretată cu măiestrie de Bette Davis și Maggie Smith. Ștacheta este ridicată destul de sus, dar Jennifer Saunders și Dawn French fac o treabă grozavă. Sophie Okonedo este Salome Otterbourne, o cântăreață de jazz înfocată, tocmită să cânte la nunta egipteană, iar Letitia Wright este nepoata și impresara ei, Rosalie Otterbourne.

Totul se complică așa cum ne-am putea aștepta, dar acesta este cu adevărat genul de divertisment de modă veche pentru marele ecran, care sperăm să atragă publicul în număr mare la cinematograf; Branagh s-a asigurat că sunt bifate toate punctele de atracție așteptate, făcând echipă din nou cu mulți dintre colaboratorii lui de multă vreme, inclusiv cei care au lucrat la Belfast, candidatul lui la Oscar.
Gadot pare că s-a născut pentru rol, iar Branagh însuși pare că se distrează de minune în rolul titular al lui Poirot. De la filmări (lansarea filmului a fost amânată din cauza pandemiei), Hammer a fost implicat în scandaluri personale care i-au afectat cariera, mergând chiar până la refilmări pentru a-l îndepărta dintr-un alt film. Aici personajul lui Simon, deși important, face parte dintr-un ansamblu mai mare și ar fi fost imposibil de înlocuit. Disney a ales să meargă înainte, și Hammer este bun, chiar dacă nu deosebit de memorabil în rol. Agatha Christie este adevărata vedetă și atracția la box office în acest caz.
Pete Hammond, Deadline, 7 februarie
Moarte pe Nil (Death on the Nile) este distribuit de Forum Film Romania și are premiera în cinematografe, pe 11 februarie
I always enjoyed this particular Hercule Poirot mystery Murder On The Nile.
LikeLike
I must say that I love everything Agatha Christie. So undoubtedly I’m going to enjoy this one. It looks so glamorous.
LikeLike
Sper sa ajung sa il vad cat de curand 🙂 Ce lunga a fost asteptarea aceasta…
Pentru mine varianta cu Peter Ustinov a fost cea mai reusita. Sunt curioasa cum se va masura performanta lui Branagh (minus mustata) – plus noul cast.
Am fost placut surprinsa de coloana sonora – au folosit o melodie (clasica) a lui Depeche Mode. 🙂 Amintiri, amintiri!
LikeLike
Povestea este aceeași. N-are cum să nu fie reușit filmul lui Branagh, mai ales că are și el o distribuție simpatică. Dar filmele de altădată au așa… ceva… înțeleg ce vrei să spui. 🙂 Și eu sunt mare fan al filmelor cu Peter Ustinov.
LikeLiked by 1 person
Oh, da. E clar că merită văzut. Trecut pe listă. 🙂
LikeLike
High five! 🙂 L-am pus pe listă sus de tot. Îl aștept de secole. 🙂
LikeLiked by 1 person
„M-aș” risca să văd o variantă nouă Agatha Christie. Sper să-i fi păstrat linia, și nu să-l fi umplut și pe filmul ăsta de sex și alte modernisme.
LikeLike
Ah, nu cred că și-au bătut joc de materialul sursă. Nu-i stilul lui Branagh. Uită-te cu încredere.
LikeLiked by 1 person
Să știi 🙂
LikeLike
Moarte pe Nil e preferata mea, dintre cărțile Agathei Christie și văd că nu numai a mea, de îndată ce continuă să apară ecranizări. Cu siguranță, îmi va plăcea. M-am bucurat s-o văd în clip pe Wonder Woman 🙂 Îți mulțumesc pentru vestea bună, Jo! ❤️
LikeLike
Aud că Gal Gadot este foarte bună în rol. Și nu numai ea. Într-adevăr un film de văzut.
LikeLiked by 1 person
Am vazut si revazut ecranizari dupa romanele A.C. si nu ma satur! 🙂 Cand/daca voi avea ocazia, il voi vedea si pe acesta. Sper sa nu-l fi “modificat” cu prea mult sex si “diversitate” .
LikeLike
Nu ești singura care are astfel de temeri, dar de data asta cred că-ți faci griji neîntemeiate. Branagh este un cineast serios.
LikeLiked by 1 person
Cred ca filmul merita trecut pe lista de vizionari.
LikeLike
Fără îndoială!
LikeLike
Cu ceva ani in urma, cartea aceasta m-a inspirat in niste jocuri.
Mi-a facut placere sa le reiau:
https://suzanamiu.blogspot.com/2017/05/parfumul-citatelor-favorite-17-clubul.html
Multumesc pentru reamintire si sper sa fie un film pe masura romanului!
Un weekend fascinant, Jo!
LikeLike
Foarte simpatic acest joc al citatelor. Mai înveți una-alta. Am participat și eu cu un citat din Agatha Christie. 🙂 Duminică plăcută.
LikeLiked by 1 person
Am vizionat Moarte pe Nil inainte de Marry Me si mi-a placut mai putin.
Dar m-a surprins in mod placut, este mai bine realizat decat ma asteptam.
Mi-a placut ca explica mustata enorma a lui Poirot (cea purtata de Branagh. Este o trimitere la WW1 si la una dintre bataliile cele mai importante. Si Sud Africani au participat in ea.
Filmarile sunt extraordinare, felul in care folosesc luminile, decorul, camera view – sper sa le aduca un Oscar. Dar la un moment dat am avut senzatia de SGI…
Nu-mi amintesc muzica din vizionarea filmului, dar mi-o amintesc din trailer.
Branagh a fost un Poirot mai bun ca-n ecranizarea precedenta.
Annette Benings a fost fenomenala.
Gal Gadot cam rigida in rolul lui Linnet.
Si m-am gandit tot filmul de unde o stiu pe Dawn French – am recunoscut-o dupa ochi.
Mi-a placut cat de bine au capturat atmosfera vremii. Dar asta merge mana in mana cu cinematografia.
Cu toate ca Branagh si-a luat o anume libertate spre finalul filmului, cred ca este greu sa transformi o poveste clasica in ceva nou si sa multumesti TOT publicul 🙂
Dar nu-mi pare rau ca l-am vazut si l-as recomanda.
LikeLike
Ah! Acum citesc că ai văzut Moarte pe Nil. Exact la mustață mă refeream când ziceam că a inventat una-alta. 🙂 Și personajul Bouc înțeleg că n-ar fi trebuit să existe. 🙂 De-abia aștept să-l văd și eu. Din ce spui mai sus sunt multe lucruri care or să-mi placă.
LikeLiked by 1 person
De Bouc exact nu-mi amintesc daca era in roman sau nu, desi in ecranizarea aceasta are un sens sa fie inclus, si ea si el.
Dar filmarile sunt fantastice. L-as revedea pentru ele 🙂
LikeLike
Din câte am înțeles, Bouc a fost in Orient Express și l-a inserat Branagh și aici, împreună cu mămica. Dacă zici că prezenta lui are noimă, atunci a luat o decizie bună.
LikeLiked by 1 person
Va trebui s-o recitesc pe Christie. 🙂
LikeLike
Eu nu mai țin minte nici cât îți amintești tu. Poate ar trebui să mă apuc și eu de recitit. 🙂
LikeLike