Crima din Orient Express (Murder on the Orient Express ) din 2017 s-a dovedit a fi un mare succes în rândul publicului, care s-a înghesuit să vadă o distribuție stelară de suspecți, forfecați de regizorul / starul Kenneth Branagh, care l-a interpretat pe faimosul detectiv belgian Hercule Poirot. Branagh este acum din nou în spatele aparatului de filmat și în fața lui, reluându-l pe Poirot pentru Moarte pe Nil (Death on the Nile), adaptarea uneia dintre cele mai faimoase povești polițiste ale lui Agatha Christie. El a adunat o altă distribuție stelară de suspecți, de data aceasta blocați împreună nu într-un tren, ci pe un vapor cu aburi, care navighează pe Nil.

La fel ca Orient Express, care fusese anterior adaptată pentru marele ecran de Sidney Lumet, în 1974 și care a obținut mai multe nominalizări la Oscar, inclusiv una pentru Albert Finney în rolul lui Poirot, Moarte pe Nil a fost, de asemenea, transpusă într-un film plin de staruri, în 1978, cu Peter Ustinov în rolul lui Poirot. Este un mister cu multe substraturi, dar se concentrează pe granița dintre iubire și gelozie în rândul personajelor sale bogate și exact pe aceeași idee se axează și scenaristul Michael Green când ține în echilibru un ansamblu de roluri fascinante pentru actori, dintre care toți trebuie priviți drept suspecți-probabili pentru Poirot și mâna lui dreaptă, Bouc (Tom Bateman). Ca întotdeauna într-un whodunit semnat Christie, există o mulțime de posibilități cârmite cu măiestrie printre răsturnările de situație și întorsăturile intrigii.

În esență, este vorba despre luna de miere a lui Linnet Ridgeway (Gal Gadot) și a proaspătului ei soț, atrăgătorul Simon Doyle (Armie Hammer), care fusese anterior într-o relație cu Jacqueline de Bellefort (o splendidă Emma Mackey) care rămâne îndrăgostită de el, în ciuda faptului că i-a fost „furat” de cea mai bună prietenă. Ei sunt cu toții la bordul lui S.S. Karnak, împreună cu alți câțiva invitați la o sărbătorire veselă a tinerilor căsătoriți, întreruptă de crimă.

Alăturându-se paradei călătorilor frumos îmbrăcați și acoperiți de bijuterii se află mama lui Bouc, Euphemia, o pictoriță renumită (Annette Bening), un nou personaj pentru această versiune. Russell Brand este Linus Windlesham, un medic aristocrat și odinioară logodnicul lui Linnet. La bord îl avem și pe vărul lui Linnet, avocatul Andrew Katchadourian (Ali Fazal); camerista ei Louise (Rose Leslie); și nașa ei Marie Van Schuyler, care este oarecum controversată din cauza tendințelor ei comuniste recent descoperite, la bord cu asistenta și companioana ei, doamna Bowers. În versiunea din 1978, această pereche a fost interpretată cu măiestrie de Bette Davis și Maggie Smith. Ștacheta este ridicată destul de sus, dar Jennifer Saunders și Dawn French fac o treabă grozavă. Sophie Okonedo este Salome Otterbourne, o cântăreață de jazz înfocată, tocmită să cânte la nunta egipteană, iar Letitia Wright este nepoata și impresara ei, Rosalie Otterbourne.

Moarte pe Nil
Moarte pe Nil

Totul se complică așa cum ne-am putea aștepta, dar acesta este cu adevărat genul de divertisment de modă veche pentru marele ecran, care sperăm să atragă publicul în număr mare la cinematograf; Branagh s-a asigurat că sunt bifate toate punctele de atracție așteptate, făcând echipă din nou cu mulți dintre colaboratorii lui de multă vreme, inclusiv cei care au lucrat la Belfast, candidatul lui la Oscar.

Gadot pare că s-a născut pentru rol, iar Branagh însuși pare că se distrează de minune în rolul titular al lui Poirot. De la filmări (lansarea filmului a fost amânată din cauza pandemiei), Hammer a fost implicat în scandaluri personale care i-au afectat cariera, mergând chiar până la refilmări pentru a-l îndepărta dintr-un alt film. Aici personajul lui Simon, deși important, face parte dintr-un ansamblu mai mare și ar fi fost imposibil de înlocuit. Disney a ales să meargă înainte, și Hammer este bun, chiar dacă nu deosebit de memorabil în rol. Agatha Christie este adevărata vedetă și atracția la box office în acest caz.

Pete Hammond, Deadline, 7 februarie

Moarte pe Nil (Death on the Nile) este distribuit de Forum Film Romania și are premiera în cinematografe, pe 11 februarie