Filmarea lungmetrajului Netflix, Against The Ice nu a fost o sarcină simplă, așa cum povestesc într-un interviu pentru Deadline, starurile Nikolaj Coster-Waldau și Joe Cole și regizorul Peter Flinth, la Festivalul de Film de la Berlin.

Against the Ice (Netflix)
Against the Ice (Netflix)

Against The Ice, care are premiera la Festivalul Internațional de Film de la Berlin pe 15 februarie, îi are în rolurile principale pe Nikolaj Coster-Waldau (Game Of Thrones) și Joe Cole (Peaky Blinders) care interpretează doi membri ai unei expediții daneze adevărate (Expediția Alabama) între 1906 și 1908, care a căutat să demonstreze că Groenlanda era o singură insulă (lucru contestat de SUA), traversând-o pe jos și cu sania.

Coster-Waldau îl interpretează pe Ejnar Mikkelsen, un căpitan experimentat, în timp ce Cole îl interpretează pe Iver Iversen, un mecanic care se oferă voluntar pentru călătoria periculoasă, în ciuda lipsei de experiență.

Pentru a surprinde esența misiunii periculoase și, uneori, aparent sinucigașă, echipa de filmare, condusă de regizorul Peter Flinth, a optat să utilizeze ecranul verde (pentru efecte speciale) cât mai puțin, bazându-se în schimb pe filmări pe gheață și zăpadă adevărată (Islanda în loc de Groenlanda).

Acest efort a dus la o filmare plină de incidente și momente păroase, așa cum  povestesc ei pentru Deadline. De la lupta cu un campion de judo la categoria grea care înlocuia un urs polar generat pe calculator, până la faptul că au fost blocați pe un ghețar în timpul unei furtuni de zăpadă, experiența nu a fost o sarcină simplă, dar s-a dovedit însuflețitoare pentru vedetele sale.

Coster-Waldau vorbește și despre reuniunea cu tatăl său din Urzeala tronurilor (Game Of Thrones) – Charles Dance – pentru filmare, în timp ce Cole dezvăluie că nu a vizionat niciodată serialul epic de la HBO.

Deadline: În ce măsură erați familiarizați cu Expediția Alabama înainte de a face acest film?
Nikolaj Coster-Waldau: Nu știam nimic despre asta. Peter mi-a trimis cartea, „Two Against the Ice” de Ejnar Mikkelsen, cu ani în urmă. Primul film pe care l-am făcut când eram la școala de teatru a fost un scurtmetraj cu Peter și am rămas prieteni de atunci. Am fost uimit de carte. Am mai văzut povești de supraviețuire în condiții extreme, dar Mikkelsen scrie într-un fel aparte, iar  dragostea pe care o avea pentru Iversen reiese, cu adevărat, din carte.

Este o poveste binecunoscută în Danemarca?
Peter Flinth: Nu, nu este. Nu mulți oameni știu despre ei, nu sunt mari eroi naționali. A fost interesant de aprofundat.

Se pare că ați filmat în niște condiții deosebit de grele. Filmul este efectiv cu doi actori, cum ați construit acea dinamică, acea chimie fără să vă fi întâlnit în prealabil?
Coster-Waldau: De la început am vrut să filmăm totul în locație, să folosim elementele naturale. Nu am vrut să facem multe lucruri generate pe calculator. Toate scenele de exterior sunt în aer liber. N-a trebuit să ne batem capul cu interpretarea, deoarece reacționezi la condițiile atmosferice tot timpul. Nu se știe niciodată cum e cu dinamica asta, cu chimia dintre actori; se vorbește despre asta tot timpul, dar dacă ești față în față cu un actor bun, poți interpreta. Nu mi-a fost niciodată frică de chimia proastă, mi-e frică de actori proști, dar asta-i o altă poveste.

Cole: Toată vorbăria asta despre chimie nu are sens pentru mine. Dacă ai actori buni, care reușesc să aducă personajele la viață, atunci iese un film bun. Lucruri precum verificarea chimiei la audiții mă deranjează.

Flinth: Este și o chestiune de profesionalism. Când ești acolo și te lovește în față un vânt rece ca gheața, un actor profesionist va spune: „OK, hai să mai tragem o dublă”, și te motivează și pe tine să dai totul. De asta e nevoie când faci un astfel de film. Trebuie să vă mulțumesc amândurora atât de mult.

Spuneți-ne mai multe despre provocările filmării în acele condiții extreme.
Flinth: A trebuit să fim salvați de pe un ghețar…

Coster-Waldau: A fost o nebunie. Eram pe un ghețar din Islanda, venea o furtună, dar ne-au tot spus că se va calma până la prânz. A devenit din ce în ce mai puternică, nu ne mai puteam ridica în picioare, a fost un vânt comparabil cu un uragan. La prânz trebuia să intrăm într-o colibă, lucrurile zburau în jur, geamurile de la o dubiță s-au spart de la izbiturile pietrelor. Eram 50-60 de oameni strânși laolaltă și a trebuit să facem un apel nominal să ne asigurăm că suntem cu toții acolo, pentru că dacă nu eram, ar fi trebuit să trimitem echipe de salvare.

Și s-a mai întâmplat ceva. Am avut câini… nu sunt actori, sunt foarte dificili. La sfârșitul unei zile aveam o scenă în care trebuia să trecem cu sania peste niște stânci, am pierdut controlul, nu sunt foarte mândru de asta. Tot echipajul de filmare era acolo, iar câinii și săniile veneau spre ei în viteză. Dresorul câinilor a sărit în sanie, strigându-mi vorbe de ocară. Nimeni nu a fost rănit, din fericire și arată incredibil. În audio original se pot auzi toate țipetele.

Ca actori, a fost deosebit de solicitant din punct de vedere fizic, să stați atât de mult în frig?
Cole: Da, este incomod să mergi din greu prin zăpada înaltă ore în șir, dar asta face parte din întreaga experiență. N-ai vrea să schimbi nimic, ușurează munca unui actor, nu trebuie să faci atât de mult actorie, trebuie doar să trăiești totul. Iar să fii acolo săptămâni la rândul fără nimeni altcineva în afară de echipa de filmare a fost cu adevărat special. În zilele în care nu lucram, mergeam în drumeții lungi și îi trimiteam lui Nikolaj coordonatele, spunându-i că dacă nu mă întorc în cinci ore, e o problemă. N-am fost niciodată în pustietate, complet pe cont propriu, atât de mult timp. A fost o metodă interesantă să mă identific cu acele personaje.

În ceea ce mă privește, scena cu ursul a fost cea mai bună scenă de molestare de la The Revenant: Legenda lui Hugh Glass încoace – cum ați filmat-o?
Coster-Waldau: M-am ales cu o mică comoție în acea zi. L-au atras în proiect pe campionul islandez la judo la categoria grea, care lucrează și ca cascador. El era ursul. În ziua aceea, mi-am dorit să arate cât mai bine, așa că i-am făcut semn cu capul să atace și nu s-a dat în lături de la nimic, m-a aruncat ca pe o păpușă de cârpă. Un om foarte puternic. Am văzut rola cu aceste scene și sunt eu și un tip într-un costum maro, cu o mască ciudată de urs. Pare ridicol. Acum [cu CGI], este incredibil.

Unde-i un cascador când ai nevoie de el?
Coster-Waldau: Da exact, asta ziceam și eu…

Flinth: Am încercat să conving pe toată lumea să filmeze cu un urs polar adevărat. Văzusem un film cu Max Von Sydow din anii 1980, în care unul dintre membrii expediției se luptă cu un urs polar adevărat și au filmat totul; arată foarte bine, dar nu ai putea face asta în ziua de azi.

Coster-Waldau: Nu glumește

Sunteți doar în câteva scene împreună, dar cum a fost să joci din nou cu tatăl tău din Game Of Thrones [Charles Dance]?
Coster-Waldau: A fost fantastic. L-am contactat și i-am spus că vreau să apară în film. El mi-a spus [îl imită perfect pe Charles Dance]: „îmi ceri o favoare dragă?” A spus că vine în Islanda, aveam nevoie de prezența lui pentru acele scene. Iar acum filmează din nou în Islanda cu sania trasă de câini.

Tom Grater, Deadline, 15 februarie

Against The Ice va avea premiera la Netflix, pe 2 martie.