Adaptarea best-seller-ului lui Karen McManus, o poveste polițistă cu adolescenți, urmărește patru elevi de liceu care sunt suspectați de crimă, după ce un al cincilea elev a murit în timpul detenției școlare.

Unul dintre noi minte (Netflix)
Unul dintre noi minte (Netflix)

Unul dintre noi minte (One of Us Is Lying) este un pic Școala de sâmbătă (The Breakfast Club), un pic Gossip Girl, un pic Micuțele mincinoase (Pretty Little Liars) și este foarte conștient de faptul că se bazează pe formule și stereotipuri care au apărut cu mult înainte – personajele bifează în mod regulat numele altor emisiuni, filme și genuri, inclusiv horror și true crime. Dar admiterea clișeelor la care apelează nu este același lucru cu transcenderea lor, iar rezultatul acestui melanj este un serial polițist pentru adolescenți care este constant antrenant, dar niciodată grozav.

Bazat pe cartea lui Karen McManus, drama începe în prima zi de școală cu o postare tentantă pe About THAT – un blog care scoate la iveală rufele murdare ale școlii, scris de mizantropul proscris Simon (Mark McKenna) – promițând dezvăluiri iminente despre patru elevi al căror nume este specificat. Înainte ca Simon să-și țină promisiunea, însă, ajunge în detenție școlară. Și înainte ca detenția să se termine, el moare din cauza unei reacții alergice, ceea ce polițiștilor li se pare că ar fi omucidere.

Suspiciunea se îndreaptă rapid asupra celor patru elevi care erau alături de el când a murit – fiecare dintre ei are un secret care le-ar putea distruge viitorul și fiecare dintre ei avea motive să se teamă că va fi dat în vileag în următoarea postare a lui Simon. O avem pe Bronwyn (Marianly Tejada), studenta heterosexuală care s-ar putea să nu fie atât de ingenuă pe cât pare; Cooper (Chibuikem Uche), jucător-vedetă de baseball, care încă n-a recunoscut că este gay; Addy (Annalisa Cochrane), majoreta care își înșală prietenul îndelungat; și Nate (Cooper van Grootel), traficantul de droguri a cărui următoare infracțiune l-ar putea aduce după gratii.

În ciuda tuturor intrigilor senzaționale sugerate de această premisă, arma secretă a lui Unul dintre noi minte este mai subtilă. Creatorul serialului – Darío Madrona (Elite) ține în frâie cu pricepere ritmul unui mister polițist, oferind răsturnări de situații și indicii cu o ritmicitate suficient de constantă pentru a împiedica atenția telespectatorului să rătăcească prea departe – dar suficient de înceată încât fiecare nouă dezvăluire să aibă timp să fie aprofundată. Și totuși, Unul dintre noi minte  nu reușește să aprindă acea scânteie specială, care să-l deosebească de toate celelalte povești polițiste și drame pentru adolescenți – o subversiune sau aprofundare a formulelor pe care le folosește, niște fațete distorsionate care să zguduie temeinicia lui ingenioasă.

Serialul decurge aproape constant într-o dispoziție acrișoară, mohorâtă, cu puține momente fie de lejeritate, fie de durere cruntă. (O excepție neașteptat de adorabilă ar fi conversațiile ocazionale ale lui Nate cu animalul de companie – o iguana.) Culorile sunt frumoase, dar estompate, de parcă ar fi fost supuse unui filtru Instagram deosebit de agresiv, iar interpretările sunt în ton, la fel de reținute. Aceste alegeri artistice îi conferă lui Unul dintre noi minte o artificialitate care, să fim corecți, pare potrivită pentru un serial despre oameni care încearcă cu disperare să ascundă adevărurile neplăcute despre ei înșiși. Dar, de asemenea, asta-l face să pară distant din punct de vedere emoțional.

Acest cusur nu este insurmontabil. Cu toate punctele forte pe care le are, Unul dintre noi minte se încadrează perfect în acea categorie de seriale în flux, pe care s-ar putea să-l vezi în întregime într-un week-end, fără să vrei. Povestea avansează în ritm alert, iar personajele sunt destul de simpatice, chiar dacă nu îndeajuns de interesante pentru a fi iubite. Dar fără nici o bizarerie notabilă sau perspective aprofundate (sau măcar un singur personaj pe care să adori să-l urăști sau de care să te îndrăgostești), este, de asemenea, un serial care s-ar putea să ne dispară din memorie de îndată ce l-am terminat. Poate că Nate, Cooper, Bronwyn și Addy chiar au profunzimi ascunse. Dar serialul în care se află are doar o suprafață netedă, lucioasă.

Angie Han, The Hollywood Reporter, octombrie 2022

Unul dintre noi minte  (One of Us Is Lying) va avea premiera la Netflix, pe 18 februarie.

Advertisement