Noul film Dog: Un câine de legendă (Dog) este în esență o oră și trei sferturi în care Channing Tatum se învârte de colo-colo cu un câine – și, haideți să fim sinceri, pentru mulți dintre noi, asta este suficient. Starul din Mike meseriașu’ (Magic Mike) a jucat alături de frumuseți precum Rachel McAdams, Amanda Seyfried și Mila Kunis la vremea lui, dar aici este posibil să-și fi găsit, în sfârșit, egalul pe ecran: un Malinois Belgian pe nume Lulu, care a servit în armată în Afganistan și pe care Jackson Briggs, militarul american interpretat de Tatum, trebuie acum s-o ducă cu mașina, aproximativ 2.500 de kilometri, la înmormântarea dresorului ei. Desigur, o parte semnificativă a atracției filmului constă pur și simplu în admirarea acelei fiare magnifice, în toată splendoarea ei vizuală: ochii expresivi, abdomen suplu, protuberanța nobilă a feselor. Și apoi mai este și câinele, care este, de asemenea, o frumusețe.
Tatum este atât vedetă, cât și co-regizor aici: partenerul său în ultimul rol este Reid Carolin, scenaristul filmelor Mike meseriașu’ și, prin urmare, cineva care a precizat cu mult timp în urmă, detaliile sex-appeal-ului actorului principal. Călătoria îndelungată de la o bază militară din statul Washington, la un cimitir din Arizona rurală îi oferă lui Tatum ocazia de a-și pune în valoare fiecare nuanță de armăsar ștrengar-dar-sensibil din repertoriul lui, în timp ce are de-a face cu diverși indivizi excentrici, pe care el și Lulu îi întâlnesc pe drum: o pereche de tămăduitori tantrici, un polițist fost militar răutăcios, un cultivator de canabis paranoic și soția lui înzestrată psihic.
În San Francisco, avem o scenă care nu ar fi părut deplasată într-o comedie de studio din anii 1990: Tatum se îmbracă în uniformă și se preface orb pentru a obține prin vicleșug un apartament gratuit într-un hotel de lux, numai pentru a fi dat afară câteva ore mai târziu, când Lulu observă în hol un bărbat în ținută tradițională arabă, apoi îl trântește la podea și își înfige colții în brațul lui.

Asemenea trucuri dau un impuls regulat energiei firului narativ emoțional principal, care urmează conștientizarea treptată a lui Jackson, că această creatură aflată în grija lui temporară este oarecum un spirit înrudit – curajoasă și feroce, dar și marcată de experiențele din teatrul de război și dornică de mângâieri și plimbări lungi la apus. Tatum este el însuși iubitor de câini – Lulu, care este de fapt interpretată de trei cățele diferite, poartă numele îndrăgitei lui corcituri Pit Bull-Catahoula, care a murit în 2018 – iar atracția dintre om și câine este caldă și evident neprefăcută. Scenariul lui Carolin și Brett Rodriguez trece în revistă cele mai multe dintre metaforele lacrimogene la care te-ai aștepta, pe unele cu mai mult succes decât altele – așa cum zice proverbul, trucurile noi nu sunt tocmai punctul forte al acestui film.
Dar ceea ce s-ar putea numi momentul culminant à la Greyfriars Bobby (câinele din Edinburg, secolul XIX, care a păzit timp de 14 ani mormântul stăpânului n.tr.) este pus în scenă cu o sensibilitate surprinzătoare, iar spectatorii care au plătit pentru ca inimile să le fie încălzite și apoi să le fie frânte de loialitatea canină cu ochi triști, nu se vor simți trădați.
Robbie Collin, The Telegraph, 15 februarie
Dog: Un câine de legendă (Dog) este distribuit de Ro Image 2000 și are premiera în cinematografe, pe 18 februarie
Abia aștept să-l văd!
LikeLike
Wow! În sfârșit ți-am atras atenția cu ceva. Ce anume te interesează? Câinele? Sau Channing Tatum? 🙂
LikeLiked by 1 person
Evident, câinele! 😀
LikeLike
Mă amuză și Channing Tatum, dar, da, fără îndoială câinele e atracția principală aici. Nu știam că ești dog-lover. Aș vrea să citesc despre asta în poeziile tale.
LikeLiked by 1 person
Într-o zi…poate!
LikeLiked by 1 person
Delicios film pare sa fie!
Daca moare cainele (in film) cer banii inapoi! 😀
Multumesc, Jo!
LikeLike
Să știi că și eu am o strângere de inimă în privința asta. Mi-a rămas agățată de creier o informație citită pe undeva… dar poate e numai în imaginația mea. Nu pare genul de film care să se termine cu lacrimi.
LikeLike
Cred ca putini sunt aceia care stiu ca si un catel poate avea PTSD, post traumatic stress disorder. Si multi caini care au luptat in Afghanistan s-au intors cu aceasta problema.
Sper ca acest film sa sensibilizeze publicul. Ma bucur ca l-au realizat.
Cainii din rasa Belgian Malinois sunt cei mai usor de antrenat pentru lupta, fiind mai subtirei decat un caine din rasa Lup German, dar la fel de puternici.
LikeLike
Tu ești întrucâtva expertă. Imi amintesc de cartea ta pe tema asta. ❤️ Eu însămi sunt înduioșată de proiect și cred că o să-mi placă foarte mult filmul. Sunt convinsă că ai dreptate în privința PTSD-ului la câini, mai ales la niște exemplare atât de inteligente.
LikeLiked by 1 person