Mama din Crescuți de lupi se mândrește cu o gamă uluitoare de abilități cu care să-și protejeze copiii, dar de ce nu se pot uita oamenii în ochii unui Necromant?

Crescuți de lupi (HBO)
Crescuți de lupi (HBO)

Crescuți de lupi (Raised by Wolves) Sezonul 2 insistă pe întrebări filozofice, Mama și Tata învățând că controlul asupra credințelor oamenilor este o sarcină din ce în ce mai perfidă și dificilă. Problemele ridicate de insubordonarea locuitorilor lui Kepler-22b le îngreunează sarcina de a-și crește copiii, ceea ce conduce la ciocniri între androizi și oamenii dezobedienți, atât Mama, cât și Tata fiind prezentați ca entități aproape invincibile în aceste confruntări. Această afirmație este deosebit de relevantă pentru Mama, Necromantul fiind conceput pentru a extermina populații întregi, dacă ea consideră că este necesar.

Necromanții au fost proiectați inițial de piosul Mithraic, care a construit androizii folosind imagini biblice, asemănătoare cu imaginile îngerilor.

Suntem informați destul de devreme în Crescuți de lupi că Necromanții înmagazinează puteri în ochii lor, motiv pentru care oamenii nu se pot uita direct la ei. Ochii Necromanților emit vibrații sonore care îi fac pe oameni să explodeze, contactul vizual direct sporind această putere, așa cum aflăm din Sezonul 1, episodul 2. Marcus (Travis Fimmel) și doi cercetași sunt capturați de Mama, cei doi cercetași iau foc de îndată ce au contact vizual cu ea. Marcus, în schimb, reușește să-și ferească ochii și să scape de puterile Mamei. Mai mult decât atât, puterea din ochii Necromanților nu este menită doar pentru a distruge, Mama reactivându-l pe Tata prin contact vizual în același episod.

Iar această putere oculară a androizilor se datorează creatorilor lor, mitraicii. Mitraicii au impregnat schițele Necromanților cu ideile lor despre credință, imaginându-i pe androizi ca entități din altă lume, asemănătoare îngerilor. În Biblie se spune că îngerii sunt ființe prea pure pentru a le putea privi în mod direct, ochii oamenilor izbucnind în flăcări dacă încearcă să aibă contact vizual cu ei. Mitraicii s-au folosit de această abilitate a Necromanților ca propagandă de război, considerând că misiunea lor este îndreptățită, în numele unicului lor zeu Sol.

Charles Cameron, ScreenRant, 19 februarie