Istoricii probabil s-ar distra pe cinste despicând firul în patru legat de Vikingii: Valhalla (Vikings: Valhalla), noul serial epic de la Netflix. Noi ceilalți ne putem bucura de serial așa cum este: o aventură lubrică, cu un scenariu à la Hollywood și o distribuție de masculi războinici, care arată de parcă tocmai ar fi ieșit din mâinile hair-stylist-ului.

Este un spin-off al originalului Vikings, care a rulat timp de șase ani pe canalul History și la Amazon Prime, dar nu trebuie să-l fi urmărit pentru a viziona Vikings: Valhalla. Acțiunea este plasată 100 de ani mai târziu, începând Æthelred al II-lea cel Șovăielnic, care-i ucide pe danezii din Anglia, în masacrul de ziua Sf. Brice. Asta trezește dorința de răzbunare a vikingilor, conduși de regele Knut cel Mare.

Comparațiile cu Urzeala tronurilor (Game of Thrones) sunt inevitabile, dar nu este deloc asemănător: fără dragoni, fără nuditate, fără prea mare complexitate. Mai curând este mai aproape de Robin Hood: Prințul hoților (Robin Hood: Prince of Thieves), dar fără glume. Scenaristul este Jeb Stuart, din filmografia căruia fac parte Greu de ucis (Die Hard) și Evadatul (The Fugitive). Personajele spun lucruri precum: „Nu mă opresc până nu mă răzbun!” O femeie dezvăluie că este într-o misiune de a-l găsi pe bărbatul malefic care a violat-o… și ce să vezi? El este următoarea persoană pe care-i pică ochii.

Un personaj cheie este Prințul Harald, interpretat de Leo Suter (pe care-l știm din dramele de epocă Bâlciul deșertăciunilor – Vanity Fair și Beecham House), un erou pachet de mușchi, cu păr minunat și bronz perfect. Suter este englez, actorul care îl interpretează pe Knut este din Țara Galilor, în timp ce restul distribuției este de pe tot globul și toți își dau cu părerea despre cum ar suna un accent viking. De fapt, nu contează, pentru că Netflix are în vedere un succes global și cea mai mare parte a lumii îl va viziona cu subtitrare. Există, de asemenea, o mulțime de figuranți a căror replică unică este „ahuughghh” când iau o săgeată între omoplați.

După un prim episod cu ritm alert, intriga începe să tărăgăneze, mai ales când se concentrează pe un personaj feminin, Freydís Eiríksdóttir (Frida Gustavsson), din Scandinavia, în timp ce acțiunea principală are loc în Anglia. Vikingii: Valhalla este mult mai bun atunci când ne oferă scene de luptă sau mașinațiuni care-l implică pe fiul aspru al lui Æthelred, Edmund Braț-de-Fier, și pe văduva șireată, Emma a Normandiei.

Vikingii: Valhalla (Netflix)
Vikingii: Valhalla (Netflix)

Majoritatea personajelor se bazează pe figuri istorice reale (deși, în numele diversității, au schimbat genul regelui norvegian Haakon Sigurdsson, făcându-l o femeie de culoare). Probabil Vikingii: Valhalla va spori interesul pentru istoria vikingilor, Google se va înroși de căutări legate de oamenii și evenimentele descrise de serial. Și cred că ar fi interesant de aflat cât de des își spălau vikingii părul.

Anita Singh, The Telegraph, 21 februarie

Vikingii:Valhalla (Vikings: Valhalla) va avea premiera la Netflix, pe 25 februarie.