Patru nominalizări la Premiile Oscar 2022, inclusiv pentru Cel mai bun film.

Guillermo del Toro ne oferă o melodramă noir spectaculoasă, cu interpretări înfiorător de plăcute și răsturnări de situație ciudate. El ne arată că, în ciuda refrenului vechi (there’s no business like showbusiness), sunt, de fapt, câteva afaceri precum showbiz-ul: psihanaliza și criminalitatea. Del Toro ne conduce într-un carnaval al spaimei cu dragostea lui obișnuită pentru fantastic și halucinant, cu aceeași adorație pentru epoca de aur clasică americană și câteva spasme de violență și horror-corporal. Din fericire, totuși, fără latura supranaturală care uneori amenință să-i copleșească filmele cu pretențiozitate.

Aleea groazei (Nightmare Alley) este adaptarea romanului din 1946, al lui William Lindsay Gresham, care a fost extrem de fascinat de carnavaluri, circuri, artiști ambulanți și magicieni, cu licărul lor ciudat de ocultism. (Ar trebui să ne dea de gândit că, după divorț, fosta soție a lui Gresham, Joy Davidman, s-a mutat în Anglia și s-a măritat cu CS Lewis.) „Nightmare Alley” a fost ecranizat prima dată în 1947, cu Tyrone Power în rolul principal, iar acum este Bradley Cooper cel care preia rolul bântuitului, sumbrului Stan Carlisle, un tip fără bani și cu un trecut violent, care trebuie să dispară pentru o vreme.

Stan dă peste un carnaval ambulant, unde cea mai uluitoare atracție este o casă bântuită, care-i cufundă pe cei care se încumetă să intre într-un infern de coșmar gen Judecata de Apoi, un fagure hidos de ochi holbați. Stan constată că băieții cu chip dur, ascuțit care conduc lucrurile pot folosi întotdeauna oameni ca el să ajute la munca grea și murdară, plătită cu câțiva dolari și fără să pună întrebări. Dar Stan este o treaptă deasupra vagabonzilor și rataților obișnuiți; este un tip promițător, cu maniere agreabile și o minte iscoditoare și este intrigat de numărul de citirea gândurilor susținut de Zeena (Toni Collette) și de soțul ei bețiv Pete (David Strathairn). Instantaneu, Stan prinde arta cititului gândurilor: să învețe codurile verbale secrete care îi sunt furnizate de partenera lui, dar și să-și folosească spiritul de observație natural pentru a citi persoana care se află în fața lui și să sesizeze indicii.

După un act de violență sinistru – de care este cât se poate de capabil – Stan se căsătorește cu Molly (Rooney Mara) și se mută împreună la Chicago, unde numărul lor de înaltă clasă din saloanele hotelurilor devine senzația orașului. Și apoi dă peste pe altcineva implicat în jocul cititului minții: Lilith Ritter, interpretată superb de Cate Blanchett, un psihanalist la modă, cu păr peroxidat, buze roșu intens, un cabinet de consultație art deco, gigantic și o mulțime de clienți bogați. Ea îi face o ofertă teribilă.

Aleea groazei
Aleea groazei

Acest film are o premisă îngrozitor de ingenioasă, iar conceptul central are o latură înfiorătoare: numărul spiritist al lui Stan de citire a gândurilor, deși profund neonest, se bazează, de fapt, pe un set de adevăruri despre natura umană care sunt dezvăluite șarlatanului sordid, dar nu și persoanei educate care pretinde că disprețuiește numărul ridicol al circarului. Fiecare persoană crede că trecutul său este propriul secret unic și toată lumea este într-adevăr bântuită de un cineva anume, cineva care este mereu lângă ei (falsul spiritist va declara solemn că această persoană ține o mână fantomatică pe umărul lor), cineva pe care îl iubește și-l urăște în același timp. Acea persoană este părinte. Iar citirea gândurilor de către Stan este, în felul ei, complet autentică.

Avem parte de o scenă genială când Lilith este în publicul spectacolului stilat al lui Stan, cu un zâmbet sceptic și pretenția de a pune întrebările ea însăși, nelăsând-o pe Molly să-și folosească cuvintele codate și provocându-l pe Stan să-i spună ce are în geantă. Va fi Stan dat în vileag în fața tuturor fanilor lui în smoking? Stan își scoate banda ridicolă cu care era legat la ochi, îi întoarce fără teamă privirea lui Lilith și dă un răspuns magnific, cu o intuiție care ar rivaliza cu cea a lui Sherlock Holmes. Filmul lui del Toro ne arată că Stan și șmecherii ca el, sunt un fel de preoțime, o frăție a cunoștințelor degradate și corupte, prizonieri într-un iad pe care numai ei pot să-l vadă.

Peter Bradshaw, The Guardian, 20 ianuarie

Aleea groazei (Nightmare Alley) este distribuit de Forum Film România și are premiera în cinematografe, pe 25 februarie

Advertisement