Lăsați la o parte entuziasmul ei de a fi în conversația despre premii: Aunjanue Ellis este încântată doar să poarte o conversație. „Te simți foarte singur când nimeni nu vrea să vorbească cu tine”, mărturisește vedeta din Regele Richard: Crescând campioni (King Richard), în vârstă de 52 de ani. Ellis este nominalizată pentru rolul Oracene Williams (acum Oracene Price), mama legendelor tenisului Venus și Serena Williams.

Acest gen de atenție ar putea fi firesc pentru soțul ei de pe ecran, Will Smith, dar Ellis se bucură de fiecare minut. “Să câștig premii? Nu sunt atât de obișnuită cu asta, așa că simt cum îmi fuge pământul de sub picioare”, recunoaște Ellis, care, în ciuda faptului că, în trecut, a făcut parte din distribuția unor filme laureate cu Oscar precum Ray, Culoarea sentimentelor (The Help) și Povestea de pe strada Beale (If Beale Street Could Talk), este la prima ei nominalizare. Totuși, rolul din Regele Richard: Crescând campioni este special, explică ea. „Este pentru că am făcut ceva de care sunt mândră și asta pentru că îi face pe oameni să se simtă bine”.

Aunjanue Ellis - Regele Richard: Crescând campioni
Aunjanue Ellis – Regele Richard: Crescând campioni

Cu mult înainte de a simți îmbrățișarea caldă a publicului, Ellis a avut nevoie ca echipa Regele Richard să vrea să li se alăture – un proces care a durat săptămâni. „Mi-am dorit imediat să o interpretez pe mama lui Venus și Serena Williams”, spune ea despre Oracene, stânca celebrei familii. „A trebuit să-i conving să-mi dea rolul, dar, din fericire, i-am făcut să creadă în mine.”

Interpretarea lui Smith în rolul tumultosului și controversatului Richard Williams, care a ținut titlurile ziarelor în legătură cu felul în care s-a ocupat de cariera fiicelor lui încă de când erau preadolescente, este magnifică. Dar Ellis, Smith, scenaristul Zach Baylin și regizorul Reinaldo Marcus Green au vrut cu toții să se asigure că și Oracene are un cuvânt de spus și că nu tot comportamentul îndoielnic al lui Richard a fost acceptat. O mare parte din asta iese la iveală în timpul unei scene electrizante, mocnite în bucătăria familiei Williams din Florida, când tensiunea dintre soț și soție se accentuează, iar Oracene își face vocea auzită. Este unul dintre acele momente care-l aduce pe un actor în conversația pentru Oscar.

„Am lucrat la scenă până în dimineața filmării”, își amintește Ellis. „Nu am vrut ca aceasta să fie doar o scenă din acele filme cu eroi masculini, în care cei doi au acea confruntare, iar femeia spune: „Am suferit în tăcere de atât de mult timp. Cu asta mi-ai greșit.” Ceea ce lipsește în acele scene este că nu afli nimic despre ea. Ne-am străduit să arătăm că, de fapt, erau parteneri egali. Diferența este că ea n-a dorit să fie în lumina reflectoarelor la fel ca el. Se vor spune multe alte povești despre Venus și Serena, dar de câte ori vom avea ocazia s-o auzim și pe doamna Oracene spunând ce are pe suflet? Pentru asta ne-am străduit.”

Ellis a intrat în luptă înarmată cu audio din interviurile realizate cu Oracene de Smith și Green, precum și cu prezența pe platoul de filmare a producătorului Isha Price, fiica lui Oracene. Dar acum a primit un mesaj direct de la regină: „Am cunoscut-o, în sfârșit, pe doamna Oracene acum câteva săptămâni și mi-a spus: „Bravo”. Știam că nu voi auzi mai multe, dar am fost recunoscătoare”.

Încă o dată, simpla conversație este de ajuns.

Derek Lawrence, Entertainment Weekly, 19  ianuarie